Cele mai nocive alimente pentru rinichi: „Când se atinge o anumită valoare în prag, leziunile sunt ireversibile“

Cele mai nocive alimente pentru rinichi: „Când se atinge o anumită valoare în prag, leziunile sunt ireversibile“

FOTO: 123RF

Nefrologul Mihai Ardeleanu atrage atenţia că antiinflamatoarele şi alimentele cu un conţinut ridicat de sare sunt extrem de dăunătoare pentru rinichi. Consumul în exces poate provoca afecţiuni ireversibile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Nefrologul sucevean Mihai Ardeleanu ne-a declarat că alimentele cu un conţinut mare de sare, cum sunt murăturile, afectează rinichii. „Murăturile, conservele de carne care conţin multă sare şi în general tot ce provoacă retenţie de sare şi apă în organism”, ne-a declarat medicul.

El a mai spus că şi consumul de medicamente poate să dăuneze rinichilor. Nefrologul a explicat în special antiinflamatoarele care conţin substanţe de bază de fenacetină pot cauza probleme.

„Toate aceste medicamente sunt toxice pentru rinichi. Fenacetina nu se elimină, ci se cumulează în organism şi când se atinge o anumită valoare în prag leziunile asupra rinichilor sunt ireversibile. Aceste medicamente dau o uşoară stare de euforie, de bine, dar problema este că această fenacetină face ravagii în ceea ce priveşte rinichii şi ficatul”, ne-a declarat medicul Mihai Ardeleanu (foto jos).

Medicul a mai spus că, în general, persoanele de sex feminin şi cele care fac o muncă migăloasă care necesită concentrare fac abuz de antiinflamatoare. „Munca migăloasă cum este acum lucrul la calculator. Are capul greu, ia un antiinflamator, se ajunge şi la 7- 8 pe zi. Este ca şi la alcoolism. Lumea nu recunoaşte. Greu scoţi. Trebuuie să fii foarte bun comunicator şi să te bucuri de încrederea pacientului ca să afli câte folii de antiinflamatoare ia pe săptămână”, a mai spus Ardeleanu.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările