Mironu - punctul de pornire al epidemiilor în judeţul Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şcoala din Mironu, judeţul Suceava. FOTO: Arhivă Adevărul
Şcoala din Mironu, judeţul Suceava. FOTO: Arhivă Adevărul

12 copii din localitatea suceveană Mironu au fost deja internati cu meningită urliană. De la începutul acestui an, la medicul de familie din comună au fost înregistrate peste 60 de cazuri de oreion. În trecut la Mironu au mai fost înregistrate focare de hepatită virală de tip A, epidemie de rujeolă - rubeolă sau meningită acută virală.

O comisie mixtă formată din reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Suceava, ai Instituţiei Prefectului judeţului Suceava, dar şi ai Primăriei Valea Moldovei, se vor deplasa luni, 4 mai, în localitatea Mironu pentru a demara o campanie de prevenire şi conştientizare a fenomenului în rândul membrilor comunităţii, după ce conducerea DSP Suceava a semnalat că de la începutul anului, 60 de copii din această localitate au fost diagnosticaţi cu oreion. 12 copii au fost internaţi în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean ca urmare a unor complicaţii.

“Am constatat că sunt multe cazuri de meningită urliană în secţia de Boli Infecţioase a Spitalului Judeţean. Ne-am autosesizat şi am analizat situaţia din localitatea Mironu, comuna Valea Moldovei şi am constatat că sunt 60 de cazuri de îmbolnăviri de la începutul anului, 12 cazuri fiind internate la Suceava, cu o evoluţie mai gravă, meningită urliană”, a declarat doctorul Cătălina Zorescu, director adjunct în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Reprezentanţii conducerii DSP au mai precizat că medicul de familie din Mironu avea obligaţia să-i informeze cu privire la evoluţia bolii în comunitate şi ca urmare riscă să fie sancţionat. Starea actuală a şcolii din Mironu nu a constituit un factor în declanşarea acestei boli, ea răspândindu-se pe cale aeriană iar ca măsură medicală a fost instituită izolarea bolnavului. Totuşi  condiţiile şcolii pot reprezenta un factor de risc în declanşarea  unor  focare şi epidemii.

După ce în cursul anului trecut aici a fost semnalat un focar de hepatită acută virală A, acum se pare că e rândul oreionului, localitatea Mironu, fiind punctul de pornire al epidemiilor în judeţ. DSP Suceava a declanşat  anchetă epidemiologică specifică, a dispus luarea măsurilor care se impun şi a distribuit substanţe dezinfectante Şcolii Mironu şi cabinetului medicului de familie.

“Sunt condiţii absolute necorespunzătoare la Şcoala Mironu. Clădirea are peste 120 de ani, sunt 300 de elevi care învaţă în trei schimburi, în cinci săli de clasă fără sursă de apă şi considerăm că degeaba am dus substanţe dezinfectante, câtă vreme nu pot să se spele pe mâini. Tragem încă o dată un semnal de alarmă. Lucrurile acolo trebuie să se schimbe, altfel Mironu va rămâne un punct de izbucnire a bolilor în tot judeţul”, a completat doctorul Cătălina Zorescu.

Ca urmare a acestui fenomen care pare să ia proporţii, reprezentanţii Prefecturii Suceava îşi propun urgentarea procedurilor şi demersurilor necesare finalizării construirii şcolii, cât şi a grădiniţei din Mironu demarate în anul 2007 dar şi realizarea catagrafierii complete a comunităţii privind situaţia vaccinărilor.

Situaţia este cu atât mai gravă, dacă ne raportăm la numărul îmbolnărilor cu oreion înregistrate în judeţ în cursul anului trecut, când au fost diagnosticate doar 14 persoane, faţă de 2013 când au fost cinci cazuri de oreion. Dintre pacienţii de la Mironu, 11 sunt copii cu vârste cuprinse între cinci şi nouă ani, iar 45 sunt copii cu vârsta între zece şi 14 ani. După cum a reieşit din declaraţiile reprezentanţilor DSP s-au mai înregistrat câte două cazuri şi în Gura Humorului şi Berchişeşti, semn că fenomenul se extinde.

Alte ştiri pe această temă:

FOTO Focar de infecţie la Cervenia Apa cu urme de dejecţii a ajuns în  fântâni şi a fost consumată de localnici

Focar de gripă, într-un spital din municipiul Buzău. Printre bolnavi se află şi doi medici

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite