Duelul ansamblurilor de la Măruţă: cine sunt tinerii din „Poarta Olteniei“ care se vor lupta cu dansatorii din Neamţ

Duelul ansamblurilor de la Măruţă: cine sunt tinerii din „Poarta Olteniei“ care se vor lupta cu dansatorii din Neamţ

Copiii şi tinerii din ansamblu au exerciţiul evoluţiei în emisiuni celebre de televiziune FOTO: Facebook Poarta Olteniei

47 de dansatori se vor duela, peste două zile, cu un ansamblu cu patru decenii de experienţă, într-o populară emisiune de televiziune. Cine sunt temerarii care au urcat pe scenă în urmă cu nici trei ani, dar au câştigat trofeu după trofeu.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Poarta Olteniei“ este un ansamblu cu o ascensiune greu de egalat. Înfiinţat în aprilie 2015, cu susţinere din partea unui Grup de Acţiune Locală (GAL), ansamblul de copii şi tineri a câştigat trofeul, la două luni de la înfiinţare, la cel mai important festival de căluş din ţară, Căluşul Românesc. Iar de atunci premiile, diplomele, trofeele, distincţiile şi invitaţiile în spectacole şi festivaluri de seamă au continuat să vină. Peste doar două zile, în 31 ianuarie 2018, singurul ansamblu din Olt rămas în cursă se va duela, la emisiunea televizată „La Măruţă“ de la Pro TV, cu un ansamblu din Neamţ.


„Din ce am văzut şi noi pe Facebook, dar n-am stat prea mult să cercetăm, avem treaba noastră, ne vedem de repetiţii, ne vom duela cu un ansamblu care are vreo 40 de ani vechime. Sper să avem susţinere, pentru că e nevoie şi de asta, e nevoie de voturi, dincolo de prestaţia noastră de pe scenă“, a declarat coregraful ansamblului, Marian Stănescu.

Tineri din şase comune

Copiii şi tinerii cooptaţi în ansamblul care reprezintă o zonă folclorică aparte, la limita cu Argeşul şi Teleormanul, provin din şase comune. Coregraful ansamblului lucrează, de altfel, în fiecare dintre acestea, unde coordonează ansambluri mai mici, iar cei mai buni dansatori ajung la „Poarta Olteniei“. Numele ansamblului l-au gândit pentru a exprima şi mai clar faptul că ei sunt la graniţa Olteniei cu Muntenia, iar pe scenă se vede asta.


Sunt aproape 50 de copii şi tineri, din Izvoarele, Vâlcele, Schitu, Şerbăneşti, Crâmpoia, Ghimpeţeni, a căror şansă de a străbate ţara în lung şi-n lat o reprezintă folclorul.  „Dacă nu investim în copii, pierdem acest bun naţional. Din fericire, în acest caz încurajarea nu este doar formală, sunt efectiv susţinuţi, pentru că oameni bine intenţionaţi au înţeles că în măsura în care nu mai investim în copii orice tradiţie piere“, a declarat cel mai experimentat coregraf al Oltului, Nichita Dragomira, cel care supervizează activitatea ansamblului, iar la duel va urca pe scenă.

Patru generaţii de vătafi

Dansul de cinci minute, câte le-au fost alocate copiilor, va fi, aproape că nu se putea altfel, având în vedere zona din care vin,  căluşul. Cu el au impresionat şi juraţii de la Românii au Talent şi reprezintă, au avut ocazia să testeze de foarte multe ori până acum, pe diverse scene, paşaportul lor spre succes.

Vor fi prezenţi în scenă patru vătafi, din patru generaţii diferite, coregraful Nichita Dragomira îmbrăcând costumul de căluşar la 70 de ani. Fetele din ansamblu îi vor însoţi de asemenea pe băieţi şi-i vor susţine chiar în scenă. „Vom fi cu aproape toţi membrii ansamblului, cred că patru lipsesc doar, nu pot să facă deplasarea. Gândul nostru este să fim cei mai buni, în rest ţine de preferinţele telespectatorilor. Noi ne-am pregătit şi pentru partea aceasta, am făcut afişe, le distribuim prin comune, le vom spune la oameni exact ce au de făcut, cum ne pot vota, sper să o şi facă“, a mai spus coregraful Marian Stănescu.


Datorită pasiunii lor pentru dansurile populare copiii şi tinerii au cutreierat ţara

Prin votul telespectatorilor, care au preferat să dea credit tinerilor, până acum au ieşit din competiţie ansambluri profesioniste de renume, printre acestea numărându-se şi Ansamblul Profesionist „Doina Oltului“, dar şi ansamblul similar din Gorj.

Şansa tinerilor dansatori deosebit de talentaţi din Olt este ca voturile exprimate la numărul de telefon 1266, cu textul OLT, să-l depăşească pe cel obţinut de contracandidaţii lor. În calificări, oltenii au reuşit să treacă de un ansamblu din Botoşani. Dacă vor depăşi semifinalele, ajung în finala care va avea loc pe 19 februarie 2018, când se vor duela cele mai votate trei ansambluri.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările