Acţiune de reducere a efectelor produse de blocajele de gheţuri desfăşurată de Apele Române pe râurile Dorna şi Bistriţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima etapă a constat în realizarea unui şenal de scurgere a apelor prin îndepărtarea gheţurilor râului Bistriţa, din aval către amonte, spre zona de confluenţă. Acţiunea s-a realizat simultan de pe ambele maluri cu excavatoare cu braţ lung.

În urma hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, din data de 12 februarie 2017, prin care s-au aprobat intervenţiile mecanizate pe râurile Bistriţa şi Dorna, ministrul Apelor şi Pădurilor, Adriana Petcu a solicitat directorului general al Administraţiei Naţionale „Apele Române”, intervenţia în regim de urgenţă cu utilaje terasiere şi mijloace de transport de mare capacitate.

Drept urmare, la data de 13 februarie 2017, AN „Apele Române”, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret a relocat excavatoare cu braţ lung de la SGA Vrancea şi Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad. Pentru asigurarea accesului utilajelor în zona de intervenţie, de la confluenţa râului Dorna cu râul Bistriţa, au fost realizate lucrări de defrişare şi terasamente de către Formaţia de Intervenţie Câmpulung Moldovenesc din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava.

Acţiunea de intervenţie începută la data de 14 februarie 2017, a constat în prima etapă în realizarea unui şenal de scurgere a apelor prin îndepărtarea gheţurilor râului Bistriţa, din aval către amonte spre zona de confluenţă. Acţiunea s-a realizat simultan de pe ambele maluri de către excavatoarele cu braţ lung.

În etapa a doua, un buldozer, două excavatoare şi două basculante de 16 tone de la SGA Suceava au asigurat sistematizarea gheţurilor şi relocarea acestora, în zone care să permită topirea lentă a acestora în afara albiei minore.

În situaţia, în care, debitele vor înregistra o creştere suficientă pentru  asigurarea scurgerii gheţurilor, cu sprijinul IJSU Suceava, se va proceda la explozii controlate în vederea asigurării scurgerii apelor printre gheţuri.

Sectorul aval al râului Bistriţa până la acumularea Izvorul Muntelui este supravegheat în permaneţă de către personalul SGA Neamţ. Sunt pregătite pentru eventuale intervenţii Formaţiile Bistriţa amonte şi Moldova Ozana (circa 20 persoane), dotate cu autoutilitare, generatoare şi proiectoare, saci, şi alte unelte specifice.

În functie de evoluţia fenomenelor de iarnă produse de aglomerările de gheţuri, Administraţia Naţională „Apele Române”, Administraţia Bazinală de Apă Siret prin Sistemele de Gospodărire a Apelor Suceava şi Neamţ, împreună cu autorităţile locale şi IJSU asigură monitorizarea sectorului râului Bistriţa, cuprins între localitatea Vatra Dornei şi acumularea Izvorul Muntelui, şi acţionează operativ conform procedurilor în vigoare.

De asemenea, ca efect al acţiunii gheţurilor asupra lucrărilor hidrotehnice, în cursul zilei de 13 februarie 2017, la ora 11.40, la acumularea Bezid, pe râul Cusmed, judeţul Mureş, s-a prăbuşit tronsonul 4 al pasarelei de acces care face legătura cu turnul de manevre. A fost întreruptă alimentarea cu energie electrică, până în jurul orei 16.50, cand aceasta a fost restabilită parţial având ca sursă turbinele proprii. A fost contactat proiectantul şi s-au realizat măsurători topografice pentru identificarea soluţiilor tehnice care se impun. Barajul îndeplineşte în continuare toate condiţiile de siguranţă, şi nu există risc pentru populaţie în aval.

În acest context, subliniem încă o dată riscurile la care se supun anumiţi cetăţeni care, în contextul formării podurilor de gheaţă pe acumulări, pentru distracţie, încearcă accesul pe gheaţă cu autoturisme şi motociclete. Existenţa unor ochiuri de apă şi apariţia temperaturilor pozitive reprezintă condiţii favorizante pentru accidente nedorite, drept pentru care AN ”Apele Române” face apel încă o dată la evitarea unor astfel de activităţi.

Alte ştiri pe această temă:

Ce pierderi le-a provocat armatorilor gheaţa care a blocat şenalul navigabil al Dunării. Trei nave au fost captive între sloiuri timp de o lună, la Brăila

Mai multe case, anexe gospodăreşti şi curţi din Vatra Dornei au fost afectate de inundaţii. Pompierii militari au intervenit cu motopompe

Banchiza de pe Dunăre ţine mii de oameni în tensiune. Peste 100 de nave captive în gheaţă sunt în pericol de scufundare FOTO

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite