„Noaptea Muzeelor“, din nou posibilă la Slatina: „Nu vrem să fim un muzeu tip vitrină, ci un muzeu al reconstituirilor“

„Noaptea Muzeelor“, din nou posibilă la Slatina: „Nu vrem să fim un muzeu tip vitrină, ci un muzeu al reconstituirilor“

Muzeul slătinean îşi redeschide porţile pentru public FOTO: Alina Mitran

După patru ani în care Muzeul Judeţean Olt a beneficiat de lucrări de  reabilitare, spaţiile expoziţionale încep să fie redeschise publicului, „Noaptea Muzeelor“ fiind un bun prilej. Muzeul din Caracal vă invită, cu aceeaşi ocazie, la film.

Slătinenii sau oaspeţii acestora care se vor afla în noaptea de 20/21 mai în oraş vor putea să viziteze din nou, după patru ani, Muzeul Judeţean Olt. Lucrările de reabilitare şi modernizare au ţinut închis spaţiul pentru public, cu excepţia unor expoziţii temporare.

Sâmbătă, 20 mai 2017, se redeschide Expoziţia permanentă de artă contemporană „Ion Popescu Negreni“, în program fiind şi lansarea albumului de artă „Ion Popescu-Negreni - Desene permise”, ediţie apărută sub coordonarea ing. Iulian Ghiţă şi a colecţionarului de artă Vasile Petrovici.
Deschiderea oficială este programată pentru ora 17,00, în holul de onoare al muzeului, fiind urmată, la 18,00, de lansarea albumului.

Vizitatorii interesaţi sunt aşteptaţi până după miezul nopţii să vadă expoziţia amintită, dar şi expoziţia etnografică „Artă şi Meşteşug în Ţara Oltului de Jos”, în timp ce la sala de expoziţii ARTIS a muzeului, situată în centrul oraşului (la Cuptorul de Artă), tot în intervalul orar 17,00 – 01,00, poate fi vizitată expoziţia de pictură „Lumina Barbizonului” a artistului plastic ieşean Mihai Coţovanu.
Muzeul Judeţean Olt nu poate, încă, expune privitorilor tot ce are de arătat, dar se pregătesc surprize mari, certifică directorul instituţiei, istoricul Laurenţiu Guţică. „Nu vrem să fim un muzeu tip vitrină, ci un muzeu al reconstituirilor, atât cât putem face. Pregătim pentru ianuarie, anul viitor, când se împlinesc 650 de ani de atestare documentară a Slatinei, redeschiderea secţiei de istorie a Slatinei şi vom continua cu etnografia şi cu istoria judeţului. E greu, pentru că ne propunem foarte multe reconstituiri“, a declarat directorul instituţiei.


„Suntem al treilea muzeu din Oltenia, au ce vedea“

Noapte albă puteţi face şi la Muzeul Romanaţiului, în Caracal, unul dintre cele mai bogate instituţii de profil. „Suntem al treilea muzeu din Oltenia, după Muzeul Olteniei din Craiova şi Muzeul Porţilor de Fier, din Drobeta Turnu Severin, au ce vedea. Avem multe perle, nu aş vrea să menţionez ca punct de atracţie ceva anume, nu ar fi drept, avem foarte multe de arătat, avem, spre exemplu, o colecţie impresionantă de obiecte neolitice şi obiecte romane“, a declarat muzeograful Sabin Popovici, menţionând că pentru „Noaptea Muzeelor“ a fost pregătită de asemenea o proiecţie de film istoric. „Noi am stabilit un program până la ora 23,00, dar evident că dacă lumea va dori să viziteze îl vom prelungi cât va fi nevoie. Îi aşteptăm cu drag şi ştim, din experienţa anilor trecuţi, că vor veni“, a mai spus muzeograful.

Din păcate, muzeul din Corabia se află în reabilitare şi nu va fi deschis în noaptea de 20/21 mai 2017.


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: