DOSAR Ce acte îţi trebuie la Şomaj

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cererea trebuie să fie înregistrată la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă în maximum un an de zile de la rămânerea fără serviciuPersoanele care se înregistrează în baza de date a celor de la Forţele de Muncă au dreptul, gratuit, la cursuri de recalificare şi consiliere pe piaţa muncii, indiferent dacă primesc sau nu indemnizaţie de şomaj.

Persoanele care urmează să rămână fără loc de muncă trebuie să ştie că au la dispoziţie doar 10 zile pentru a depune dosarul de şomaj, dacă vor să beneficieze de indemnizaţie începând cu ziua în care au rămas fără serviciu. În caz contrar, vor primii banii din momentul înregistrării cererii. Nu se micşorează în niciun fel perioada pentru care se dă şomaj şi nici suma dacă nu aţi depus dosarul în cele 10 zile, doar că veţi primi banii mai târziu. În România există două categorii de şomeri: cei indemnizaţi şi cei care nu au dreptul să primească bani de la stat. Şi aceştia din urmă însă beneficiază de cursuri de formare profesională gratuite, dar şi de consiliere pe piaţa muncii.

AJOFM vă caută loc de muncă

Dosarul pentru şomaj trebuie să cuprindă: actul de identitate; actul de studii şi calificare sau adeverinţa de absolvire; certificat de naştere; certificat de căsătorie sau hotărâre de divorţ (dacă este cazul); adeverinţă medicală cu menţiunea „Apt de muncă” sau „Apt de muncă cu restricţii” – valabilă 60 de zile din momentul emiterii; act eliberat de organele fiscale teritoriale din care să rezulte că nu realizează venituri sau că obţine din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât salariul minim pe economie – valabil 90 de zile de la data emiterii; cartea de muncă (dacă este cazul) sau decizia de încetare a contractului de muncă; adeverinţă-tip conform anexei 14 la HG 174/2002 completată de unitate; stagiul de cotizare de la AJOFM de care aparţine unitatea, pentru şomerii care au lucrat la o unitate situată în alt judeţ; dosar cu şină; plic timbrat. După ce v-aţi depus dosarul pentru şomaj, vi se caută rapid un loc de muncă, unde sunteţi trimis pentru angajare.

Cursuri de recalificare gratuite

Fie că aveţi sau nu indemnizaţie de şomaj, dacă sunteţi înregistraţi în baza de date a celo9r de la Forţele de Muncă, puteţi urma gratuit cursuri de recalificare profesională, care se ţin după ce se strânge o grupă de aproximativ 20 de persoane. Odată ce aţi început un curs, nu aveţi voie să lipsiţi mai mult de 10% din perioadă. Dacă depăşiţi acest număr de ore sau nu susţineţi examenul la terminarea cursului, vi se întrerupe dreptul de a primi indemnizaţie de şomaj. Pentru înscrierea la cursuri, trebuie să depuneţi un dosar care va cuprinde: cartificat de naştere; carte de identitate; act de studii şi carnetul de şomer. Totodată, vă puteţi înscrie şi în baza de date a celor care îşi caută un loc de muncă în străinătate. În acest caz, aveţi nevoie la dosar de: CV Europass; act de studii; copie carte de identitate; două fotografii tip-paşaport; cazier judiciar din care să rezulte că nu aveţi antecedente penale; adeverinţă de la medicul de familie cu menţiunea „Apt pentru muncă” sau „Clinic sănătos”; dosar cu şină.

168 de locuri de muncă vacante

La sfârşitul lunii iulie, în baza de date a AJOFM Dâmboviţa erau înregistrate 138 de locuri de muncă vacante, din care şapte sunt pentru persoanele cu studii  superioare (administrator, director societate comercială, agent turism, reporezentant comercial, agent vânzări, secretar administrativ), iar 101 pentru persoanele calificate. La acestea se adaugă 30 de locuri de muncă vacante disponibile pentru muncitorii necalificaţi.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite