VIDEO Fără emoţii la constituirea Consiliului Judeţean Olt. Oprescu-preşedinte, Delureanu şi Ciugulea – vicepreşedinţi. S-au supărat UNPR-iştii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şedinţa a început solemn, cu intonarea imnului de stat FOTO: Alina Mitran
Şedinţa a început solemn, cu intonarea imnului de stat FOTO: Alina Mitran

Lucrurile au ieşit exact cum a programat PSD la şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean cu mandat 2016-2020, preşedinte fiind ales Marius Oprescu, iar vicepreşedinţi – Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea. Cei doi consilieri ai UNPR au refuzat, în schimb, să intre în alte comisii decât cele pentru care consideră că au competenţe.

Aproape două ore şi jumătate a ţinut şedinţa de constituire a noului Consiliu Judeţean Olt, la care, printre invitaţi, s-a aflat şeful interimar al Camerei Deputaţilor, deputatul Florin Iordache. Cu opt proiecte pe ordinea de zi şi majoritatea zdrobitoare a PSD (19 mandate din 33), lucrurile nu se puteau întâmpla altfel decât s-a prevăzut, chiar dacă în preziua marii şedinţe au circulat zvonuri conform cărora şeful PSD Olt Paul Stănescu s-ar fi răzgândit şi n-ar mai fi dorit să-l susţină pe Marius Oprescu pentru funcţia de preşedinte.

Asistenţa a fost pe măsura evenimentului, cei mai mulţi, directori şi membri de partid PSD, care au şi sărit, la final, făcând coadă, să-i felicite pe câştigători.

constituire cj olt

Cu cel mai vârstnic dintre consilieri – Lucian Niţu - preşedinte de şedinţă, secondat de cei mai tineri – Nicolae Drăghicescu şi Adrian Iordache, lucrările au început. S-au ales membrii comisiei de validare şi s-a trecut efectiv la validarea fiecărui consilier în parte, constatându-se renunţarea la mandat a anumitor consilieri (Ion Toma – UNPR, Gigel Sorinel Ştirbu – PNL şi Nicuşor  Milea - PNL) şi înlocuirea lor cu supleanţii. S-a realizat depunerea jurământului, s-a declarat legal constituit Consiliul Judeţean, putându-se trece la cel mai important punct, nr. 5 pe ordinea de zi, alegerea preşedintelui.

Iată şi cine sunt cei 33 consilieri care, începând de astăzi, adoptă decizii pentru întreg judeţul:

1. Bărbulete Ion Adrian - PSD

2. Bondrescu Ion Lucian - PSD

3. Botnariu Cristian - PSD

4. Ciucu George Alin – PNL

5. Ciugulea Ioan – ALDE

6. Copilău Jenel – UNPR

7. Delureanu Virgil – PSD

8. Drăghicescu Dragoş Nicolae – PSD

9. Dima Iulia Daniela – PSD

10. Dumitrescu Viorel – PNL

11. Gălan Valeria – PSD

12. Gheorghe Ionel Cristian – PSD

13. Grecu Cătălin

14. Ioniţă Gherghina – ALDE

15. Iordache Adrian – PSD

16. Irimia Ilie- PSD

17. Mirea Siminca- PNL

18. Matei Mariana - PSD

19. Moisescu Ion - PNL

20. Nedelea Ioan- PSD

21. Nicolescu Gabriel Florin - PNL

22. Niculae Florea – PNL

23. Niţu Lucian – ALDE

24. Oprescu Marius – PSD

25. Popescu Constantin

26. Postelnicu Dorin Teodor – PSD

27. Radu Marian – PNL

28. Sulger Cornelia – PSD

29. Vătămanu Victor – PSD

30. Vitan Nicolae – PSD

31. Belinschi Pavel – UNPR

32. Cruşoveanu Ionel Bogdan – PNL

33. Panduru Virgil – PNL

Propunerea lui Marius Oprescu, îndelung vehiculată încă înainte de campanie, când Paul Stănescu l-a numit succesorul său la şefia CJ, a venit, în aceste condiţii, firesc. La vot s-a ales cu 23 din cele 33 de voturi, cele împotrivă fiind, probabil, ale liberalilor şi încă un „trădător“ de la PSD, ALDE sau UNPR.

constituire cj olt

PSD a luat tot şi la comisii, UNPR nu s-a mulţumit cu ce-a rămas

S-au constituit şi grupurile politice din CJ, PSD şi ALDE mergând mână-n mână, în timp ce UNPR, cu doar doi consilieri, a rămas pe dianafară. Atât de pe dinafară încât, după ce s-au ales şi vicepreşedinţii şi s-a trecut la stabilirea celor şase comisii de specialitate şi a componenţei acestora, au refuzat să intre în cele încă necompletate.

Până acolo însă, tot fără emoţii, s-a derulat alegerea celor doi vicepreşedinţi. S-au făcut patru propuneri, două de la PSD+ALDE (Virgil Delureanu şi Ioan Ciugulea), cei care au şi ieşit, două de la PNL (Ciucu Gheorghe şi Viorel Dumitrescu). La vot a ieşit fix cum a trebuit, din calcule rezultând, ca şi la votul pentru preşedintele CJ, că, probabil, unul dintre UNPR-işti n-a dat votul PSD.

constituire cj olt

După depunerea jurământului Marius Oprescu a preluat conducerea şi, pe repede-înainte, s-au propus cele şase comisii, s-a stabilit că fiecare va avea cinci membri, s-a stabilit şi câte locuri revin fiecărui partid în comisii. Şi au început să se împartă, ţinându-se cont de competenţele profesionale ale consilierilor judeţeni şi de mandatele în CJ. Loc în toate comisiile au prins doar PSD şi PNL. Aşa au ajuns cei doi consilieri UNPR, Pavel Belinschi şi Jenel Copilău, să fie puşi să accepte locurile în comisiile rămase descoperite, respectiv Administraţie Publică şi Muncă, Protecţie Socială, Activităţi Sportive. „Noi alegem, conform competenţei, comisia de Organizare Urbanistică. Cine ştie căluş să se ducă la Cultură, cine ştie altceva, să ocupe locul conform competenţei“, a parat fostul preşedinte al Consiliului Judeţean, Jenel Copilău, de aici plecând un schimb de replici maliţios între Copilău şi Marius Oprescu. „Vă lăsăm să vă mai gândiţi, poate reveniţi la sentimente mai bune!“, a replicat în cele din urmă Oprescu, la refuzul celor doi de a accepta locurile în comisiile incomplete. „Noi avem cele mai bune sentimente“, a venit şi răspunsul, fără un rezultat satisfăcător pentru părţi.

O primă fugă de declaraţii

La finele celor două ore şi mai bine şedinţa a fost declarată închisă. Jurnaliştii au vrut să ştie ce priorităţi au noii şefi ai Consiliului Judeţean, cu ce gânduri îşi încep mandatul. Ciugulea a vorbit despre necesitatea soluţionării problemei de infrastructură din sudul ţării, lipsa unui drum expres sau a unei autostrăzi („centurile ocolitoare nu sunt soluţii“, a spus Ciugulea) ducând la imposibilitatea dezvoltării zonei „pe orizontală şi pe verticală“. La final, o întrebare la care Ciugulea a oferit un răspuns a fost cea despre imaginea noului preşedinte al CJ Olt, judecat pentru ucidere din culpă şi cercetat pentru fals privind identitatea, abuz în serviciu contra intereselor publice, şi, respectiv, refuzul, împotrivirea ori sustragerea de a se supune recoltării probelor de sânge sau testării aerului expirat în vederea stabilirii alcoolemiei. Ciugulea a spus ceva despre caracterul abuziv al anumitor acţiuni juridice.

A venit rândul fostului preşedinte al CJ Olt, Paul Stănescu, să spună pe mâinile cui lasă instituţia, după două amndate încheiate. Şi din nou l-a vorbit de bine pe cel pe care l-a crescut din punct de vedere politic, despre accidentul pentru care este judecat Oprescu pentru ucidere din culpă spunând:  „Asta-i viaţa! Nu cred că poate fi acuzat cineva că din culpă se-ntâmplă un accident. E complicat acest lucru şi nu doresc nimănui să treacă prin ce-a trecut Marius Oprescu, mai ales că acum aproape toţi suntem şoferi şi e simplu să se întâmple acest lucru“. Delureanu a spus, la rândul său, dspre activitatea pe care o preia, după un mandat aproape încheiat de deputat, că ştie ce are de făcut, având experienţă administrativă chiar în Consiliul Judeţean Olt, unde a ocupat postul de director.

Oprescu, după aceste declaraţii, n-a mai fost de găsit. Explicaţia oficială a proaspătului preşedinte, transmisă prin purtătorul de cuvânt, a fost aceea că s-a grăbit să ajungă la învestirea consiliului de la Traianu, dar e dispus să ofere declaraţii de luni.

CITIŢI ŞI: Viitorul preşedinte al CJ Olt, din nou în faţa instanţei. Încă o amânare, până la toamnă, în procesul de ucidere din culpă

Consiliul Judeţean Olt s-a constituit. PSD are preşedintele şi un vicepreşedinte, ALDE un vicepreşedinte

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite