Dovleacul, leguma cu multiple beneficii pentru sănătate şi aport caloric mic. Cum îl conservăm peste iarnă

Dovleacul, leguma cu multiple beneficii pentru sănătate şi aport caloric mic. Cum îl conservăm peste iarnă

Este unul dintre produsele-vedetă ale toamnei, de care ne putem bucura multă vreme de acum înainte, cu beneficii pentru sănătate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pieţe sunt pline, îl găsim şi în supermarket, iar posibilităţile de pregătire sunt şi ele nenumărate. Dovleacul poate fi consumat crud, fiert, copt, în salate, tarte, plăcintă, supă, dulceaţă etc. Este leguma care aduce un aport nebănuit de elemente nutritive, deşi numărul mic de calorii îl face să figureze pe lista nutriţioniştilor în programele de reducere a greutăţii.

Vitamina A este unul din marile plusuri ale dovleacului, dar şi beta-carotenul, proteinele, zincul, acizii graşi esenţiali omega-3 şi omega-6, vitaminele B, magneziu, potasiu etc. Seminţele de dovleac sunt şi acestea recunoscute ca un bun aliat în lupta împotriuva paraziţilor intestinali, caz în care se consumă la indicaţia unui specialist homeopat, dar nu numai. Pentru cei care au neplăceri legate de circulaţia periferică este de asemenea indicat. După o perioadă în care l-am introdus în alimentaţie vom putea observa şi o îmbunătăţire a sănătăţii unghiilor, părului, a pielii şi a ochilor.

Tot dovleacul vine în ajutorul diabeticilor, astfel că aceştia se pot bucura de deserturi gustoase fără pericolul creşterii nivelului glicemiei. Şi pentru cei care au probleme cu nivelul colesterolului sunt veşti bune, atât consumul legume ca atare, cât şi al seminţelor fiind benefic. Tot dovleacul ne fereşte de anemie, creşte libidoul, diminuează obosela şi creşte memoria.

Există totuşi o situaţia în care se recomandă precauţie în consum, anume consumul crud în cazul celor care se confruntă cu gastrita sau au în antecedente ulcere sau alte boli de stomac.
Pentru a ne bucura cât mai mult de gustul acestuia îl putea cumpăra acum şi îl putem păstra vreme bună de acum înainte, la temperatura camerei, în spaţii  bine aerisite, întreg. Va trebui să-l verificăm însă bine dacă are tăieturi care ar putea grăbi degradarea. Atunci când  cumpărăm e bine să alegem dovleci de mărime medie, sănătoşi, iar înainte de a-i porţiona, să-i spălăm foarte bine, pentru a îndepărta eventualele substanţe chimice folosite de producători.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: