Cum se face faimoasa turtă de mălai, pâinea bunicilor şi desertul nepoţilor

Cum se face faimoasa turtă de mălai, pâinea bunicilor şi desertul nepoţilor

Turtei de mălai i se adaugă astăzi şi alte ingrediente, care o fac un desert apreciat FOTO: www.clickpoftabuna

Astăzi este un produs culinar de care mulţi nici măcar nu au auzit, însă în trecut se mânca frecvent, atât vara, cât şi iarna, coaptă în cuptor de cărămidă sau în ţest.

Ştiri pe aceeaşi temă

Puţine sunt, astăzi, gospodinele care mai ştiu să facă turtă de mălai, un produs consumat frecvent în tinereţe de bunicii noştri de la ţară. Pentru ei ţinea loc de pâine, pentru ca mai târziu nepoţii să-l savureze ca pe un desert.

„Turta de mălai se consuma frecvent, pentru că oamenii nu puteau să mănânce doar mămăligă, iar pâine îşi permiteau, unii dintre ei, doar de sărbători. Turta putea însoţi aproape orice fel de mâncare şi se consuma atât iarna, cât şi vara. Se cocea în cuptor de cărămidă, dar la fel de bine o puteau coace gospodinele şi în ţest“, spune etnograful Muzeului Judeţean Olt, Claudia Balaş.

Cum se face

Cine ştie să facă pâine şi mămăligă nu va avea probleme să obţină cea mai bună turtă de mălai. Se face mai întâi un păsat din făină de porumb (mălai), care se fierbe la foc mediu aproximativ 15 minute. Separat se amestecă trei părţi de porumb cu o parte de făină, iar când este bine omogenizată şi păsatul este şi acesta gata, păsatul se încorporează, amestecând continuu cu o lingură de lemn, până când se obţine o coca mai tare decât cea de pâine. „Aluatul trebuie să fie nici prea tare, dar nici prea moale. Consistent, dar nu tare. Dacă vom pune prea puţină făină, va crăpa, dacă punem prea multă, există riscul să nu se coacă uniform“, spune Balaş.

Aluatul obţinut se modelează sub forma unei pâini mai groase şi se acoperă cu un strat subţire de păsat. Se poate coace în cuptor de cărămidă sau în ţest, necesitând un timp mai mare de coacere decât pâinea. Se poate folosi, aşa cum o foloseau bunicii, ca înlocuitor al pâinii, sau ca un desert cu gustul din copilărie. „Bunica mea îl făcea de obicei când tăiam porcul, nu mai era deja un produs atât de frecvent preparat“, mai spune Claudia Balaş.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările