„Soluţia“ propusă românilor din Italia pentru a putea circula în continuare cu maşinile înmatriculate în România. Cât este de legală varianta

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe seama situaţie din Italia se nasc afaceri, astfel de mesaje primind românii din Peninsulă FOTO: Il sole 24 Ore
Pe seama situaţie din Italia se nasc afaceri, astfel de mesaje primind românii din Peninsulă FOTO: Il sole 24 Ore

Modificarea Codului Rutier italian şi situaţia în care sunt zeci de mii de români care circulă cu maşini înmatriculate în România a făcut să apară şi salvatorii de ocazie, care îi contactează pe români şi le propun soluţii salvatoare.

Presa italiană relatează pe larg în această perioadă situaţia generată de modificările aduse Codului Rutier, din cauza cărora zeci de mii de cetăţeni cu rezidenţă de peste 60 de zile în Italia, care folosesc însă maşini înmatriculate în alte ţări, sunt opriţi în trafic, li se sechestrează maşinile şi li se aplică amenzi de până la 2.848 euro. În această situaţie sunt în special cetăţenii care provin din Europa de Est, iar cei mai mulţi sunt români. Românii au iniţiat chiar proteste în această perioadă, iar cozile formate la birourile de înmatriculări i-au pus pe italieni în dificultate, obligându-i să suplimenteze personalul.

Românii care însă aleg să nu-şi înmatriculeze în Italia maşinile au început deja să le trimită, pe platforme, acasă. Pentru ei au apărut şi oferte de tot felul, la limita legalităţii, atrag atenţia juriştii. Situaţia este relatată de presa italiană, care publică de asemenea şi mesajele venite de la cei dispuşi să exploateze momentul, propunându-le proprietarilor de autovehicule soluţii salvatoare.

Publicaţia Il sole 24 Ore, citată de revista românilor din Italia, Rotalianul, a prezentat un mesaj care circulă pe What’s App printre români şi care vorbeşte de posibilitatea unui contract de comodat între firme din ţară şi românii din Italia.

„Există şi cei care exploatează situaţia pentru a propune o soluţie mai puţin legală: un contract de comodat (împrumut) nu tocmai în regulă. Oferta circulă în aceste ore pe What’s App. În esenţă, autovehiculele vor fi înmatriculate pe o societate, care dovedeşte că a împrumutat-o (comodat) şoferului care de fapt este adevăratul proprietar. Doar că legea acordă drept de circulaţie numai atunci când şoferul este un angajat sau colaborator dovedit cu acte al companiei străine care îi acordă vehiculul în uz. Prin urmare, este posibil să se ofere contracte în care există o declaraţie falsă, din care să rezulte că utilizatorul (şoferul) are o relaţie de muncă cu furnizorul“, scrie publicaţia Il Sole 24 Ore, citată de Rotalianul.

În presa italiană se aminteşte şi de o întâlnire pe care ambasadorul român din Italia a cerut-o cu reprezentanţii ministerelor Transporturilor şi Internelor din Italia. S-ar fi promis emiterea unei circulare care să rezolve problemele apărute în ultimele zile, între timp Direcţia de Înmatriculări din cadrul Ministerului Transporturilor din Italia emiţând dispoziţii tranzitorii de circulaţie (foglio di via). 

Comentariile românilor la articolul publicat de Rotalianul dovedesc, în schimb, că lucrurile nici acum nu sunt clare şi că aceştia primesc răspunsuri incomplete sau contradictorii de la birourile de înmatriculări.

CITIŢI ŞI: Articolul din noul Cod Rutier din Italia care-i lasă pe românii din Peninsulă fără maşini. Cum s-a ajuns la amenzi de sute de euro şi sechestru pe automobile

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite