Slatina: Ion Popa a învăţat să cânte de la Tudor Gheorghe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Popa cântă la 7 instrumente muzicale
Ion Popa cântă la 7 instrumente muzicale

La 6 ani cânta în duet cu Tudor Gheorghe pe scenele din ţară, iar acum câţiva ani interpreta alături de Gil Dobrică în cluburile bucureştene melodii de chef sau dor.

Dacă îl auzi cântând, zici că e Tudor Gheorghe, iar asemănarea nu e una întâmplătoare pentru că Ion Popa şi-a petrecut copilăria alături de maestru care i-a îndrumat primii paşi în muzică. „Când eram copil, am făcut parte din ansamblul folcloric Hora şi la 6 ani am mers într-un turneu „Tudor Gheorghe şi copiii din Izbiceni”. Eu aveam o piesă pe care o cântam, „La fântâniţa din plai” şi Tudor a vrut să o cântăm amândoi. Eu o strofă, el o strofă. Ne-am dus şi la televiziune în ’77, în noaptea de Revelion. Am cântat împreună mai bine de 7 ani şi acea perioadă m-a marcat şi m-a făcut să rămân lipit de Tudor Gheorghe şi poezia lui”, a povestit Ion Popa.

„Sunt un om cu o chitară, un fel de trubadur”

Chiar dacă viaţa l-a despărţit de maestrul Tudor, tânărul şi-a continuat drumul şi a ajuns să cânte alături de un alt mare nume al muzicii româneşti, Gil Dobrică. „Pe Gil l-am întîlnit întâmplător, la un concert electoral de la Scorniceşti. M-a auzit cântând şi a venit aprope de scenă să vadă cine îl imită aşa pe Tudor. Mi-a spus în glumă că a crezut că s-a apucat Tudor de politică. Mi-a promis că o să mă ajute şi după câteva zile m-a chemat la Bucureşti”, a spus Ion Popa.
A început să cânte prin cluburile din Bucureşti şi din ţară, iar versurile lui Macedonski, Arghezi, Virgil Carianopol sau Haralamb Lecca au ajuns în sufletele multor oameni. „Muzica mea şi versurile lor au ajuns în cluburile de fiţe din Bucureşti, dar şi la oamenii care iubesc poezia şi tot ce este frumos. Sunt un om cu o chitară, un fel de trubadur”, a spus cântăreţul.

„Sunt legat de satul meu, Izbiceni”


Alături de Tudor Gheorghe şi Gil Dobrică a descoprit nu doar muzica de calitate, dar şi mândria de a fi român. „Gil îmi spunea că sunt aşchie sănătoasă de Izbiceni, om de la ţară. Am învăţat că trebuie să fii patriot, că trebuie să fim mândri de originile noastre. Sunt legat de satul meu, Izbiceni şi nu aş pleca de aici niciodată”, a spus Ion Popa.
Cântă la 7 instrumente muzicale, dar cel mai drag îi este chitara. O ia cu el peste tot şi în momentele de singurătate corzile ei îi alină duerea. „Am învăţat să cânt la 7 instrumente, dar chitara este unică pentru mine. Este iubirea mea care nu m-a trădat niciodată”, a mărturisit cântăreţul.
Până acum a scos un singur album „Nu-i nimeni pe stradă” şi acum se pregăteşte să filmeze un videoclip în cetatea Sighişoara. Ar vrea să reia duetele pe care le-a avut în copilărie cu Tudor Gheorghe şi să ajungă să cânte şi în localurile din Slatina. „Am vrut să organizez şi aici seri de muzică în diferite restaurante, baruri sau cluburi, dar m-am lovit de foarte multe refuzuri. Am cântat de multe ori la manifestările organizate aici şi publicul m-a primit bine”, a spus Popa.


NĂSCUT
11.09.1066, Izbiceni, judeţul Olt
STUDII
Liceul Textil Slatina
FAMILIE
Văduv, o fată


CE-I PLACE
Iubesc muzica şi sportul, am practicat box în tinereţe şi ţin de când mă ştiu cu Universitatea Craiova. Este singura echipă ale cărei meciuri le urmăresc. Îmi plac plimbările, primăvara când dă colţul ierbii. Stau şi privesc ore în şir mugurii şi florile.

CE NU-I PLACE
Mă deranjează faptul că am înclinat balanţa către incultură. Oamenii nu mai au niciun fel de orientare şi acest lucru se vede şi în muzică. Ne-am manelizat şi de aceea tinerii noştri nu mai au niciun reper. Detest manelele, dar nu şi pe cei care le cântă.


Care este melodia ta de suflet?
Sunt două. Seara la Izbiceni, pe versurile lui Virgil Carianopol care s-a născut şi a locuit la Izbiceni. O alta este „Trage mândra cu geana” pe care am cules-o de la lăutarii vechi ai zonei.

Ai în plan să scoţi un nou album?
Vreau să imprim ceva cu muzică veche românească, acompaniat de maestrul Nicolae Botgros. O să schimb un pic genul muzical pe care îl cânt şi o să trec de la folk la muzică populară veche.



Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite