Ce cadouri primeau copiii de Crăciun în comunism. „Negresele” şi „Coşarii”, cele mai iubite jucării aduse de Moş Gerilă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada regimului ceauşist, cadourile aduse de Moş Gerilă, varianta comunistă a lui Moş Crăciun, poate par banale pentru copiii din ziua de astăzi, dar atunci produceau o bucurie uriaşă. În loc de tablete, maşinuţe cu telecomandă sau tot felul de păpuşe sofisticate, copiii din comunism primeau jucării confecţionate din plastic sau lemn.

În perioada comunismului, sărbătorirea Crăciunului era marcată de restricţiile drastice impuse de regimul lui Nicolae Ceauşescu. Chiar şi aşa, părinţii tot găseau, într-un fel sau altul, să găsească o metodă prin care să aducă fericire în sufletul copiilor lor.

Înainte de 89’, celebrarea naşterii lui Iisus Hristos să făcea în şoaptă, Revelion fiind singurul moment de sărbătoare acceptat de comunişti, sărbătorile de iarnă numindu-se „serbările pomului de iarnă”, acestea începând cu data de 27 decembrie.

Împodobirea bradului se făcea de Anul Nou şi nu de Ajunul Crăciunului, acesta fiind ornamentat cu ghirlande de hârtie, globuri cu culori şterse, bomboane de pom, învelite în staniol, care de multe ori se terminau foarte rapid, deoarece erau puţine la număr. Pe lângă aceste bomboane de ciocolată, în perioada „serbărilor pomului de iarnă”, putea fi cumpărate la preţuri mai reduse portocale şi banane, fructe devenite simboluri ale Crăciunului comunist.

Dacă în prezent, luna decembrie este considerată „luna cadourilor”, în vremea comunismului exista şi atunci un obicei ca la sfârşit de an, copiilor să le fie aduse cadouri din partea lui Moş Gerilă varianta comunistă a lui Moş Crăciun, care venea însă de Anul Nou.

image

Pe vremea regimului ceauşist, cei mici nici măcar nu ştiau de existenţa tabletelor, a tot felul de gadget-uri, maşinuţelor cu telecomandă sau păupuşilor ce înfăţişează personaje celebre. Atunci, la „modă” erau păpuşile din plastic şi soldăţeii. Înainte de 89’, copiii primeau jucării confecţionate din plastic sau lemn, cele mai cunoscute fiind Negresele şi Coşarii, jucării ce probabil i-ar lăsa rece pe cei mici, în ziua de astăzi. 

Alte ştiri pe această temă:

Cum explică psihologii gestul de a oferi cadouri de sărbători: „Printr-un dar, relaţia cu ceilalţi se întăreşte“

Magia sărbătorilor de iarnă în cuplu. ”Fericirea nu constă în a cumpăra cadouri scumpe de la mall”

Semnificaţiile ascunse ale darurilor duse de magi Mântuitorului Isus Hristos. Ce reprezintă aurul, smirna şi tămâia

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite