Cum a reacţionat bebeluşul Iustin după ce a fost scos din cristelniţă. Noi imagini de la botez VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

O nouă înregistrare video făcută în timpul ceremoniei de creştinare a bebeluşului Iustin, mort după botez, arată cum a reacţionat copilul după ce a fost scos din cristelniţă.

Noua înregistrare, făcută în biserica „Sf. Cronstantin şi Elena”, din municipiul Suceava, în timpul botezului bebeluşului Iustin, arată că micuţul plângea atunci când a fost băgat în cristelniţă de către preot.

În timp ce este cufundat în apă, preotul îl ţine cu faţa în sus, şi îi acoperă cu mâna atât nasul, cât şi gura. 

Părintele îi descoperă căile respiratorii de fiecare dată când scoate copilul la suprafaţă. 

La sfârşitul ritualului, bebeluşul este pus în braţele naşei, iar preotul continuă ceremonia prin ungerea cu mir. 

După ce este scos din apă, nou-născutul scoate nişte sunete, dar mult mai mai slabe ca intensitate decât cele iniţiale. 

Într-o declaraţie pentru „Adevărul”, Ciprian Ioan Streza, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Sibiu, a explicat că viitorii preoţi învaţă la facultate cum se săvârşeşte Taina Botezului, exersând pe o păpuşă, astfel încât niciodată să nu se întâmple vreun accident. Potrivit acestuia, procedura este simplă: o mână se ţine între picioarele copilului, iar alta pe faţa acestuia pentru a-i proteja nasul şi gura. Afundarea în apă, cu faţa în jos se face rapid, în fracţiuni de secundă, astfel încât apa să nu aibă timp să pătrundă pe căile nazale.

Şi părintele Vasile Gavrilă, profesor de Teologie Liturgică la Facultatea de Teologie din Bucureşti,descria, în urmă cu mai mult timp pentru „Adevărul”, modul în care un preot trebuie să boteze un copil: „mânuţele copilului se lasă libere; preotul îl prinde pe copil de părţile corpului astfel încât coloana vertebrală să nu fie sub nicio formă pusă în pericol; nu i se astupă concomitent gura şi nasul, pentru că s-ar sufoca; cu podul palmei i se astupă gura, iar cu degetele i se astupă urechile, nasul rămâne liber. Afundarea se face foarte rapid, durează câteva secunde. În momentul în care este introdus în apă, copilul este ţinut cu o palmă de gât şi cap, cu faţa în jos, şi cealaltă mână stă între picioarele copilului pentru a putea să asiguri verticalitatea şi poziţia cea mai bună pentru coloana vertebrală”.

În dimineaţa zilei de luni, 1 februarie, în jurul orei 6.00, s-a stins din viaţă  Iustin, copilul de şase săptămâni, care a fost adus în stare critică la Spitalul Suceava, după ce a fost scufundat în apă, la slujba de botez. Este vorba despre un copil care a intrat în stop cardio-respirator după ceremonia religioasă de botez, oficiată la biserica ”Sfinţii Constantin şi Elena”, din cartierul Zamca al municipiului Suceava. 

Preotul a scufundat copilul născut prematur în cristelniţă, în totalitate. Imediat după, micuţul s-a învineţit, iar cei prezenţi au sunat la 112. 

Medicii ajunşi la faţa locului i-au acordat primul-ajutor, i-au scos o cantitate semnificativă de lichid din plămâni, l-au resuscitat şi apoi intubat. Copilul a fost transportat la spital şi internat în secţia de Terapie Intensivă. 

Protopopul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, Doru Budeanu, susţine că bebeluşul ar fi plâns imediat după ce a fost scos din apă, semn că plămânii nu i-ar fi fost afectaţi. Protoiereul a aflat informaţia de la preotul care a oficiat botezul.

„Ancheta este în desfăşurare. La momentul scoaterii din apă copilul a plâns, deci era în regulă. După scoaterea din apă, la un moment dat, preotul şi naşii au observat că se moleşise. Preotul a sesizat lucrul acesta. Împreună cu naşii, a chemat SMURD-ul. Preotul are experienţă, nu este începător, nu se pune problema. Nu este primul botez. Aşteptăm să vedem ce spun şi medicii. Dacă s-ar fi întâmplat ceva la scufundare, copilul n-ar plâns”, a declarat Doru Budeanu. 

Poliţiştii au deschis un dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, pentru a stabili cum s-a produs nenorocirea.

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Şantierul feroviar uriaş din vestul României. Cum arată calea ferată pe care trenurile vor trece cu 160 km/h VIDEO

Cutremur geopolitic major pe piaţa petrolului şi gazelor naturale: acordul Azerbaidjan-Turkmenistan

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite