Servicii medicale noi de care românii pot beneficia gratuit. Ce prevede noul contract semnat în această lună la nivel naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul contract pe care furnizorii de servicii medicale îl vor semna în această lună cu casele judeţene de asigurări aduce şi noutăţi pentru asiguraţi, dând posibilitatea medicilor de familie să prescrie mai multe analize, crescând procentul de decontare în cazul serviciilor stomatologice etc. Problema, spun însă furnizorii, rămâne aceeaşi – banii puţini.

Medicii de familie vor putea recomanda, în baza noului contract cu CJAS, mai multe investigaţii pentru care, până acum, îi trimiteau pe pacienţi la specialişti.

Din gama investigaţiilor de prevenţie, care se prescriu folosindu-se, de altfel, un formular special pentru programul de prevenţie, vor face parte TSH şi FT4, analize prescrise copiilor de peste 6 ani cu indicele de masă corporală (IMC) crescut sau la cei cu istoric de hipercolesterolemie familială. O altă analiză, „colesterol total“, se înlocuieşte cu „LDL colesterol“ (sau colesterolul rău).

Tot în cadrul programului de prevenţie, dar pentru pacienţii de peste 18 ani, asimptomatici, se poate de asemenea prescrie investigaţia „LDL colecterol“.

Indicaţia pentru osteodensiometrie (DXA), şi de la medicul de familie

O altă analiză pentru care medicii de familie îşi trimiteau pacienţii la specialist este osteodensiometria (DXA), prescrisă în special femeilor aflate la menopauză, femeilor care se confruntă cu fracturi inexplicabile, femilor foarte slabe trecute de o anumită vârstă etc.

„Este un lucru foarte bun că putem prescrie noi această analiză, însă dacă nu putem prescrie şi tratamentul, drumul pacientului rămâne la fel de lung. Mai mult, noi prescriem, dar dacă ajung la laborator şi fondurile sunt la fel de puţine....“, declară medicul de familie Viorel Dumitrescu.

Alte două analize medicale figurează pe lista celor noi pe care le pot prescrie tot medicii de familie: feritina serică şi gama GT.  Feritina serică, spune medicul, le va permite să stabilească despre ce fel de anemie e vorba în cazul pacientului controlat, în timp ce gama GT, o analiză de mai mare fineţe (şi ceva mai scumpă, aproximativ 40 lei) decât TGO şi TGP, cele două,  analize pe care le puteau prescrie şi până acum, le va oferi mai multe informaţii despre suferinţa ficatului.

Serviciile decontate 100% la stomatolog, pentru tinerii elevi sau studenţi cu vârste între 18-26 ani

Modificări în noul contract intervin şi în cazul serviciilor oferite în cabinetul stomatologului, un sector extrem de sensibil. Astfel, serviciile oferite tinerilor cu vârste între 18 şi 26 ani, care sunt încă elevi sau studenţi, se vor deconta 100%, nu 60% cum se întâmplă în prezent. În cazul medicinei dentare nu procentul de compensare era însă problema, spun medicii stomatologi, ci faptul că fiecărui medic în contract cu CJAS (şi aşa foarte puţini, la nivelul judeţului Olt, de exemplu, fiind mai puţini de 30, deşi judeţul numără 112 localităţi) îi revine o sumă extrem de mică în baza contractului, în medie mai puţin de 2.000 lei/lună, bani din care aproape că nu pot rezolva problemele unui singur pacient.

„Nu ne ajută cu absolut nimic, deşi pare că pe aceşti tineri îi ajută. De fapt vor fi doar mai puţini pacienţi pe care noi să îi putem ajuta. Şi nu-i pot învinui nici pe cei de la Casă, care ne susţin atât cât pot, şi nici pe colegii mei care nu intră în contract cu CJAS, pentru că suma de care se dispune s-ar împărţi la şi mai mulţi, n-ar fi alţi bani. Eu primesc, spre exemplu, 1.100-1.200 lei lunar, pe cine să ajuţi mai întâi din banii ăştia?!“, a declarat Andreea Dumitrescu, medic stomatolog.

Cresc şi tarifele decontate furnizorilor de îngrijiri medicale la domiciliu, de la 55, la 60 lei – pentru bolnavii cu status ECOG 5 şi de la 50, la 55 lei - pentru ECOG 3, sau îngrijiri paliative la domiciliu - de la 65 la 70 lei pentru bolnavii cu status ECOG 4 şi de la 60, la 65 lei pentru ECOG 3. Şi pentru acest segment nu doar tariful este problema - deşi furnizorii s-au plâns constant că nu-şi pot acoperi costurile generate de tratarea pacienţilor din localităţile îndepărtate, de exemplu -, ci faptul că fondurile destinate pacienţilor care au nevoie de astfel de îngrijiri sunt insuficiente, în judeţul Olt fiind o listă de aşteptare de aproximativ 200 de pacienţi, care, speră oficialii CJAS Olt, ar putea fi epuizată în trei luni.

CITIŢI ŞI: Cum funcţionează osteodensiometria. Metoda de investigaţie simplă detectează fără greş leziunile osoase grave

BPOC, boala perfidă care a ajuns să afecteze peste 4% dintre români. O analiză simplă ne ajută să depistăm afecţiunea în primele stadii

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite