La plimbare prin mica Veneţie de la Slobozia. Străzile şi curţile sunt complet inundate în cartierul de la marginea oraşului

La plimbare prin mica Veneţie de la Slobozia. Străzile şi curţile sunt complet inundate în cartierul de la marginea oraşului

Străzile din „Cartierul Tineretului” din Slobozia au fost inundate FOTO: independentoline.ro

Precipitaţiile din ultimele zile au transformat un cartier din Slobozia într-o mică Veneţie. Străzile au fost acoperite de apă, iar oamenii merg  încălţaţi cu cizme de cauciuc. Vina pentru această situaţie aparţine autorităţilor locale, care le-au promis de cinci ani locuitorilor că vor avea reţea de canalizare ca-n Occident.

În baza Legii 15/2003, cea privind sprijinirea tinerilor pentru construirea unei locuinţe proprietate personală, autorităţile locale aveau posibilitatea să concesioneze terenuri tinerilor până la 35 de ani. La Slobozia, primele terenuri au fost concesionate în jurul anului 2008.

La vremea respectivă, municipalitatea dorea înfiinţarea unui cartier excluisv pentru tineri, denumit „Cartierul Tineretului“. Astfel s-au dat locuri de casă în zona Gării Slobozia Nouă, la marginea oraşului. Peste 200 de locuinţe ar fi trebuit să fie construite aici.

Tinerii s-au apucat serios de treabă şi şi-au ridicat casele la termenul stabilit în contracte. Seriozitatea locatarilor a fost umbrită de cea autorităţilor. Deşi ar fi trebuit să concesioneze terenurile după ce le-au racordat la utilităţi, edilii Sloboziei au făcut exact pe dos.

Au dat locuri de casă, locuinţele au fost ridicate, iar când s-au mutat, oamenii s-au trezit că nu au apă, gaze, energie electrică sau reţea de canalizare. Iar situaţia durează de şapte ani. În tot acest timp, după multe demersuri făcute, abia s-au trasat străzile şi câteva conducte de gaze. Însă oamenii stau tot în beznă, pentru că nu au curent electric.

Mica Veneţie de la marginea oraşului

Amplasat aproape de periferia Sloboziei, din lipsa canalizării, cartierul destinat tinerilor seamănă cu o mică Veneţie. Inundate în urma ploilor din ultimele zile, străzile din „Cartierul Tineretului” seamănă cu celebrele canale pe care gondolierii îi plimbă pe turiştii care vin să viziteze adevărata Veneţie.

Ca să facă faţă situaţiei, locatarii s-au înarmat cu cizme de cauciuc şi vidanje pentru a îndepărta apa din curţi şi de pe străzi.

George Ilcev are 26 de ani şi casa ridicată de anul trecut pe strada Peneş Curcanul. A împrumutat de la bancă 30 de mii de euro. Cu toate acestea, el nu se poate bucura confortul în care a investit atât de mulţi bani din cauza lipsei utilităţilor.

„Nu pot ajunge la casă. E în apă. Am nevoie de cizme de pescar, până la brâu, ca să pot intra. Şi asta e nimic. Când m-am apucat de treabă, am constatat că ţeava de apă trece prin curte. Ţeava de gaz e sub gard, la zece centimetri sub fundaţia acestuia. Nu ştiu ce vor face, în caz de vreo problemă” reclamă tânărul revoltat.

Promisiuni administrative

În ciuda acestei situaţii, edilii Sloboziei se lansează într-o altă serie de promisiuni. „Până la finele acestui an vom face demersuri pentru a putea racorda la gaze şi electricitate şi acele case. Nu am făcut acest demers pentru că nu erau casele construite. Ce rost avea să facem investiţii acolo?!” a explicat Valentin Băcanu, viceprimarul municipiului Slobozia.

Citiţi şi:

FOTO Aberaţii administrative în Bărăgan. Tinerii din Slobozia, lăsaţi în beznă şi fără căldură de autorităţi

17,5 milioane de lei investiţi într-o himeră. Parcul destinat IMM-urilor din Slobozia are doar trei investitori din cei peste 20 promişi de autorităţi

12 milioane de lei, pentru obiectivele şcolare abandonate din Slobozia


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: