„Oraşul de Floci”, locul unde s-a născut înfăptuitorul primei Uniri

„Oraşul de Floci”, locul unde s-a născut înfăptuitorul primei Uniri

Baza Arheologică de Cercetare de la Oraşul de Floci FOTO MJI

În Bărăgan se află locul unde s-a născut voievodul Mihai Viteazul, înfăptuitorul primei Uniri. „România„ sa nu a rezistat, însă vatra „Oraşului de Floci” unde a venit pe lume încă se mai păstrează şi reprezintă cel mai important punct turistic din Ialomiţa.

Ştiri pe aceeaşi temă

Legenda medievală a lui Mihai Viteazul

Cărturarii vremurilor amintesc de faptul că Mihai Viteazul s-a născut între zidurile cetăţii „Oraşului de  Floci”, unul dintre cele mai importante centre comerciale ale Ţării Româneşti din secolul al XV-ea.  Amplasat la gura de vărsare a râului Ialomiţa în Dunăre, oraşul a devenit rapid ţinta atacurilor turcilor şi tătarilor.

În legedele locului se precizează faptul că Mihai Viteazul, odată ajuns voievod, a dat ordin ca o armată de peste 1.000 de oşteni să păzească cetatea. Tot aici se pare că voievodul a discutat pentru prima dată şi ideea unirii. 

Renaşterea „Oraşului Pierdut”

Perioadele înfloritoare ale Oraşului de Floci sunt întrerupte frecvent de conflictele militare existente în zonă, între populaţia autohtonă şi armatele turceşti sau tătare.

Vreme de secole oraşul lui Mihai Viteazul a fost distrus din temelii şi reconstruit. În secolul XX, din celebrul centru comercial nu mai rămăsese la suprafaţă decât zidul unei biserici, restul ruinelor fiind îngropate sub mormane de pământ.

Abia în 1976, un colectiv de specialişti de la Muzeul Naţional de Istorie întreprinde săpături în vatra oraşului. Imediat după 1990, locul ajunsese o adevărată ruină. Totuşi  autorităţilor judeţene au făcut eforturi pentru a păstra şi  reînvia valoarea istorică a vechii cetăţi medievale din Bărăgan.

În anul 2009, cu sprijinul Consiliului  Judeţean Ialomiţa a investit peste 800.000 de lei, astfel luând naştere Baza de Cercetare Arheologică de la Oraşul de Floci. De asemenea, vizitatorii au la dispoziţie panouri în limba română şi engleză, un stand de suveniruri cu produse ce au inscripţionate simbolurile acestei aşezări.

Baza beneficiază şi o sală de şedinţe pentru cei care vor să susţină sesiuni în teren,  precum şi locuri de cazare pentru arheologi. „Este cea mai mare realizare pe care Consiliul Judeţean Ialomiţa a în spectrul cultural şi istoric ialomiţean. Valoarea acestei investiţii este nepreţuită şi va dăinui în timp“, a declarat Silvian Ciupercă, preşedintele Consiliului Judeţean Ialomiţa. Anual, Oraşul de Floci din Bărăgan este vizitat de peste 3.000 de turişti. Preţul de intrare este de doar 2,5 lei.
 

Imagine 3D a unui aşezământ din fosta cetate a Oraşului de Floci FOTO MJI

Imagini din aceeasi galerie
  • Imagine 3D a unui aşezământ din fosta cetate a Oraşului de Floci FOTO MJI
  • Vestigii descoperite pe şantierul arheologic al Oraşului de Floci FOTO: MJI 
  • Săpături arheologice FOTO: MJI
  • Baza de Cercetare Oraşul de Floci FOTO: MJI 
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările