Încă 12 localităţi din judeţul Ialomiţa au scăpat de pestă: Oamenii au voie să crească porci în gospodării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Încă 12 localităţi din judeţul Ialomiţa au scăpat de pesta porcină. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor(DSVSA) a ridicat restricţiile în localitatea Drăgoeşti, unde cele 425 de animale, s-au dovedit a fi sănătoase, după efectuarea analizelor de laborator. Până în prezent, alte 24 de localităţi au primit undă verde pentru creşterea porcilor.

„În perioada noiembrie – decembrie 2018  au fost examinate clinic toate porcinele existente în localităţile din zona de supraveghere (Hagieşti, Boteni, Livedea, Biţina Pământeni, Chiroiu Sat Nou, Chiroiu Pământeni, Chiroiu Ungureni, Roşiori, Moviliţa, Valea Bisericii ) şi din zona de protecţie, ( Drăgoeşti),  în urma examinărilor clinice nefiind depistate animale care să prezinte semne clinice atribuibile pestei porcine africane.

De asemnea, în perioada 10 – 24 ianuarie 2019 au fost prelevate probe de sânge  pentru detecţia anticorpilor anti-virus pestă porcină africană de la toate cele 425 de porcine existente pe raza localităţii Drăgoeşti care, conform Buletinelor de Analiză nr. 10157/21.01.2019, nr. 10208/25.01.2019 şi  nr.10217/31.01.2019 eliberate de Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Ialomiţa, au furnizat rezultate negative”, a precizat directorul DSVSA Ialomiţa, dr. Mihai Puia.

Obligaţii pentru exploataţia din Drăgoeşti

Astfel, începând cu 5 februarie încetează măsurile de restricţii impuse celor 12 localităţi. Chiar şi aşa, exploataţia infectată din localitatea Drăgoeşti va respecta următorul program în vederea repopulării complete:

achiziţionarea de purcei santinelă din exploataţii care nu au fost afectate de boală, exploataţii care vor fi situate în localităţi ce nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare în ceea ce priveşte Pesta Porcină Africană;

achiziţionarea de purcei santinelă se va face doar după notificarea prealabilă a Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Ialomiţa, care va dispune verificarea serologică a purceilor selectaţi, în exploataţia de provenienţă, iar în cazul obţinerii rezultatelor corespunzătoare aceştia vor putea fi transferaţi (după eliberarea documentelor sanitare veterinare) către exploataţia infectată;

purceii vor fi menţinuţi în exploataţia infectată timp de minim 45 de zile, după care vor fi supuşi testării în direcţia pestei porcine africane;

în cazul obţinerii rezultatelor favorabile exploataţia infectată va putea fi repopulată complet, fără a mai fi supusă niciunei restricţii iar focarul de boală se va stinge.

Animalele vor fi cumpărate cu acte

Medicii veterinari spun că după ridicarea restricţiilor, toate porcinele ce vor fi cumpărate în vederea creşterii în exploataţii din localităţile menţionate mai sus vor trebui să provină din localităţi care nu sunt supuse restricţiilor sanitare veterinare, să fie identificate (crotaliate) şi însoţite de documente sanitare veterinare eliberate de medical veterinar de liberă practică din localitatea de provenienţă. În data de 28 ianuarie într-o exploataţie din localitatea Rovine au fost introduşi porci santinelă în vederea stingerii focarului.

În judeţul Ialomiţa, în anul 2019, la porc domestic au fost confirmate două  focare  de pestă porcină africană în localitatea Scînteia  şi în localitatea  Axintele.

„În ceea ce priveşte mediul silvatic, la data actuală sunt afectate un număr de 8 Fonduri de Vânătoare de pe raza judeţului, de la 1 ianuarie fiind confirmate un număr de 60 cazuri mistreţi pozitivi, ceea ce duce la menţinerea restricţiilor privind repopularea exploataţiilor cu porcine pentru localităţile aflate în zona infectată (raza de 8 km faţă de poziţia GIS a cazurilor confirmate). De asemenea în unele judeţe limitrofe (Buzău, Constanţa, Tulcea, Brăila) au fost confirmate, în cursul anului 2019, focare de boală în expoataţii nonprofesionale.

Ţinând cont de cele precizate concluzionăm că, la momentul actual, deoarece există virus circulant, este esenţial ca, pentru prevenirea apariţiei unor alte focare de boală pe raza judeţului,  toate persoanele responsabile (proprietari de porcine, administratori ai fondurilor de vânătoare, Unităţile Locale de Sprijin) să respecte măsurile impuse pentru eradicarea bolii pe teritoriul judeţului Ialomiţa”, a anunţat directorul DSVSA Ialomiţa.

Slobozia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite