Slobozia: „Aici sunt banii dumneavoastră“, spun englezii arătând palatele ţigăneşti din Ţăndărei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Jurnaliştii de la Daily Mail dezvăluie, în ediţia de astăzi, fisurile legislaţiei britanice care fac posibil ca din banii contribuabililor din Marea Britanie ţiganii să îşi cumpere BMW-uri şi să îşi ridice conace luxoase în Estul Europei.

Pe o stradă din Bradford, West Yorkshire, o femeie cu capul acoperit cu un batic din dantela neagră promovează revista The Big Issue, revista pe care o vând cei fără un dăpost deasupra capului. A călătorit mai bine de 64 de kilometri, din Manchester, acolo unde locuieşte împreună cu cei opt copii ai săi, ca să vândă cât mai multe exemplare din revista, contra sumei de două lire sterline fiecare.

Totuşi, aparenţele sunt înşelătoare. Contessa Călinescu (32 de ani) este o femeie de etnie rromă din România, dar are unde să locuiască. De fapt, notează Daily Mail, ea a fost adusă cu maşina din Bradford, acolo unde chiria pentru locuinţa sa este plătită din banii contribuabililor britanici, în speţă ajutoarele sociale. De asemenea, ca alte sute de femei de etnie rromă, Contessa beneficiază de alte 500 de lire sterline în fiecare lună, exploatând o fisură în legislaţia britanică, care îi permite să ceară bani pentru numeroşii săi copii.

„Am venit în ţara voastră acum patru ani în căutarea unui loc de muncă. Mă descurc vânzând The Big Issue şi cu banii pe care îi primesc ca să am grijă de copiii mei. Săptămânal, prietenii mei mă duc cu maşina din Manchester ca să vând reviste“, spune Contessa Călinescu, citată de Sue Reid, jurnalist Daily Mail.



„Românii profită de generozitatea noastră“

Românii care au emigrat în Marea Britanie nu au voie să solicite astfel de ajutoare, spre deosebire de alte naţiuni din Estul Europei, care au aderat la Uniunea Europeană trei ani mai devreme. Dar, folosindu-se de escrocherii sofisticate, mulţi români au înşelat sistemul, afirmând că lucrează pe cont propriu, ca şi vânzători ai revistei The Big Issue, statut ce le conferă dreptul de a solicita nenumărate ajutoare sociale, cum ar fi plata chiriei sau privilegii pentru copii. „Rezultatul: românii exploatează din plin generozitatea noastră. Ei văd Marea Britanie ca pe destinaţia perfectă în încercarea de a scăpa de sărăcia şi discriminarea din ţara de origine.“

image

Nu fac nimic ilegal. Potrivit Daily Mail, chiar şi cei care vând doar câteva copii ale revistei The Big Issue beneficiază de ajutoare sociale, pe care apoi le trimit înapoi în România.

Conacele familiei Radu

Astfel, Ţăndărei, un oraş prăfuit, aflat la o distanţă de 160 de kilometri de Bucureşti, s-a transformat într-o comunitate prosper, plină de case noi, BMW-uri sau Land Rover-uri. Unele dintre case sunt atât de fercheşe încât pot fi asemănate cu cele din Beverly Hills. Conform Scotland Yard, peste 100 de case din zona denumită „Bulevardul Ajutoarelor“ au fost ridicate cu bani câştigaţi ilegal sau cu ajutorul banilor din ajutoarele sociale primite în Marea Britanie. Patru conace din Ţăndărei, care valorează aproximativ două milioane de lire sterline, i-ar aparţine familiei Radu, arestată în cursul acestei săptămâni.

Chiar dacă banda restată marţi nu a fost implicată în escrocheria The Big Issue, cazul demonstrează cum emigranţii români se folosesc de diverse trucuri pentru a frauda sistemul britanic.



Pâinea oamenilor străzii

Conform estimărilor, în Marea Britanie, 3.000 de oameni vând The Big Issue, 40% dintre aceştia, de etnie rromă, fiind concentraţi în Nord. Între timp, englezii fără un adăpost deasupra capului se luptă din răsputeri pentru a vinde câteva exemplare din revista respectivă, scoasă pe piaţă tocmai pentru a veni în ajutorul lor şi pentru a le permite să câştige săptămânal o brumă de bani din care să se întreţină. Concret, vânzătorii ambulanţi cumpără revista la preţul de o liră sterlină şi o vând apoi mai departe la un preţ dublu, păstrând profitul rezultat, notează Daily Mail.

image

În vreme ce britanicii fără adăpost abia îşi pot permite să cumpere câteva exemplare, mafioţii români cumpără direct de la depozit sute de exemplare, achitându-le cu bani gheaţă. Revistele sunt apoi înmânate ţigăncilor care cutreieră străzile, iar profitul obţinut se întoarce la liderii grupării. O mie de reviste cumpărate la preţul de o liră sterlină fiecare şi vândute apoi la un preţ dublu presupune un profit zilnic de 1.000 de lire sterline, bani care ajung în buzunarele mafioţilor. 



În ceea ce îi priveşte pe ţiganii care vând copii ale revistei The Big Issue, aceştia susţin că lucrează pe cont propriu, putând astfel accesa diverse ajutoare sociale din partea statului. Conform lui Simon Ashley, consilier în Manchester, oraş în care trăieşte o comunitate de etnie rromă care numără aproximativ 2.000 de persoane, „ţiganii nu sunt persoane fără adăpost, locuiesc în case. Dar fisurile din legislaţie le permit să aibă acces la ajutoare sociale sau să vândă The Big Issue. Unii dintre ei obţin ajutoare sociale în valoare de 21.000 de lire sterline anual, ceea ce este peste media unui angajat“, citat în ediţia de astăzi a Daily Mail.

„Primim bani de la stat pentru chirii şi îi trimitem în România“

În Slough, Silvo, un emigrant român de 22 de ani, de etnie rromă, dezvăluie cheia succesului: „Îmi pot chema 100 de prieteni şi rude care locuiesc în apropiere să vândă The Big Issue. Suntem foarte ocupaţi, mai ales în weekend. Primim bani de la stat ca să ne plătim chiriile pentru că suntem înregistraţi ca vânzători. Banii îi trimitem înapoi în România, în Ţăndărei.“

Ţiganii care vând astfel de reviste pot fi văzuţi zilnic în Leeds, Birmingham, Oxford, London and Bristol sau alte oraşe din Nord. Mulţi dintre ei nu vorbesc limba engleză, chiar dacă este una dintre condiţiile obligatorii de a fi înregistraţi ca vânzători. În Londra, Lina Petrea (43 de ani) vinde The Big Issue de un an. Locuieşte în nordul oraşului, împreună cu alţi şapte români, cinci dintre ei fiind, de asemenea, vânzători ambulanţi. „Vânzând revista asta, primesc un număr de înregistrare ca vânzător. Când nu vorbeşti limba engleză, tot ce poţi face e să vinzi The Big Issue“, explică Lina.

În Holborn, Marinela (30 de ani), mamă a doi copii, vinde revista de opt luni. În fiecare zi, face naveta din Essex, cu autobuzul. „Revista mă ajută să îmi hrănesc fetele. Acum, sunt foarte mulţi români care vând revista, aşa că tuturor ne e dificil să câştigăm de pe urma ei. Competiţia e dură“, spune Marinela.

image



„E o super-afacere pentru ţiganii din România“

Pe de altă parte, vânzătorii ambulanţi de origine britanică sunt în pierdere. Gary Johnson (39 de ani), originar din Liverpool, vinde The Big Issue în centrul oraşului Birmingham. „Aceşti români cumpără foarte multe reviste deodată. Este mult mai mult decât îmi pot permite eu, iar asta înseamnă că oamenii care chiar nu au un adăpost deasupra capului nu se mai aleg cu mare lucru. E o super-afacere, ei nu au nevoie de bani şi nu sunt nici pe departe oameni ai străzii. Faptul că au mulţi copii îi ajută enorm“, oftează Gary.

În Oxford, un alt vânzător ambulant, Jim, spune că în fiecare luni vede cum doi „afacerişti“ români cumpără 800-1.000 de reviste deodată. „Fac un protif uriaş punându-şi femeile să vândă revistele. Doi oameni pe care îi cunosc cheltuie 1.000 de lire săptămânal, dar, când femeile care vând aduc banii acasă, au un profit de alte 1.000 de lire sterline“, explică Jim.

Organizaţia The Big Issue nu vede nimic greşit în faptul că ţiganii emigranţi beneficiază de ajutoare sociale prin prisma faptului că sunt înregistraţi ca vânzători ai revistei cu acelaşi nume. Elizabeth Price, directorul revistei pe zona de nord, spune: „Înţelegem că aceste ajutoare sunt văzute de unii ca nişte fisuri ale legislaţiei, dar, ca şi vânzător al revistei The Big Issue, aceşti oameni au dreptul la aceste ajutoare“, citată în ediţia de astăzi a cotidianului britanic Daily Mail.

image
Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite