Specialist, despre pesta porcină: „Oamenii tot plimbă porcii ca pe animale de companie de colo-colo. Ne rugăm zi şi noapte să nu avanseze epidemia“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Autorităţile din Ialomiţa spun că nu mai ştiu ce să facă pentru a ţine situaţia sub control şi pentru a-i convinge pe oameni să respecte măsurile impuse.

“Deocamdată nu ştim ce va fi. Combinatul este unul dintre cele mai mari din ţară, vă daţi seama ce dezastru ar fi acolo“, a spus Gigi Petre, prefectul judeţului Ialomiţa. Până în prezent, conform informaţiilor furnizate de directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), dr. Mihai Puia, în judeţul Ialomiţa, există 91 de focare de pestă porcină africană în 21 de localităţi. 7.800 de animale au fost ucise preventiv din 21 iulie când a fost confirmat primul focar în localitatea Giurgeni. 

Plimbă porcii ca pe animale de companie

Cu toate acestea, eforturile autorităţilor de a împiedica răspândirea bolii sunt puse la grea încercare de către localnici. Oamenii încă sacrifică animale pe ascuns, speriaţi că nu vor mai avea cu ce se hrăni. “Am împărţit mii de flyere, am postat 10.000 de afişe, credeţi că a citit cineva? Sunt sigur că nu, după cum se comportă oamenii. Încă nu înţeleg că pentru această boală nu există tratament şi nici vaccin şi tot plimbă porcii ca pe animale de companie de colo-colo. Ne rugăm zi şi noapte să nu mai avanseze epidemia.

Ca medic veterinar cred că omul este vectorul principal care răspândeşte boala, pentru că nu se ţine cont de nimic. Ne luptăm cu mentalităţi şi este foarte greu. Eu cred că această epidemie va crea premisele unei noi ere de creştere a porcilor în gospodărie. Nimeni nu înţelege că boala nu are culoare politică. Noi, ca medici veterinari, nu am făcut facultatea ca să mergem să ucidem porci din curte în curte. Este o măsură excepţională, pentru că nu există alte variante. Acesta este lucrul pe care trebuie să-l înţeleagă oamenii. Să nu mai mimăm că facem ceva şi să lăsăm frica deoparte pentru că nu e de joacă tot ce se întâmplă. Trebuie să conştientizăm pericolul, altfel distrugem ţara“, a explicat dr. Mihai Puia.

Rovine, ultimul focar

În războiul cu pesta porcină africană, autorităţile din judeţul Ialomiţa au fost ajutate de specialişti din alte judeţe. Pentru a face faţă situaţiei, 8 medici veterinari au fost detaşaţi în ultimele 3 săptămâni în Ialomiţa. Au câştigat experienţă, au văzut exact în teren cum stau lucrurile şi cum se probleme te confrunţi într-un focar şi ne-au ajutat extraordinar de mult pentru că avem personal insuffcient”, a explicat dr. Puia.

Ultimul focar de pestă porcină africană a fost confirmat în localitatea Rovine, în gospodăria preotului din localitate, unde se aflau 17 porci. La o zi distanţă, vineri, 24 august, autorităţile judeţene au dispus sacrificarea efectivelor de animale de pe raza întregului sat. Virusul pestei porcine africane a fost confirmat în Ialomiţa în 91 de focare înregistrate în localităţile: Giurgeni, Luciu, Gura Ialomiţei, Mihail Kogălniceanu, Vlădeni, Progresu, Făcăeni, Borduşani, Cegani, Maltezi, Stelnica, Feteşti, Movila, Platoneşti, Lăcusteni, Ţăndărei, Săveni, Sudiţi, Ograda şi Bucu.

Boala nu se transmite la om

Chiar dacă boala nu se transmite la om, şeful Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Sănătatea Alimentelor Ialomiţa, dr. Mihai Puia, spune că virusul are o rezistenţă extraordinar de mare: “Virusul din carnea congelată rezistă ani de zile şi astfel boala se poate extinde. Pesta porcină africană nu poate afecta starea de sănătate a omului, chiar şi în cazul contactului direct cu animalele bolnave. În schimb, omul poate fi un important vector pentru răspândirea bolii de la o gospodărie la alta, dacă nu respectă regulile de biosecuritate. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie“.

Conform autorităţilor veterinare, pesta porcină africană nu afectează şi nu se transmite la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, însă există un impact la nivel social şi din punct de vedere economic.

Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de până la 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin şi nici tratament. Infecţia poate fi contactată prin intermediul resturilor alimentare din gospodărie. În produse din carne de porc virusul rezistă 3-6 luni dacă nu există o prelucrarea termică şi chiar ani de zile în carnea congelată.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite