Slatina: Mânăstirea Strehareţi, o oază de linişte şi rugăciune

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mânăstirea ascunsă între dealurile Strehareţi, departe de zgomotul oraşului, pare un loc desprins din poveste. Chiliile şi clopotniţa vechi de sute de ani şi miile de trandafiri din grădină atrag vizitatorii.

În liniştea pădurii, la ieşirea din Slatina, Mânăstirea Strehareţi ascunde o istorie de peste o jumătate de secol. Fostul schit a fost renovat anul trecut şi s-a transformat în mânăstire. Chiliile, clopotniţa şi biserica, vechi de câteva sute de ani, şi-au păstrat autenticitatea. Au fost construite încăperi noi, iar măicuţele au amenajat o grădină care transformă curtea lăcaşului de cult într-un colţ de rai. Mii de trandafiri multicolori, alături de alte flori aranjate în glastre străjuiesc aleea care duce către biserică.
Atraşi de frumuseţea şi liniştea peisajului, vizitatorii ar petrece ore în şir la Mânăstirea Strehareţi.

O jumătate de secol de istorie

Prima atestare documentară a Schitului Strehareţi datează din anul 1478, biserica fiind amintită într-un document al voievodului Basarab cel Tânăr. Adevăratul ctitor al schitului este considerat însă Episcopul Serafim, care a construit actuala biserică între 1665 şi 1668.
Schitul Strehareţi a cunoscut stricăciuni majore în timpul răscoalei din 1802 şi a cutremurului din 1838. „Reparaţii serioase la chilii şi biserică s-au făcut între anii 1930-1936, când a fost repictată şi i s-a adăugat prodvorul din faţă. Cutremurele din 1940 şi 1977 au deteriorat zidăria şi pictura. Vechea clopotniţă a fost dărâmată, iar în 1979 a fost reconstruită“, a spus maica Irina, stareţa mânăstirii.

Pictură din 1688 în pronaos

Biserica este construită într-un stil caracteristic secolelor al XVI-lea şi al XVII-lea, având turla pe pronaos. „Lăcaşul are proporţii reduse şi planul este dreptunghiular. Peste clopotniţă şi pronaos are un turn, iar naosul este acoperit cu o boltă logitudinală. La intrarea în pronaos s-a păstrat pictura originală de la 1688 reprezentând Izvorul Tămăduirii“,a mai explicat maica Irina.
Prin grija maicilor, de anul trecut şi până acum Mânăstirea Strehareţi a cunoscut o înflorire fără precedent refăcându-se vechile chilii datate din anul 1937 şi construindu-se altele noi.

Aşezare

Mânăstirea Strehareţi este aşezată în partea de nord a municipiului Slatina, la mărginea Pădurii Strehareţi, lângă liceul Agricol. În perioada lui A.I. Cuza, în urma secularizării, mânăstirii i-au fost luate toate domeniile, aproximativ 200 de hectare de teren arabil şi pădure.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite