Lectorul universitar de la Londra care face naveta în Valea Ciorii: „Mulţumesc, ţara mea, că m-ai învăţat carte!“ VIDEO

Lectorul universitar de la Londra care face naveta în Valea Ciorii: „Mulţumesc, ţara mea, că m-ai învăţat carte!“ VIDEO

Mihaela Stan, lector universitar la Londra, s-a îndrăgostit de Valea Ciorii FOTO Facebook/Mihaela Stan

Lector universitar la Londra, Mihaela Stan, de 43 de ani, s-a îndrăgostit de Bărăgan. Povestea de dragoste cu Ialomiţa a început în urmă cu 5 ani, iar de atunci Miha este nelipsită din Valea Ciorii, o comună sărăcă unde a dezvoltat proiecte pentru copii.

Aici şi-a stabilit Mihaela Stan cartierul general şi a început să facă naveta Londra-Bucureşti-Valea Ciorii, pentru a fi alături şi de studenţii săi, dar şi de copiii minunaţi din Bărăgan.
 
De Ziua naţională a României, Mihaela a transmis un mesaj de suflet pentru patria natală, pentru toţi compatrioţii: „La multi ani, ţara mea! Multumesc pentru că m-ai învăţat să iubesc munţii, marea, m-ai învăţat să iubesc Ialomiţa, m-ai învăţat carte!“
 
Mihaela Stan, născută şi crescută în Bucureşti (dar cu câteva vacanţe din copilărie la ţară, în Teleorman), a terminat Academia de Studii Economice în anul 2000. Părăsea România în urma cu 18 ani pentru a-şi continua studile cu un master în SUA şi un doctorat la Londra. 
 
Acum locuieşte în Londra şi din 2010 este lector de Strategie Economică şi Comportament Organizaţional la University College London. Dar cât este vara de lungă poate fi găsită în comuna Valea Ciorii, din judetul Ialomiţa, înconjurată de copiii satului. 
 
 
Încurajează educaţia copiilor
 
A stat cu gazdă la oamenii din sat o perioadă şi apoi şi-a cumpărat o rulotă în care locuieşte timp de câteva luni pe an. Ambiţioasă, inteligentă şi gata oricând să sară în ajutorul semenilor, Miha, aşa cum o alintă sătenii, luptă cu abandonul şcolar, organizează tabere şi activităţi sportive, toate pentru a încuraja educaţia copiilor din Valea Ciorii. Nu simte că se împarte între două lumi: mediul univesitar şi viaţa la ţară cu toate neajunsurile şi greutăţile, ci spune că acestea co-există. 
 
 
Nu i se pare un efort nici faptul că trebuie să alerge de dimineaţă până seara cu maşina pentru a-i duce pe copiii navetişti la şcoală, la Ţăndărei, pentru a obţine sponsorizări, pentru a pune în mişcare proiecte educaţionale sau pentru a convinge autorităţi să îşi îndrepte atenţia către aceştia. Nu şi-a pus niciodată problema că resursele sale financiare, ale familiei, prietenilor şi cunoscuţilor au fost folosite pentru a le îmbunătăţi viaţa copiilor de ţară. Zâmbetul şi îmbrăţişările lor sunt cel mai mare câştig. 
 

“Mai greu a fost cu adulţii, precauţi şi încă nedumeriţi de persistenţa cu care reveneam în fiecare vară şi strângeam gunoaiele în timpul plimbărilor cu copiii. Dar chiar si aşa, o mână de părinţi inimoşi mi s- au alăturat ca să înfiinţăm în 2018 Asociaţia EDUPLAi, şi să atragem resurse pentru ceea ce vrem să aducem copiilor din Valea Ciorii: cunoaştere, deschidere, muncă în echipă, responsabilitate şi mai ales iniţiativă şi spirit de aventură.
 

"Aceste două vieţi ale mele co-există"

 
"Nu simt că „mă împart” între Londra şi Valea Ciorii, în sensul de rupere dintr-o lume ca să fiu în alta. În Londra sunt înconjurată de studenţi şi colegi alături de care meseria mea pare mai mult un hobby.  Aceste două vieţi ale mele co-există: corectez examene, lucrez la manuscrise mele şi am teleconferinţe cu colegii şi studenţii din Londra când sunt la rulotă; iar în Londra, printre cursuri, pregătesc materiale didactice pentru următoarea vara, trimit adrese pentru a atrage fonduri pentru EDUPLAi, ţin legătura cu părinţii şi şcolile copiilor, organizez şi postez poze de peste vară ca să prelungim bucuria Atelierului de Vară”, povesteşte Mihaela Stan. 
  
 
 
Vă mai recomandăm şi:
 

Câştiga peste 1.000 lire pe săptămână, dar a visat la o fermă în Obârşia. „Nu-mi doream să rămân acolo“ VIDEO

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările