Istoria „ţiganului“ principe al Ardealului timp de 16 ani. A încercat să unească ţările române sub numele Dacia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Principele Gabriel Bethlen. FOTO www.wikipedia.org
Principele Gabriel Bethlen. FOTO www.wikipedia.org

Gabriel Bethlen a fost principe al Transilvaniei între 1613 – 1629 şi un lider al mişcării antihabsburgice din estul şi nordul Ungariei în contextul Războiului de 30 de ani, în care Transilvania s-a situat de partea puterilor oponente Sfântului Imperiu Romano – German. Acesta a încercat să cucerească Moldova şi Muntenia şi să le unească sub numele de Dacia.

Gabriel Bethlen (1580 – 1629) a fost principele Transilvaniei între 1613 şi 1629. El a fost unul dintre cei mai importanţi oponenţi ai lui Ferdinand II de Habsburg, împotriva căruia a întreprins nu mai puţin de patru campanii.

Născut într-o familie de nobili maghiari din Hunedoara, Bethlen a fost trimis încă de tânăr să locuiască la curtea principelui Sigismund Bathory din Transilvania. El avea să-l ajute pe Istvan Bocksay să câştige tronul Ardealului şi l-a susţinut şi pe succesorul acestuia, Gabor Bathory. Între Bethlen şi Bathory au apărut unele certuri, motiv pentru care primul s-a refugiat la Constantinopol. Sultanul otoman Ahmed I, suzeranul Transilvaniei, i-a oferit lui Gabriel Bethlen o armată şi l-a proclamat domnitor al Ardealului.

În timpul Războiului de 30 de ani (1618 – 1648), pe când împăratul Ferdinand al II-lea era ocupat cu revolta boemă, Bethlen a cucerit mai multe teritorii din nordul Ungariei, precum şi din zona Slovaciei. Ferdinand şi Bethlen au încercat să încheie o pace, însă fără succes. Oamenii din Imperiul romano – german doreau să fie conduşi de Bethlen, însă acesta a refuzat să fie încoronat deoarece a realizat că nobilii romano – catolici din Ungaria nu ar fi acceptat niciodată un rege protestant.

În cele din urmă, Gabriel Bethlen a încheiat o pace cu împăratul Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman, obţinând garantarea libertăţii de cult pentru protestanţii din Ungaria, precum şi mai multe teritorii din nord – estul Ungariei. Chiar şi în aceste condiţii, principele transilvănean nu şi-a abandonat scopul de a-l alunga pe Ferdinand din Ungaria şi de a-l repune pe Frederic al V-lae pe tronul Boemiei.

Bethlen şi Ferdinand aveau totuşi să încheie o pace din dorinţa de a-i alunga pe turci din Ungaria, Transilvania şi chiar din întreaga Europă. Aceştia au încheiat o nouă pace în anul 1626 la Bratislava, pe teritoriul actual al Slovaciei. După semnarea acestui tratat, acţiunile militare ale lui Bethlen s-au oprit.

Gabriel Bethlen era poreclit „Ţiganul” de către oponenţii săi, din cauza tenului său mai închis. Conform istoricilor, el a avut o iniţiativă prin care să unească cele trei ţări româneşti, Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, sub numele de Dacia.

Alte ştiri pe această temă:

Misterul morţii primului domnitor român care a sfârşit pe câmpul de luptă

Cum se desfăşura o nuntă domnească în secolul al XVI-lea: „Au înfrumuseţat masa cu multe veselii şi giocuri în târg”

Domnitorul care a redeschis şcolile închise în timpul Revoluţiei de la 1848. „Un om harnic a fost sigur Barbu Dimitrie Ştirbei“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite