FOTO VIDEO Ceauşescu, proclamat „sfânt al poporului dac“ la Scorniceşti. Nostalgicii au făcut inventarul realizărilor din „Epoca de Aur“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Alina Mitran
FOTO Alina Mitran

Reprezentanţi ai Partidului Socialist, ai Partidului Comunist, membri ai diverselor comitete de iniţiativă sau cetăţeni neînregimentaţi politic, dar nostalgici după regimul în care, spun ei, astăzi, au trăit mult mai bine, s-au perindat pe 26 ianuarie prin curtea casei părinteşti a fostului preşedinte Nicolae Ceauşescu, pentru a pune o floare la statuia care îl înfăţişează sau pur şi simplu pentru fotografii.

Dacă în anii trecuţi cine se încumeta să ajungă la casa memorială din Scorniceşti, de 26 ianuarie, ziua de naştere a fostului preşedinte, avea şanse mari să lase primele urme în zăpadă în curtea „călcată“ intens în comunism, astăzi s-au perindat pe aici oameni veniţi din Bucureşti, din Dolj, din Argeş, din Vâlcea. Cu discursuri pregătite din vreme, cu fotografi şi cameramani proprii, ba chiar şi ceva regie pusă în scenă.

Cine s-ar aştepta să vadă într-un astfel de moment doar foşti membri ai Partidului Comunist ar avea surprize mari. Au venit români de toate vârstele, ba chiar şi copii, ţinând în mână calendare, foi volante cu diverse mesaje, portretul conducătorului iubit, steaguri etc.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti

S-a întâmplat chiar ca în preajma statuii, amplasată în 2010, prin grija nepotului lui Nicolae Ceauşescu, Emil Bărbulescu, oaspeţii să-şi dispute dreptul de reprezentare a socialiştilor sau a comuniştilor. Cei din alte vremuri, nu cei de astăzi, de care nostalgicii se dezic, acuzându-i că au întinat idealurile socialiste.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti

Nici poziţia persoanei care îngrijeşte în prezent casa memorială, şi care nu a primit de la proprietari permisiunea să-i lase pe vizitatori în casă, şi cu atât ai puţin să-i lase să fotografieze sau să filmeze, nu a fost tocmai comodă. În urma unui schimb acid de replici cu unul dintre fotografi, femeia a apelat la ajutor, un echipaj de jandarmi sosind la faţa locului. „Eu am fost de înţeles, v-am lăsat să intraţi în curte, aţi bătut atâta drum, înţeleg, dar înţelegeţi-mă şi dumneavoastră pe mine că nu am voie. Mi-am mai pierdut locul de muncă de la primărie, ce fac, îl pierd şi pe ăsta?!“, a apelat doamna la înţelegere, doar că apetitul vizitatorilor pentru o poză memorabilă realizată la 100 de ani de la naşterea preşedintelui, chiar în casa în care acesta a văzut lumina zilei, a depăşit rugăminţile, până când femeia a cedat.

Românii nostalgici s-au adunat la Scorniceşti de ziua lui Nicolae Ceauşescu

Nicolae şi Elena Ceauşescu, „eroi martiri ai soclialismului“

Dacă nostalgicii, grupaţi pe partide, fundaţii, asociaţii etc., au început într-o notă firească, prezentând motivele care îi fac să aducă omagiu celui executat în 1989, şi enumerând realizările „Epocii de Aur“ - de la Transfăgărăşan, la Casa Poporului, şi de la canalul Dunăre – Marea Neagră, la hidrocentrale şi cele 3 milioane de locuinţe construite, au sfârşit, în schimb, proclamându-l pe fostul preşedinte nici mai mult nici mai puţin decât „sfânt al poporului şi neamului dac“.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti

„Aceste lucruri (n.r. – lista lungă de realizări) nu au fost făcute de un baron, de un multimiliardar, pentru profit propriu sau de grup, au fost făcute de conducătorul României, pentru români“, au insistat cei care se consideră continuatorii de drept ai Partidului Comunist Român, partid pe care au încercat să-l reînfiinţeze, fără să li se permită, motiv pentru care au înregistrat un altul, Partidul Comunitar.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti

Reprezentanţii Partidului Socialist, sosiţi ceva mai târziu, şi-au adus şi ei contribuţia la evocarea personalităţii primului preşedinte al României, Nicolae Ceauşescu. Ei au vorbit şi despre Scorniceşti, venind cu amănunte puţin cunoscute,  la final exprimându-şi dezamăgirea că scorniceştenii „nu ştiu să fie mândri că au dat ţării un asemenea conducător“.


Datele reprezentate grafic, care vorbesc despre glorioasa perioadă a comunismului şi despre declinul perioadei capitaliste, au fost cuprinse, de altfel, într-un buletin editat, care pe copertă are portretul lui Nicolae Ceauşescu. Buletinul respectiv l-au scos socialiştii la vânzare, 10 lei/bucată, puţini, însă, l-au achiziţionat.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti
26 ianuarie 2018 Scorniceşti

De la casa memorială au lipsit, în schimb, scorniceştenii, atât oamenii de rând, cât şi oficialităţile. O delegaţie a Primăriei Scorniceşti s-a deplasat la Bucureşti, la cimitirul Ghencea, a precizat primarul Ion Prioteasa.


100 de ani de la naşterea lui Nicolae Ceauşescu nu înseamnă astăzi, pentru oamenii de rând din orăşelul oltean, opriţi din grijile de zi cu zi cu întrebarea- Ştiţi ce e astăzi?-  altceva decât pentru cei din restul ţării. „O duceam mai bine, asta e! Aveam de muncă, copiii nu ne plecau în străinătate, aveai casă, aveai ce-ţi trebuie, astăzi ai de toate în magazine, dar te uiţi cu ochii, că n-ai cu ce cumpăra“, au concluzionat cei mai mulţi.

26 ianuarie 2018 Scorniceşti
26 ianuarie 2018 Scorniceşti
Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite