VIDEO  La Slatina a fost repus în funcţiune un orologiu vechi de 115 ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Orologiul de pe acoperişul Muzeului Judeţean Olt din Slatina a prins din nou "viaţă" (Foto: Mugurel Manea)
Orologiul de pe acoperişul Muzeului Judeţean Olt din Slatina a prins din nou "viaţă" (Foto: Mugurel Manea)

Ceasul de pe acoperişul clădirii ce adăposteşte acum Muzeul Judeţean Olt din municipiul Slatina a fost repornit joi – 29 noiembrie. Amplasat în anul 1897, adică la zece ani de la ridicarea imobilului unde este montat, ceasul cu pricina a avut perioade când a funcţionat neîncentat, dar şi ani în care “a tăcut” din varii motive.

Moment înălţător în municipiul Slatina, acolo unde, joi – 29 noiembrie, a fost repus în funcţiune orologiul amplasat pe acoperişul Muzeului Judeţean Olt. Repornirea sa nu a fost una întâmplătoare, în acest an având loc două evenimente ce au coincis în mod fericit: împlinirea a 115 ani de la montarea ceasului menţionat, respectiv 125 de ani de la inaugurarea Palatului Administrativ al Prefecturii Oltului (în prezent adăpostind Muzeul Judeţean, n.a.), ridicat în anul 1887.

Astfel, autorităţile judeţene au făcut tot posibilul să marcheze dublul eveniment într-un mod aparte şi au reuşit. În schimbul unei sume infime – 8.500 lei, s-a reuşit repararea şi repunerea în funcţiune a ceasului istoric anterior menţionat. Deşi demersul a debutat cu o piedică serioasă în sensul că, în prima instanţă, nu s-a găsit un specialist cu competenţe în domeniul ceasornicăriei istorice, într-un final, problema s-a rezolvat prin identificarea unei astfel de persoane în judeţul Cluj.

VIDEO nr. 1 (autor: Mugurel Manea):

“Noi am fost decişi de la început să facem tot posibilul să refacem ceasul cu mecanismele sale iniţiale, nu am vrut unul nou pentru că asta ar fi fost uşor. Entuziasmul nostrum a cam scăzut la un moment dat după ce am constatat că nu găseam oameni capabili să se înhame la o astfel de sarcină, deşi am căutat în mai toată ţara. Cu puţin noroc însă, am reuşit să găsim pe cineva tocmai în Ardeal, care avea o carte de vizită respectabilă. Apoi a fost doar o problemă de timp până ce totul să fie aşa cum trebuia”, a declarat Marius Oprescu, vicepreşedinte Consiliul Judeţean Olt.

Directorul Muzeului Judeţean Olt: “Am resuscitat <inima> oraşului”

Repornirea ceasului istoric a avut loc oficial la orele 11.00, cu audierea în premieră a celor 11 bătăi de clopot după o pauză de peste 40 de ani. Demn de remarcat este că nu doar mecanismul orologiului este cel original, ci şi clopotul, după cum au afirmat reprezentanţii Muzeului Judeţean unde este găzduit ceasul istoric.

 “La început vă mărturisesc că nimeni nu a ştiut că avem în posesie clopotul original de la 1897. Când a venit dl. ceasornicar şi ne-a întrebat despre el (despre clopot, n.a.), noi i-am spus sincer că nu are. Dacă nu ne punea dumnealui să îl căutăm noi stabilisem să facem comandă pentru un clopot nou. Am rămas cu toţii extrem de plăcut surprinşi când am descoperit minunea: clopotul original, fabricat după tehnica de la 1897, era la locul său, doar că fusese mascat de un mic perete din scânduri pentru a nu fi luat de comunişti şi topit. Ce am făcut noi a fost să resuscităm, metaforic vorbind, <inima> oraşului. Este o reală încântare să asculţi sunetul său original, parcă te întorci în timp”, a afirmat Laurenţiu Guţică, director al Muzeului Judeţean Olt.

Acesta a precizat că un angajat al instituţiei a primit misiunea de a avea grijă de orologiu în mod special, iar, pentru acest lucru, el va fi remunerat în plus la salariu.

Slatina – înconjurată de simboluri

Tot joi, cu ocazia repunerii în funcţiune a ceasului istoric, s-au împlinit 125 de ani de la inaugurarea Palatului Administrativ al Prefecturii Oltului, construit în anul 1887. Acesta a fost primul sediu oficial al Prefecturii Judeţului Olt în perioada României moderne, iar acum găzduieşte Muzeul Judeţean Olt. Edificiul a fost construit din fondurile statului în perioada anilor 1886-1887 şi a costat 150.000 lei aur. După inaugurarea sa din anul 1887, aici au funcţionat, din lipsă de spaţiu, şi alte instituţii proprii unei capitale de judeţ: Tribunalul, Revizoratul şcolar şi Protoieria. Momentul festiv va fi sărbătorit prin audiţia a 12 bătăi ale clopotului ceasului.

    VIDEO nr. 2 (autor: Mugurel Manea):
    

Gutica laurentiu

Atât orologiul, dar şi actuala clădire a Muzeului Judeţean Olt, fac parte din cele câteva repere ce oglindesc evoluţia istorică a Slatinei, alături de: Podul de peste râul Olt, Gara Slatina, Gimnaziul „Radu Greceanu”, Catedrala, Mănăstirile Strehareţ şi Clocociov, Palatul Băncii Naţionale a României, Palatul Comunal, Strada Lipscani, casele Mihail Deleanu, Fântâneanu, Regimentul „3 Olt”.


CITIŢI vineri – 30 noiembrie, pe www.adevarul.slatina.ro , povestea ceasornicarului Jakabhazi Alexandru Ernestiu (Sandu Ceasornicarul) care a repus în funcţiune orologiul istoric din Slatina !
 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite