Suceava: Slujbe în trei limbi la biserica din Zamca

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lăcaşul de cult „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ se oficiază ceremonii în română, ucraineană şi maghiară. Zeci de enoriaşi şi turişti se roagă în singura biserică ridicată pentru comunitatea ucraineană din municipiul Suceava.

Lăcaşul de cult face parte dintr-un complex de clădiri şi este construit lângă o biserică ortodoxă şi Mănăstirea armenească Zamca. Cea din urmă este nominalizată  pe lista monumentelor istorice.

„Am ales acest loc pentru construirea bisericii deoarece aici am găsit terenul şi cred că a fost cea mai bună soluţie pentru că sunt culte diferite, iar oamenii au ocazia să vadă tradiţii diverse atunci când vizitează acest loc“, a declarat Mihai Maghiar, preotul lăcaşului de cult. De origine maramureşeană, cu rădăcini în Ucraina, Mihai Maghiar şi-a dorit să facă ceva aparte în comunitatea sucevenilor şi a început construcţia unui lăcaş pentru ucraineni.

Bibliotecă cu volume în română şi ucraineană

„Pentru a păstra tradiţia religiei am decis să construim şi o şcoală de duminică, unde elevii pot învăţa limba şi cultura religioasă, dar şi o bibliotecă în podul bisericii cu cărţi laice şi de literatură, atât în limba română, cât şi în ucraineană“, a mai spus preotul.

Sucevenii se pot închina în lăcaşul de cult la o icoană donată de Catedrala Ortodoxă din Kiev, care o întruchipează pe Sfânta Mare Muceniţă Varvara, şi la moaştele acesteia.

„Este poate cea mai importantă icoană din biserică. Se integrează foarte bine în arhitectura şi stilul clădirii“, a afirmat preotul  Mihai Maghiar.

Străinii, în căutarea diversităţii

Potrivit acestuia, biserica este un punct de atracţie pentru turişti. „Vine aproape săptămânal câte un grup de străini şi asistă la slujbă. Chiar dacă nu înţeleg toate cuvintele, rămân impresionaţi de cântările în ucraineană care se bazează foarte mult pe istoria lucrurilor“, a declarat Mihai Maghiar.

Lăcaşul de cult este construit în stil bucovinean, pe structură din lemn.

Numărul celor care fac parte din comunitatea bisericii nu depăşeşte 50 de persoane, dar varietatea lor face ca slujbele religioase să fie predicate în trei limbi. „Ştiu că aici se ţin slujbe şi în ucraineană, română şi maghiară. Eu merg în fiecare duminică. Este o noutate şi pot învăţa şi despre alte tradiţii“, a afirmat suceveanca Maricica Grigoraş.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite