Cum a ajuns o mare firmă de programe antivirus în mijlocul unui scandal uriaş. Informaţii confidenţiale colectate din mii de calculatoare şi vândute ulterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Antivirus fără bani

Aproape că nu există calculator pe care să nu fie instalat un program antivirus care să oprească atacurile hackerile  şi să protejeze date şi documente sensibile.

Specialiştii în IT consultaţi de inc.com arată însă că o aplicaţie de securitate ar putea colecta tot felul de informaţii despre noi şi le-ar vinde unor companii mari. 

Într-un raport amplu publicat recent, Vice Motherboard şi PCMag au dezvăluit că o platformă populară de securitate folosită de milioane de oameni de pe tot globul, şi-a folosit software-ul de securitate pentru a colecta informaţii extrem de sensibile despre utilizatorii săi şi ale vinde marilor companii, cum ar fi Google, Yelp, McKinsey şi multe altele, printr-o filială numită Jumpshot.

Într-o dezvăluire şocantă, siteurile de ştiri au descoperit că respectiva companie care a dezvoltat antivirusul ar fi vândut companiilor "Fiecare căutare, fiecare click, fiecare cumpărătură, pe fiecare site." 

Cantitatea mare de informaţii pe care Jumpshot le poate vinde este imensă. Acesta variază de la capacitatea de a vedea fiecare site vizitat, până la clickurile pe anumite pagini. 

Conform raportului, sunt colectate şi datele obţinute din site-urile pornografice.

Specialiştii au punctat că antivirusul respectiv a anonimizat datele, astfel încât numele unei persoane, adresa de e-mail şi adresa IP să nu fie partajate cumpărătorilor. 

Totuşi, unele companii care au achiziţionat datele de la Jumpshot par să se sustragă de la posibilele implicaţii în sfera de protejare a  confidenţialităţii.

Home Depot, de exemplu, a spus că Motherboard şi PCMag au acceptat să cumpere datele doar pentru că au fost anonimizate. 

Este greu de crezut dacă utilizatorii care au instalat respectivul antivirus ar mai fi făcut-o dacă ştiau că programul urmăreşte fiecare mişcare şi o vindea către companii majore de pe glob pentru propriul câştig. 

Din fericire, s-ar putea să existe o rezolvare rapidă a problemei. Programul cu pricina poate urmări utilizatorii doar atunci când programul rulează pe un dispozitiv. 

După ce a apărut în presă informaţia potrivit căreia datele utilizatorilor sunt stocate şi vândute, compania care a creat antivirusul respectiv a anunţat că va opri colectarea datelor Jumpshot şi va opri operaţiunile Jumpshot imediat. 

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite