Cum sunt blocate de lăcomia firmelor de construcţii lucrări de milioane de lei plătite prin PNDL. „Participă la licitaţii, câştigă, sparg un drum şi-apoi pleacă“

Cum sunt blocate de lăcomia firmelor de construcţii lucrări de milioane de lei plătite prin PNDL. „Participă la licitaţii, câştigă, sparg un drum şi-apoi pleacă“

Şantier abandonat în judeţul Dâmboviţa FOTO Corina Slămnoiu

În primăriile din judeţul Dâmboviţa pare să miroasă a vacanţă, de vreme ce şantiere nu există nici în sistemul educaţional şi nici în cel al infrastructurii. Semnalul de alarmă este tras de preşedintele CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea, care spune că bani sunt, dar nu se munceşte.

Oprea spune că banii rămân necheltuiţi, în condiţiile în care bugetul Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) a fost suplimentat la nivel naţional cu 500 de milioane de lei. 
 
În acest moment, 33 de primării din Dâmboviţa sunt asociate cu CJ Dâmboviţa în anumite proiecte însă nu se lucrează nicăieri. 
 
Deşi există bani – credite bugetare – pentru toate proiectele în cauză, primăriile nu lucrează, chiar dacă sunt puse njos sume mari de bani, pentru diverse proiecte de infrastructură (finanţare europeană, guvernamentală sau din fonduri proprii). Edilii se lovesc, spun ei, de neseriozitatea firmelor care câştigă licitaţiile de lucrări. 
 
„Vin, participă la licitaţii, câştigă, sparg un drum şi apoi pleacă. Nu mai vede nimeni la faţă muncitorii. Mulţi dintre constructori au luat lucrări şi nu-şi onorează obligaţiile pentru că nu au forţă de muncă suficientă. Cum să lucrăm în felul acesta şi cum să dăm înainte?”, se întreabă un primar din sudul judeţului Dâmboviţa.
 
Nu puţine au fost situaţiile când aproape imediat după ce semnează contractul de execuţie, firmele încetează orice activitate, fie solicitând bani mai mulţi, fie invocând tot soiul de motive mai mult sau mai puţin credibile. 
 
„Aş vrea să fac un apel la constructorii care au obiective pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) să lucreze, pentru că puţini ştiu, dar săptămâna trecută a fost suplimentat bugetul Ministerului Dezvoltării, pentru PNDL, cu 500 de milioane de lei, ceea ce este un semnal că fondurile nu aşteaptă ca noi să ne trezim, mai ales că alţi constructori din alte judeţe lucrează deja.  La nivelul judeţului Dâmboviţa s-au făcut decontări în valoare de 77 de milioane de lei, extrem de puţin în comparaţie cu targetul pe care ar trebui să-l avem, de 250 de milioane de lei, pentru a putea să ne încadrăm într-o prognoză absolut corectă”, a spus preşedinte CJ Dâmboviţa, Alexandru Oprea.
 
Acesta a spus că va lua la puricat fiecare contract pentru a vedea în ce stadiu sunt. Vorbim de lucrări pe drumuri, poduri şi alte investiţii locale. 
 
„Tot legat de acest aspect vreau să vă spun că am dispus o analiză la nivelul CJD pe asocierile aflate în lucru. Avem 33 de asocieri în lucru şi vreau să vă spun că nu se lucrează pe absolut niciuna deşi CJD a bugetat toate sumele necesare pentru astfel de lucrări. Nu înţeleg această pasivitate, nu înţeleg pasivitatea domnilor primari. Săptămâna trecută am trimis adrese prin care le solicităm ca, în termen de 10 zile, să ne comunice ce se întâmplă pe aceste contracte unde, într-adevăr, suntem asociaţi secunzi, dar dacă nu se înţelege acest lucru vă spun că vom rezilia contractele cu aceste firme care vin doar la lucrări, dar nu lucrează”, a adăugat şeful CJD. 
 
PNDL este un program de finanţare multianual, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, ce are ca obiectiv general sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale pentru echiparea teritoriului administrativ ale acestora cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie în vederea asigurării unui climat investiţional atractiv pentru localităţile României.
 
Situaţia obiectivelor de investiţii finanţate prin PNDL, iulie, 2019/ţară
 
PNDL 2013-2020 – Etapa I: 
 
5.502 obiective de investiţii finanţate din care:
3.342 obiective finalizate 
Alocare totală: 17.508 milioane lei
Total decontat 2013-2019: 13.539 milioane lei
Rest de decontat: 3.969 milioane lei
Total alocat 2019: 554,09 milioane lei
Total decontat 2019: 420,05 milioane lei
 
PNDL 2017-2020 – Etapa II: 
 
7.183 obiective de investiţii incluse la finanţate
532 obiective finalizate
Suma totală alocată: 29.746 milioane lei
Total decontat 2017-2019: 5.132 milioane lei
Total alocat 2019: 2.845,91 milioane lei
Total decontat 2019: 2.260,08 milioane lei

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: