Fascinata poveste a lui Dumitru Georgescu, medicul din Bărăganul interbelic devenit personaj de film şi de roman

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bustului „doctorului Poenaru” se păstrează în curtea Spitalului Orăşenesc Ţăndărei FOTO: adevarul.slobozia.ro
Bustului „doctorului Poenaru” se păstrează în curtea Spitalului Orăşenesc Ţăndărei FOTO: adevarul.slobozia.ro

Istoria medicală a Bărăganului se scrie în perioada interbelică la Ţăndărei. Un ilustru medic internist, pe numele său Dumitru Georgescu, devine sufletul comunităţii datorită harului pe care îl avea în tratarea bolilor. După moarte, povestea vieţii medicului a fost descrisă într-un film şi într-o carte, ambele denumite „Doctorul Poenaru”.

Fiecare oraş ascunde o serie de legende şi poveşti despre oamenii care au locuit sau locuiesc în ele. Ţăndărei, un oraş cu doar 13.000 de locuitori din judeţul Ialomiţa, păstrează şi acum, după mai bine de 80 de ani, povestea doctorului Dumitru Georgescu, tatăl scriitorului ialomiţean Paul Georgescu. 

Medicul Dumitru Georgescu s-a născut aproape de la începutul secolului XX în satul Poiana, aflat la câţiva kilometri de Slobozia. Urmează cursurile Facultăţii de Medicină la Bucureşti, iar în timpul Primului Război Mondial pleacă pe front. Dramele trăite de soldaţi îl întăresc şi devine astfel cel mai iscusit doctor care se îngrijea de sănătatea ostaşilor răniţi în luptă. 

După terminarea conflagraţiei, doctorul Dumitru Georgescu se stabileşte la Ţăndărei şi se specializează în medicina internă. Într-o vreme în care să găseşti un doctor era mare lucru, el avea grijă de absolut toţi pacienţii care-i treceau pragul oferindu-le tratamente şi consultaţii.

În scurt timp comunitatea din Ţăndărei prinde drag de doctorul Georgescu şi-i schimbă numele în „Poenaru” aluzie la localitatea natală a medicului. Legenda doctorului „Poenaru” se mai păstrează astăzi printre localnicii Ţăndăreiului, oamenii amintindu-şi crâmpeie de poveşti rostite de bătrâni. „Bunica mea spunea mereu când răceam că mă duce la doctorul Poenaru să-mi dea pastile. Nu-mi mai amintesc dacă m-o fi dus vreodată, însă vorbea despre el cu mare respect” spune Ion Vasile (70 de ani), un localnic din Ţăndărei. 

Personaj de film şi roman 

sd

În anul 1974, doctorul Dumitru Georgescu avea să treacă în nefiinţă în urma unui infarct. În semn de omagiu pentru personalitatea tatălui său, scriitorul Paul Georgescu publică un roman denumit „Doctorul Poenaru”. 

Cartea dedicată tatălui său i-a adus un premiu din partea Uniunii Scriitorilor. 

Iar povestea amintirilor legate de viaţa doctorului „Poenaru” nu se opreşte aici. La scurt timp după deces, legenda renumitului medic l-a impresionat pe regizorul Dinu Tănase.

În 1978, acesta a venit la Ţăndărei să toarne un film dedicat memoriei doctorului Dumitru Georgescu. Pelicula a purtat acelaşi nume ca şi cartea: „Doctorul Poenaru”.

Distribuţia a fost una de excepţie. Protagonist a fost nimeni altul decât marele Victor Rebengiuc, alături de care au interpretat roluri nume mari ale scenei şi cinematografiei româneşti. Vorbim despre actorii Ştefan Iordache, Elena Dacian, Vasile Niţulescu şi Gheorghe Dinică.

Citiţi şi:

Cum au cunoscut succesul cei mai mari moşieri din istoria Bărăganului, la începutul secolului al XX-lea

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite