Patimile lui Nicuşor, copilul fugit de acasă de teama chinurilor la care-l supuneau proprii părinţi

Patimile lui Nicuşor, copilul fugit de acasă de teama chinurilor la care-l supuneau proprii părinţi

Băiatul refuză să se întoarcă în casa celor care l-au crescut FOTO: Arhiva Adevărul

Un adolescent de 15 ani care a fugit de acasă din cauza bătăilor este evaluat de Protecţia Copilului Olt şi urmează să se găsească pentru el o soluţie. Persoana căreia a avut curajul să i se plângă şi care ar vrea să-l îngrijească de acum încolo a dezvăluit amănunte incredibile.

Ştiri pe aceeaşi temă

Povestea lui Nicuşor, băiatul de 15 ani, din localitatea Bîrza, judeţul Olt, care a plecat de acasă cu aproape două săptămâni în urmă lăsându-le părinţilor un bilet, a înduioşat o ţară întreagă. S-a refugiat în casa unei femei din localitate, căreia, de-a lungul timpului, când era copleşit, îi mai spunea câte ceva. „N-am crezut tot, nu-mi venea să cred aşa ceva!“, spune femeia.

„A dormit afară, în paie, cu câinele“

Părinţii copilului au anunţat la Poliţie, în 7 aprilie, la ora 16.00, că Nicuşor Laurenţiu Lincă a plecat  în cursul dimineţii şi nu a mai revenit. N-au suflat o vorbă despre faptul că în noaptea dinaintea plecării îl izgoniseră din casă şi că băiatul dormise în căpiţa de paie, încălzit de singurul său prieten, câinele. La 5.00 dimineaţa, a povestit Mariana Cruceriu, femeia la care Nicuşor s-a refugiat, mama copilului i-ar fi permis să intre în casă doar pentru a se dezmorţi puţin de frig, pentru că avea apoi să-şi ducă sarcinile zilnice la bun sfârşit, să hrănească animalele, numeroase, de altfel, din gospodărie. „Atunci ar fi scris acel bilet, după care a plecat. A venit la mine pe la 7.00, a sărit gardul“, a povestit femeia care l-a adăpostit o zi şi o noapte, fără să ştie ce eveniment iscase de fapt plecarea băiatului.

„Mie gestul lui mi se pare un strigăt de ajutor până la cer. I-am zis – «măi, mamă, de ce n-ai venit tu de aseară?!». Când l-am văzut cu picioruşele alea vinete, aşa… Fără nimic, n-avea şosete, avea nişte papuci de plastic, decupaţi“, a povestit femeia.

Nu era pentru prima dată când suferea bătăi şi umilinţe, însă pentru prima dată a avut curajul să-i ceară femeii ajutorul. „Într-o jumătate de oră şi-a cerut iertare de 50 de ori şi i-am spus că nu vreau să mai aud asta, nu are pentru ce“, a precizat Mariana Cruceriu.

Femeia povesteşte că încercase, de-a lungul anilor, să ajute familia, pe care o considera sărmană, deşi nu ştia prea multe despre ei, cumpărând lapte de la ei. „Dacă aveau animale, eu câteodată îi mai dădeam ei 100 lei în avans şi îi spuneam – îmi aduci lapte când poţi tu! - Era un ajutor, mă gândeam să-i ajut, că sunt amărâţi, că n-au bani, că… Ea mai trecea, dar în general trimitea copilul cu bicicleta şi eu când îl vedeam aşa îi mai dădeam ba un măr, ba o cană de lapte cu cacao, ba un corn cu ciocolată, câte-o portocală, şi el zicea – nu, că mă miroase mama! - , nu putea nici să mănânce portocală, că-l bătea maică-sa, că de unde ai mâncat portocală sau de unde…“, a povestit protectoarea băiatului.

Femeia a stat mult în cumpănă, cântărind ce ar fi mai bine să facă. Deşi de-a lungul vremii copilul îi mai povestise câte ceva, a ajuns să creadă pe deplin de-abia când a văzut că băiatul este hotărât să nu se mai întoarcă. I-a arătat atunci urmele unei bătăi mai vechi, probabil o fractură suferită vindecându-se cu urme vizibile. „Nu îmi venea să cred şi eu l-am înregistrat, ca să le arăt poliţiştilor şi să le cer o părere, ce am putea noi să-i facem maică-sii, să nu-l mai bată, ceva de genul ăsta“, a dezvăluit femeia care a fost planul iniţial.

Femeia care l-a adăpostit vrea să ia băiatul în plasament FOTO: arhiva Adevărul 

După 24 ore, a sunat la poliţia din sat, să ceară ajutorul, iar atunci a aflat că, de fapt, copilul era căutat de peste 12 ore. În casa femeii timpul trecuse altfel,mai ales că în acea zi femeia avea de învăţat şi de susţinut testări online, aşa că n-a observat agitaţia de pe Facebook.

„Mie gestul lui mi se pare un strigăt de ajutor până la cer.  Când l-am văzut cu picioruşele alea vinete, aşa… Fără nimic, n-avea şosete, avea nişte papuci de plastic, decupaţi“ -  Mariana Cruceriu, protectoarea lui Nicuşor

Multe lucruri, a mai spus Mariana Cruceriu, le-a aflat după ce totul a luat sfârşit. „Tot satul ştia, eu am aflat târziu, vecinii ştiau că-i bate, că nu le dau voie la drum, că îl pedepsea de fiecare dată când ieşea, îi punea adidaşii, gecile şi bluzele pe foc, să-l înveţe minte, să nu mai facă. Mi-a zis o vecină că ea ştia că e nebun, că aşa-i spusese mama copilului, că seamănă cu taică-su (n. red. - pe băiat îl creşte tatăl vitreg). Şi i-am spus că mă înfurii rău dacă mai aud aşa ceva, cum să fie nebun, e maltratat copilul, dar e un copil isteţ, un copil bun!“, a mai spus femeia.

„Femeia la care a stat este în evaluare“

Protectoarea lui Nicuşor îşi doreşte mult să-i ofere lui Nicuşor copilăria pe care nu a avut-o. „Am tot ce-mi trebuie, am casa mea, maşină, copilul meu e căsătorit, are şi el tot ce-i trebuie, nu-mi trebuie niciun ban. Dacă îmi va fi încredinţat rămân în România, vreau să-l ajut“, a spus femeia, care a lucrat multă vreme în Italia, iar planurile de viitor erau, cumva, legate tot de Italia.

Direcţia Generală de Asistenţă şi Protecţia Copilului (DGASPC) Olt l-a preluat pe adolescent în regim de urgenţă, într-un centru unde este consiliat psihologic. Băiatul nu vrea să se întoarcă în familie, iar familia, pe de altă parte, nu acceptă plasamentul, aşa că cea care va decide este instanţa. „Femeia la care a stat este în evaluare, conform procedurilor, pentru măsură de plasament“, a confirmat directorul DGASPC Olt, Rădiţa Piroşca.

Poliţiştii au deschis un dosar penal pentru rele tratamente aplicate minorului în urma celor povestite de băiat, însă cercetările se fac deocamdată in rem, părinţii nefiind puşi sub acuzare. Cât despre surorile băiatului, acestea nu ar fi în pericol, a mai spus Piroşca, familia fiind însă atent monitorizată şi reevaluată periodic.

Vă recomandăm să mai citiţi:

Nicuşor a fost găsit. Mesajul mamei, cu doar câteva minute înainte: „Vino acasă, mânca-ţi-aş gura, nu ne mai dispera!“

Băiatul dispărut dintr-un sat din Olt, mesaj sfâşietor: „Am potolit animalele, eu plec, pa!“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările