VIDEO-FOTO  Sat vechi de 4.500 de ani, reconstruit la Drăgăneşti-Olt

VIDEO-FOTO  Sat vechi de 4.500 de ani, reconstruit la
Drăgăneşti-Olt

Traian Zorzoliu, la intrarea în satul neolitic pe care l-a recreat la Drăgăneşti-Olt... (FOTO: Mugurel Manea)

Satul neolitic din Drăgăneşti-Olt a fost reconstruit în mărime naturală în incinta Muzeului Câmpiei Boianului şi cuprinde şase bordeie în mărime naturală. Aşezarea a fost amenajată pe un teren împrejmuit cu un şanţ de apărare şi gard din nuiele împletite, precum în mileniul V î.Hr., iar intrarea se face pe o punte din lemn. În fiecare bordei există spaţii distincte: pentru locuit, pentru prepararea hranei şi pentru depozitarea uneltelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iniţiatorul proiectului, Traian Zorzoliu (77 de ani), director al Muzeului Câmpiei Boianului, a amenajat colibele după „reţeta“ vremii, adică a folosit doar chirpici din trestie împletită şi pari bătuţi în pământ, iar, printre împletituri, tot pământ. Şi exteriorul colibelor a fost desenat după specificul acelei perioade. Casele sunt destinate diverselor categorii sociale: pescari, agricultori, olari, vânători. În interior se găsesc obiecte neolitice sau reconstituiri ale unor obiecte neolitice: mese, altare de cult, unelte pentru gospodărie şi pentru practicarea diferitelor ocupaţii.

A fost reconstituită chiar şi o locuinţă lacustră, folosită în vechime pentru depozitarea proviziilor, deoarece aşezările erau ridicate pe văi ce obişnuiau să se inunde frecvent. Tot aici a fost amenajat chiar şi un mormânt specific acestei culturi, groapa fiind ovală şi acoperiută cu plexiglas, iar scheletul, provenind tot din acea perioadă, are picioarele şi braţele aduse la piept în poziţia fătului, potrivit tradiţiilor de atunci. În „arheo-parcul“ de la Drăgăneşti-Olt, profesorul Zorzoliu a reconstituit satul după tipul aşezărilor neolitice specifice culturii Gumelniţa, ale căror urme au fost descoperite aici.

O uliţă din satul original

Iniţiatorul proiectului explică scopul satului care te transportă în timp. „Acest sat neolitic reprezintă, în fapt, o uliţă din satul original. Astfel apăreau în perioada neolitică aşezările: cu un grup mic de locuinţe, trei-cinci bordeie, amenajate în zone inundabile, pe nişte mici insule, care se transformau în sate. Ca să reuşim să redăm atmosfera de atunci, ne-am pregătit foarte mult. «Arheo-parcul» s-a făcut cu munca angajaţilor Muzeului Câmpiei Boianului, zi de zi, timp de aproape un an“, a declarat Traian Zorzoliu.

Colibele erau dese, uliţele sau calea principală nu erau mai mari de doi metri, uneori colibele fiind chiar lipite una de cealaltă. Construcţiile erau joase, asta şi pentru că înălţimea oamenilor din acele vremuri nu depăşea 1,50 - 1,60 metri. Casele nu aveau tavane, dar erau bine căptuşite la interior cu diverse materiale. Fiecare colibă avea vatră, cuptor, laviţă, iar patul era construit din pământ ridicat, peste care aşezau piei sau rogojini. Toate acestea pot fi văzute în muzeul din Drăgăneşti-Olt.

Satul neolitic a fost inaugurat pe 18 septembrie 2010, în prezenţa a 100 de participanţi din 24 de ţări. Oraşul a devenit, astfel, singurul din judeţ inclus într-un program internaţional de arheologie, ce a reunit pentru prima dată rezultatele mai multor proiecte din diferite zone din România.

 
Foto

Amenajarea satului neolitic Gumelniţa a început în aprilie 2009 şi s-a bazat pe descoperirile făcute în urma a şapte campanii arheologice demarate de mai mulţi specialişti din Bucureşti, Dolj şi Olt. Amenajarea a costat 15.000 de lei, dintre care 10.000 lei de la Consiliul Judeţean Olt, iar restul au venit din sponsorizări. Biletul de intrare în satul neolitic care te teleportează înapoi în timp costă doi lei.

Zorzoliu, creator de muzee

„Părintele“ primului parc neolitic din Europa, Traian Zorzoliu, este muzeograf, pictor profesionist cu 3.500 de picturi la activ, şi director al Muzeului Câmpiei Boianului Drăgăneşti-Olt. A înfiinţat, în total, zece muzee, şi a contribuit la crearea multor altora. În afară de muzeul de la Drăgăneşti, el a mai înfiinţat: Muzeul Casa Memorială „Nicolae Titulescu“, Complexul etno-cultural de la Stoicăneşti, Muzeul Mănăstirii Brâncoveni, Muzeul Mănăstirii Arnota şi Muzeul Istoriei Cărţii Vâlcene a Episcopiei, Muzeul Mănăstirii Curtea de Argeş şi a refăcut Muzeul Coziei, la care se adaugă Pinacoteca „Nicolae Titulescu“ din Chişinău.

Traian Zorzoliu, iniţiatorul proiectului de a recrea un sat de acum 4.500 de ani... (FOTO: Mugurel Manea)

Imagini din aceeasi galerie
 • Traian Zorzoliu, iniţiatorul proiectului de a recrea un sat de acum 4.500 de ani... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Una dintre cele două intrări în satul neolitic de la Drăgăneşti-Olt: o punte din scânduri de lemn peste un şanţ de protecţie... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Traian Zorzoliu, la intrarea într-unul din bordeiele satului, explicând semnificaţia deloc întâmplătoare a desenelor de pe pereţi... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Bordeiele erau foarte apropiate unele de altele pentru a se proteja reciproc... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Satul neolitic cuprinde şase bordeie diferite, unele având contact direct cu solul, iar altele fiind înălţate exact ca acum 4.500 ani î.Hr.... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Interiorul unei aşezări tipice unui pescar, cu cu peşti atârnaţi la uscat, iar în spate, după o rogojină - locul de dormit... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Locul de dormit era despărţit de restul bolibei de o simplă rogojină... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Colibă tipică unui vânător, cu piei de animale puse la uscat... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Uliţa principală a fost redată aşa cum arăta şi în urmă cu 4.500 ani... (FOTO: Mugurel Manea)
 • În perimetrul satului neolitic se află îngropat chiar şi un cadavru (poziţia fătului) original din acea epocă găsit tot la Drăgăneşti-Olt de arheologi, aici el fiind acoperit cu o bucată de plexiglas... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Gulmeţienii îşi pictau casele în spiritul zeităţilor în care credeau... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Vatra satului neolitic, unde toată lumea se adună în jurul unui foc, se dansa, se discutau probleme satului etc... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Casele sunt redate aşa cum arătau în urmă cu 4.500 ani... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Imagine de ansamblu cu satul neolitic de la Drăgăneşti-Olt... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Casele au fost construie din materiale identice cu cele ale vremii redate, din chirpici... (FOTO: Mugurel Manea)
 • Deşi au trecut două ieri peste satul neolitic de la Drăgăneşti-Olt, bordeiele gulmeţiene rezistă fără probleme intemperiilor... (FOTO: Mugurel Manea)
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările