Un festival al rromilor, fără rromi. Primăria Slatina i-a sărbătorit cu întârziere, din cauza bugetului

Un festival al rromilor, fără rromi. Primăria Slatina i-a sărbătorit cu întârziere, din cauza bugetului

Spectacolul prea puţin mediatizat a adus veselie şi culoare FOTO: Alina Mitran

Pe 8 aprilie s-a sărbătorit Ziua Internaţională a Rromilo, zi pe care Primăria Slatina a marcat-o de-abia vineri, 21 aprilie 2017, cu un spectacol din care rromii aproape au lipsit, neregăsindu-se în număr mare nici în sală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pentru că era în calendarul manifestărilor de organizat la Atelierul Intercultural Victoria (fostul cinema Victoria) din Slatina, pentru că a fost bugetată şi pentru că s-a aprobat, între timp, şi bugetul, Ziua Internaţională a Rromilor, sărbătorită pe 8 aprilie, a fost marcată vineri, 21 aprilie, şi la Slatina.

Pe scenă au urcat membrii grupului Voces Primavera, coordonat de prof. Marius Arald Fieraru, colaboratori vechi, iar veselia s-a propagat rapid şi în sala destul de mică şi friguroasă. În public, foarte mulţi pensionari invitaţi la spectacol, pe care spectacolul i-a însufleţit. Au lipsit, însă, tocmai rromii, nici măcar reprezentanţii lor nefiind în sală.


În culise, aşteptând intrarea în scenă

La demisolul clădirii, unde este amenajată o sală de expoziţii, s-a repus pe simeze o mai veche expoziţie de fotografie, totul lăsând însă impresia unui eveniment care trebuia bifat. Lista pe care cei prezenţi şi-au notat numele şi, eventual, instituţia reprezentată a circulat, de altfel, în sală în timpul spectacolului, ca o mărturie că evenimentul a existat şi se pot deconta banii.


O interesantă expoziţie de fotografie semnată Viorel Curt a putut fi văzută în sala de la demisol

La Atelierul Intercultural Victoria se organizează în acest an, potrivit calendarului evenimentelor culturale aprobat de Consiliul local, o listă lungă de manifestări, toate cu buget de la Primăria Slatina şi din alte surse, colaborarea cu rromii fiind  menţionată în multe dintre ele. Însăşi existenţa centrului  li se datorează în mare parte, clădirea monument istoric fiind modernizată printr-un proiect în care multiculturalitatea a fost folosită ca argument forte. Despre evenimente, însă, nu găseşti detalii pe niciun site oficial, nici măcar pe pagina de Facebook a atelierului, neactualizată de anul trecut. 

Cei prezenţi au completat o listă

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările