Legenda unei fântâni blestemate tulbură liniştea dintr-un sat ialomiţean. Părerile localnicilor sunt împărţite: „Am auzit voci“, „La noi în sat nu există aşa ceva“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În satul Colilia, judeţul Ialomiţa, o fântână amplasată la marginea localităţii împarte localnicii, de mai bine de 30 de ani, în două tabere. Unii susţin că respectiva fântână ar fi blestemată, în timp ce alţii consideră că totul este o invenţie.

Folclorul autentic al Bărăganului abundă de poveşti care mai decare mai înfricoşătoare. De la binecunoscutele mirese care bântuie pădurile în mize de noapte şi până la comori ascunse sub pământ şi blestemate, călătorul care ia la pas uliţele aride ale zonei află din toate câte puţin. Comuna Colilia, amplasată la marginea judeţului Ialomiţa, se înscrie de asemenea în tiparul autentic al satelor din Bărăgan.

Pe străzile desfundate ale micii comunităţi, care adună laolaltă 2.000 de suflete, există o legendă potrivit căreia peste una dintre fântânile aflată la hotarul de sud al comunei cineva ar fi aruncat un blestem. Legenda ar exista tocmai de pe vremea lui Tudor Vladimirescu, iar cel care ar fi ocărât puţul şi pe toţi cei care beau apă din el ar fi fost chiar unul dintre pandurii lui.

image

Fântâna despre care se spune că este blestemată

Abătut prin aceste părţi de ţară pentru a se întâlni cu o solie turcească pentru a-i determina pe otomani să nu atace Ţara Românească, pandurul, foarte apropiat lui Tudor Vladimirescu, ar fi fost ucis şi aruncat în fântână de către unul dintre membri oastei sale, pe numele său Atanasie Chimariotul. Întâmplarea, despre care istoria nu cunoaşte amănunte, a rămas însă vie în conştiinţa oamenilor din Colilia, aceştia susţinînd că într-adevăr pandurul mort a blestemat fântâna.

„Se aud vaiete noaptea”

Aproape de drumul care duce către aşa-zisa fântână blestemată se află bordeiul Anicăi Toma (87 de ani), una dintre cele mai în vârstă femei din Colilia.

image

Drumul care duce către fântână

Femeia a auzit şi ea despre legenda fântânii blestemate şi crede că este cât se poate de adevărat. Încă din copilărie era avertizată de părinţi să nu se apropie de puţ pentru că ar putea să aibă parte de necazuri foarte mari.
„Din bătrâni există vorba că fântâna asta este blestemată. Oamenii spuneau că omul care a fost aruncat în fântână, un militar cică a fost, se vaită noaptea. Că se aud vaietele lui din fântână. Cică nici apa nu e bună de băut, că are gust sălciu”, spune bătrâna.

Contestatarii legendei

În celălalt capăt al localităţii, oamenii refuză să creadă în blesteme şi legende. Lică Gruşcă, născut şi crescut în praful Coliliei de aproape 70 de ani, nu crede că există la marginea satului său o fântână despre care se spune că e blestemată.

image

Lică Gruşcă susţine că nu este adevărată legenda fântânii blestemate

Ba mai mult, omul este de părere că totul este o invenţie politică ca să-l facă de râs pe actualul primar al localităţii. „N-are cum să fie la noi în sat aşa ceva. Noi aici suntem oameni cu frica lui Dumnezeu şi credem în El. Nu vin blestemele pe capul nostru”, susţine bătrânul.

Aceeaşi opinie o are şi vecina sa Maria Leantu (56 de ani) care se îşi face cruce în momentul în care aude că la ea în localitate există o fântână blestemată. „La noi în sat aşa ceva? Doamne fereşte! Este o fântână, dar are apă miraculoasă, este dincolo de Colilia, la Smeeni, aproape de Buzău. Dar aia are apă vindecătoare” spune femeia.

Citiţi şi:

Amintirile românilor din Cadrilater, la 75 de ani de la cedarea regiunii: „Toţi strigau în gura mare pe străzi: «Plecaţi, plecaţi! Daţi-ne ţara înapoi!»“

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite