Legumicultorii, nepregătiţi să livreze în supermarketuri. „Suntem zero pe linia de sortare, ambalare şi etichetare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Legumicultorii olteni  livrează la preţuri mici, pentru că nimeni n-a investit în staţii de sortare, ambalare şi etichetare FOTO: Adevărul
Legumicultorii olteni  livrează la preţuri mici, pentru că nimeni n-a investit în staţii de sortare, ambalare şi etichetare FOTO: Adevărul

Judeţul Olt are câteva bazine legumicole recunoscute în toată ţara, producătorii locali livrând pentru pieţele de gross din Bucureşti, Braşov, Sibiu, Cluj, însă pentru a-şi trimite produsele în supermarketuri, cum le-ar permite legea doptată miercuri de Senat şi aflată la promulgare, sunt total nepregătiţi, spune liderul Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel.

Vestea că legumele lor ar putea ajunge în supermarketuri îi bucură, dar îi şi îngrijorează pe legumicultorii olteni, producători renumiţi, pentru că, spune preşedintele Sindicatului Producătorilor Agricoli Olt, Ion Păunel, producător de legume din zona Pleşoiu, cei care produc munţi de legume de primăvara până toamna sunt la fel de nepregătiţi ca acum 20 de ani să le poată livra în condiţiile cerute de marile lanţuri de magazine.

„Am aşteptat această lege de 20 de ani, luptăm continuu pentru ea de 2 ani, însă suntem zero când vine vorba de a livra în condiţiile cerute. Nu am reuşit să ne organizăm în asociaţii sau cooperative atâţia ani la rând, deşi ne-am pus de acord că formele asociative sunt singurele care ne permit să pătrundem pe această piaţă pe care ne-am dorit-o foarte mult. În schimb, producătorii locali stau şi astăzi la mâna dealer-ilor, să le spun aşa. Livrarea în supermaket presupune un proces de sortare, ambalare şi etichetare, iar noi facem paşi timizi în acest sens. Avem doar două încercări reuşite, la Grădinari şi la Strejeşti, într-un bazin legumicol renumit, unde se realizează acest lucru şi unde se colectează şi din alte zone ale judeţului, chiar şi din sud. Producătorii însă, marea majoritate, nu sunt pregătiţi.“, a declarat Păunel.

Pe de altă parte, acuză Păunel, a existat un interes în a nu se aduce la cunoştinţa producătorilor posibilităţile existente pentru accesarea inclusiv de fonduri europene pentru capacităţi de stocare, ambalare şi etichetare, eligibile fiind formele asociative. „Suntem singura ţară cu ferme de zeci de mii de hectare, ale noilor baroni agricoli, şi ferme de subzistenţă, incapabile să facă faţă rigorilor pieţei. Nimeni n-a avut interesul să se dezvolte micul producător, prosperă greii!“, acuză sindicalistul.

„Nici pieţele nu mai au producători decât la modul declarativ“

Comune întregi, în Olt, se susţin doar din cultivarea legumelor. Aici se produc renumitele roşii de Izbiceni, un soi de roşie extratimpurie foarte gustoasă, cultivată în sudul judeţului, aproape de Corabia, şi comercializată în pieţele din Capitală, dar şi din Braşov, Cluj, Sibiu, unde ajunge din marile depozite en-gross. Bazinul legumicol Pleşoiu este de asemenea renumit pentru castraveţi, varză, ardei, roşii etc., legume produse atât în câmp, cât şi în solarii. Ani de zile producătorii din zona Pleşoiu s-au văzut nevoiţi să-şi scoată produsele la vânzare la drumul mare, drum naţional de altfel (Caracal – Râmnicu-Vâlcea), să-şi dea munca pe nimic samsarilor, sau să arunce, pur şi simplu, legumele după câteva zile. La fel li se întâmplă încă şi celor din sud. Loc nu au, la acestă dată, nu doar în supermarket, dar nici în pieţe.

paunel

Păunel spune că agricultorilor le-a lipsit sprijinul pentru a se asocia şi a dezvolta sectorul

„Pieţele au doar la modul declarativ sector pentru producători, acolo, în baza unor atestate de producător obţinute nu se ştie cum, vând tot comercianţii, dar vând roşii din Turcia şi Tanzania, minţându-vă pe dumneavoastră, consumatorii, că vă dau roşii de Izbiceni. E un sector în care în continuare se face jaf. Comercianţii, pentru că au atestate de producător, vând nefiscalizat, marfă de import şi marfă autohtonă. Tocmai acesta ar fi un alt mare câştig al legii, pentru că mare parte din ce se vinde s-ar vinde cu acte, ar exista un control, ar exista trasabilitatea produsului. Şi astăzi în pieţe există obligativitatea producătorului sau comerciantului să informeze ce soi vinde, ţara de provenienţă, calitatea, ziua recoltării. Nu există niciunde aşa ceva, nu se respectă o lege, însă cine face ordine, care instituţie a statului?! Pieţele sunt astăzi SRL-uri, iar ţăranul munceşte degeaba“, a mai spus Păunel.

Cât despre rezistenţa marilor lanţuri de magazine la adoptarea legii care, iată, este în faza de a fi promulgată de preşedinte, producătorii mai spun că n-o mai pot tolera. „Dacă nu le convine să ia jumătate din marfă de la producătorii autohtoni, atunci să-şi închidă magazinele de vineri până duminică, aşa cum se întâmplă în afară, şi să ne lase pe noi, producătorii, să ne vindem marfa în parcările lor“, a mai spus Păunel.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite