După o zi încinsă, vijeliile au acaparat seara. Pompierii din Dâmboviţa au avut mult de muncă

După o zi încinsă, vijeliile au acaparat seara. Pompierii din Dâmboviţa au avut mult de muncă

FOTO: Arhivă

Pompierii au avut mult de muncă, după o zi în care ne-am topit la 38-39 de grade Celsius. Salvatorii au intervenit în mai multe localităţi pentru degajarea unor copaci doborât de vânt.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Pompierii au intervenit în comuna Odobeşti, sat  Crovu, comuna Corbii Mari şi în comuna Potlogi, sat Pitaru. 
 
De asemenea, s-a acţionat în satul Voia pentru stingerea unui incendiu de vegetaţie uscată. Incendiul a fost localizat şi s-a acţionat pentru lichidarea tuturor focarelor. Arderea a fost intensificată de vânt.
 
În Ciocăneşti, Garda Racari a fost chemată pentru degajarea unui stâlp cazut pe strada. 
 
Mai mult, pompierii au muncit la degajarea unui copac de pe calea ferată care blochează trenul INTER REGIO Bucuresti-Bacău, în Crevedia, sat Dârza. A acţionat Garda Cornesti cu o autospecială şi scule specifice din dotare pentru tăierea şi degajarea copacului. 
 

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, o avertizare Cod portocaliu de vijelii puternice şi grindină valabilă pe parcursul zilei de miercuri în judeţele Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Mureş, Harghita, Suceava, Neamţ, Bacău, Botoşani, Iaşi şi Vaslui, relatează Agerpres.

În zonele menţionate vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 70 – 80 km/h, frecvente descărcări electrice şi grindină. Pe alocuri aversele vor fi torenţiale, iar cantităţile de apă vor depăşi izolat 25 – 30 litri/mp.

Totodată, a fost emisă şi o avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă până joi la ora 2:00, local în nordul, centrul şi estul ţării, în zonele montane şi în dealurile subcarpatice unde vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii, izolat averse ce vor avea şi caracter torenţial şi grindină.

Judeţele marcate cu Cod galben sunt: Satu Mare, Sălaj, Cluj, Alba, Hunedoara, Sibiu, Vâlcea, Braşov, Argeş, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Vrancea, Buzău Brăila şi Galaţi.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, miercuri, şi o avertizare Cod portocaliu de caniculă şi disconfort termic ce vizează şapte judeţe şi Bucureşti, de joi până sâmbătă, precum şi un Cod galben de vreme deosebit de caldă în peste trei sferturi din ţară, valabil până pe 31 iulie 2021.

Sursa foto: meteoromania.ro


Potrivit meteorologilor, în intervalul 29 – 31 iulie, va fi Cod portocaliu de caniculă în judeţele Mehedinţi, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Municipiul Bucureşti şi în sudul judeţului Caraş-Severin. În aceste zone, disconfortul termic va fi deosebit de accentuat, iar indicele temperatură umezeală (ITU) se va situa peste pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor situa frecvent între 38 şi 40 de grade Celsius.

În zilele de 1 şi 2 august valul de căldură va persista în regiunile sudice şi sud-estice, unde disconfortul termic se va menţine deosebit de accentuat.

Prognoza ANM arată că, până sâmbătă, 31 iulie, va fi în vigoare o avertizare Cod galben de căldură, disconfort termic ridicat şi caniculă în cea mai mare parte a ţării.

Disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi.

În regiunile vestice, sudice şi local în restul teritoriului va fi caniculă, iar temperaturile maxime se vor situa, în general, între 34 şi 39 de grade, în timp ce noaptea, local, valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările