Dirijorul Marin Constantin s-a stins din viaţă. „Botgros recunoştea partiturile scrise de el, un profesionist desăvârşit“

Dirijorul Marin Constantin s-a stins din viaţă. „Botgros recunoştea partiturile scrise de el, un profesionist desăvârşit“

Marin Constantin a condus zeci de ani orchestra ansablului din Slatina, cu performanţe deosebite, colaborând cu marii artişti ai scenei populare româneşti FOTO: Adevărul

Cunoscutul dirijor Marin Constantin, de numele căruia se leagă în cea mai mare parte performanţele deosebite ale orchestrei Ansamblului „Doina Oltului“ din Slatina, s-a stins din viaţă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Maestrul Marin Constantin avea 69 de ani, iar în ultimii s-a luptat cu o boală crâncenă. Trupul său va fi depus la capela bisericii din cimitirul Clocociov din Slatina, unde va şi fi înmormântat joi, 22 ianuarie 2020.

Marin Constantin reprezintă o pierdere irecuperabilă pentru muzica populară românească, iar cea oltenească în mod special, este de părere coregraful Nicihita Dragomira, zeci de ani colaborator al maestrului. „Nu poate fi nici măcar înlocuit, nicidecum egalat. Performanţele sale erau extraordinare. A fost la un pas de a deveni dirijorul Orchestrei Radio, a trecut toate probele, doar că bucureştenii, cum sunt ei... Cuvinte foarte mari despre Marin Constantin au avut dirijorii Constantin Arvinte, Voinescu, Economu, Parachiv Oprea, iar în ceea ce priveşte scrisul, cred că este unul din cei mai buni din ţară. Când eu am mers la Chişinău şi am dus partituri scrise de el, cei de acolo se-nchinau, pur şi simplu. Iar în ultima perioadă, Botgros recunoştea piesele scrise de el, nici nu trebuia să spună de cine sunt scrise, un profesionist desăvârşit. Toţi marii artişti lansaţi din zonă, inclusiv Steliana Sima şi alţii, au dus partituri scrise de Marin Constantin. (...) Ce auzea, punea pe note, în stilul zonei respective, asta e foarte important. A fost şi creator de melodii şi lucra foarte mult cu tineri, la ora actuală Vasia Oprea, de exemplu, era eleva lui, iar fata a evoluat extraordinar, i-a făcut şi piese. Pe cele vechi le scria în stil perfect oltenesc, dar era şi creator de versuri şi de melodii.“, a spus Nichita Dragomira.

Elevii şi colaboratorii maestrului au anunţat deja tragicul eveniment pe reţelele sociale, deplângând moartea valorosului dirijor care s-a retras din fruntea orchestrei „Doina Oltului“ a Ansamblului Profesionist „Doina Oltului“ din Slatina cu aproximativ 10 ani în urmă, din cauza neînţelegerilor cu membrii echipei de conducere de atunci.

 CITIŢI ŞI: Slatina: Marin Constantin, dirijorul care promovează folclorul autentic

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările