Salvamontiştii au arborat drapelul României pe toate vârfurile montane din Ţara Dornelor. „Românul să rămână demn oriunde s-ar duce”

Salvamontiştii
au arborat drapelul României pe toate vârfurile montane din Ţara
Dornelor. „Românul să rămână demn oriunde s-ar duce”

FOTO: Facebook/Salvamont Vatra Dornei

Pe 1 Decembrie, salvamontiştii din Vatra Dornei au arborat drapelul României pe cele patru vârfuri montane din Ţara Dornelor: Pietrosul Bistriţei, Omu, Giumalău şi Călimani. Acţiunea a fost extrem de dificilă. Salvamontiştii au urcat pe munte pe timp de noapte şi au resimţit temperaturi de minus 25 de grade. Au fost premiaţi, apoi, de natură pentru că au prins un răsărit superb pe crestele munţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei, Petrică Ariciuc, ne-a declarat că colegii săi s-au împărţit în patru echipe. Trei dintre ele au plecat pe timp de noapte să cucerească vârfurile Pietrosul Bistriţei, Pietrosul Călimani şi Omu din Suhard. Este vorba despre salvamontişti cu experienţă. Misiunea lor a fost destul de dificilă. Dincolo de traseele grele şi periculoase, cu vizibilitate scăzută, au resimţit temperaturi de – 25 de grade. Temperatura exterioară era de minus 15 grade C, însă vântul făcea să pară că este mult mai frig afară. În ciuda dificultăţilor, cei care s-au căţărat pe munţii Dornei, de Ziua Naţională a României, s-au simţit foarte norocoşi pentru că au prins răsăritul pe vârf şi s-au lăsat mângâiaţi şi alintaţi de razele soarelui.

Petrică Ariciuc împreună cu doi dintre colegii săi. FOTO: Facebook/Salvamont Vatra Dornei

Pe 1 Decembrie, la ora 8.30, o a patra echipă de salvamontişti a plecat să arboreze drapelul în Giumalău. De această dată,  experţii munţomani au fost însoţiţi de 35 de turişti. Traseul a fost mai simplu decât celelalte.” Efortul a meritat. Noi facem acţiunea aceasta de şase ani. O facem din patriotism”, ne-a spus Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont din Vatra Dornei.

Salvamontiştii nu au uitat nici de colegii lor, Naty şi Florin, care au fost înghiţiţi de o avalanşă în urmă cu doi ani, chiar când se aflau în misiunea de arborare a drapelului pe munte. La ora la care s-a produs tragedia, 12.50, a fost ţinut un moment de reculegere la mormântul lor. 

Întrebat dacă are un mesaj pentru români, de Ziua Naţională,  Petrică Ariciuc a spus: „Românul să rămână demn oriunde s-ar duce”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: