Unda poluantă de pe Olteţ a ajuns în râul Olt. „Este mai mult sub formă de irizaţii în lacul de acumulare Drăgăneşti“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-a lucrat şi în weekend, inclusiv în zona lacului de acumulare de la Drăgăneşti, pentru îndepărtarea efectelor accidentului de mediu FOTO: Prefectura Olt
S-a lucrat şi în weekend, inclusiv în zona lacului de acumulare de la Drăgăneşti, pentru îndepărtarea efectelor accidentului de mediu FOTO: Prefectura Olt

Un accident de mediu s-a petrecut în 13 aprilie 2022, în zona în care o conductă a Conpet supratraversează râul Olteţ, în apropiere de Balş. Accidentul s-a produs în timpul lucrărilor la Drumul Expres Craiova-Piteşti, irizaţii de petrol încă fiind prezente şi ajungând la peste 30 km în aval, în lacul de acumulare de la Drăgăneşti-Olt.

Încă din primele ore de la producerea accidentului de mediu s-au montat baraje pe râul Olteţ pentru a absorbi ţiţeiul deversat din conducta spartă, însă efectele negative nu au fost cu totul îndepărtate. 

„S-a intervenit şi pe durata weekend-ului, au venit echipe suplimentare, şi e sub control. A ajuns o parte din unda poluantă, mai mult sub formă de irizaţii, nu pete de petrol, în lacul de acumulare al CHE Drăgăneşti, au fost montate şi acolo baraje absorbante la deversorul din baraj şi se acţionează, s-a acţionat şi în weekend, cu spill-sorb, să se colecteze de pe suprafaţa apei“, a declarat prefectul din Olt, Florin Homorean.

Cele 25 baraje montate pe râul Olteţ pentru colectarea petrolului au fost înlocuite, cu toate acestea urme de petrol au ajuns din râul Olteţ în râul Olt. 

În perioada următoare, pe fondul creşterii debitelor în urma precipitaţiilor, se aşteaptă ca ţiţeiul acumulat pe maluri să mai determine irizaţii pe luciul apei. 

Întregul sector este în continuare monitorizat, iar vestea bună este că nu s-a semnalat mortalitate piscicolă şi nici păsările nu ar fi fost afectate, conform datelor de până acum.  

Sursa Prefectura Olt 

poluarea de pe olteţ a ajuns în râul olt

„Conducta a fost reparată, s-a înlocuit tronsonul respectiv afectat şi urmează să fie pusă sub presiune făcându-se teste“, a mai precizat prefectul Florin Homorean.  

Aceeaşi magistrală de ţiţei a fost afectată, cu 10 ani în urmă, de debitul istoric al râului Olteţ, poluarea determinată în urma acelui accident fiind de şi mai mari dimensiuni. S-a intervenit atunci timp de o lună pentru îndepărtarea petrolului de pe suprafaţa apei, poluarea în lacul de acumulare Drăgăneşti-Olt fiind masivă.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Imaginea care ne face de râs în toată lumea. Barajul de la Drăgăneşti Olt s-a transformat într-o groapă de gunoi

CNN: Poluarea la nivel global va creşte din cauza dorinţei multor state de a reveni la nivelul economic de dinaintea pandemiei


 

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite