Câte ouă puteţi consuma într-o singură zi. Sfatul unui gastroenterolog

Câte
ouă puteţi consuma într-o singură zi. Sfatul unui
gastroenterolog

Ouă roşii FOTO Oana Şlemco

În perioada sărbătorilor pascale suntem tentaţi să consumăm mai multă mâncare decât avem nevoie, iar excesele alimentare ne pot pune în pericol sănătatea. Provocat de reporterul „Adevărul”, medicul gastroenterolog Mircea Badea, de la Spitalul Judeţean Suceava, ne-a spus ce trebuie să facem ca să nu stresăm organismul.

Tradiţia românească spune că de pe masa de Paşti nu trebuie să lipsească carnea de miel, cozonacul, pasca şi ouăle roşii. 

Toate aceste alimente sunt bogate şi în grăsimi şi în carbohidraţi. Aşa că dacă le consumăm peste măsură, organismul este supus unui stres uriaş.

„Două cuvinte descriu cum trebuie să ne alimentăm în acestă perioadă: moderaţie şi ponderaţie. Moderaţie în sensul de a avea o dietă cumpătată şi ponderaţie în sensul de a avea o dietă echilibrată. O dietă cumpătată înseamnă o dietă care să conţină toată principiile alimentare, să existe atât parte de valoare nutritivă ca şi nivel de kilocalorii, dar să conţină şi fructe şi legume şi carne şi grăsimi în cantităţi rezonabile, să nu provoace organismului dezechilibre majore”, a declarat gastroenterologul Mircea Badea.

El recomandă să se consume cantităţi mai mici şi să se crească numărul de mese.

Întrebat câte ouă poate să mănânce o persoană într-o zi fără să streseze organismul, medicul a răspus:

„Câte un ou pe zi este o doză recomandată, normală şi contează şi felul în care gătim ouăle. Atrag atenţia că mai multe alimente consumate în perioada Paştelui conţin ouă, pască, cozonac, salatele cu maioneză”, a mai spus Mircea Badea.

El a mai spus că în general carnea de miel este o carne sănătoasă. Merită consumată, dar are un aport caloric destul de mare, este foarte concentrală. „Recomand să se consume o cantitate moderată de carne de oaie, carne de miel, fără grăsimi, care să nu fie preparată în ulei. Carnea să se asocieze cu o garnitură de legume”, a precizat sursa citată.

Medicul a explicat că o felie de pască şi una de cozonac, mâncate la aceeaşi masă, având 100 de grame/porţie, acoperă jumătate din necesarul zilnic de energie.

 „Dacă mai adăugăm salate, pâine, ouă, ajungem la un consum foarte ridicat. Recomand cantităţi reduse, mese mici, fracţionate. Toate acestea combinate cu sport şi o hidratare corespunzătoare ar duce la evitatea complicaţiilor în această perioadă”, a declarat medicul. 

Vă mai recomandăm şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările