FOTO  Cum să distrugi un monument - reţetă românească. Un proiect de suflet al Reginei Maria, abandonat printre uscături la marginea Slatinei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Slatina inaugurată în 1925   (FOTO: Mugurel Manea)
Statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Slatina inaugurată în 1925   (FOTO: Mugurel Manea)

Municipiul Slatina găzduieşte prima statuie din ţară ridicată în onoarea sacrificiului Ecaterinei Teodoroiu, eroina de la Jiu, iniţiativa aparţinând chiar Reginei Maria. Din păcate, ansamblul arhitectural menţionat a fost uitat de către autorităţile locale, dovadă şi starea în care acesta a ajuns. De-a lungul ultimilor 25 de ani, acţiunile oficiale derulate la statuia menţionată pot fi numărate pe degetele unei mâini.

În mod aproape inexplicabil, statuia Ecaterinei Teodoroiu de la Slatina a fost mult mai apreciată înainte de 1989 decât ulterior. Aici s-au desfăşurat, în perioada ”Epocii de Aur”, numeroase acţiuni dedicate eroilor şi victimelor celor două războaie mondiale, dar şi ceremonii de primire în rândul ”pionierilor” – cum erau numiţi elevii înainte de 1989. Slătinenii nu-şi pot explica motivul pentru care autorităţile locale/judeţene din ultimii 25 de ani au omis să mai includă statuia cu pricina în cadrul evenimentelor oficiale.

Deoarece este amplasat la marginea urbei, respectiv la ieşirea din Slatina către Craiova, autorităţile locale şi judeţene au preferat şi preferă în continuare să celebreze anumite momente importante ale istoriei naţionale la monumente mult mai noi, care nu se ridică însă defel la însemnătatea celui dedicat eroinei de la Jiu. În ciuda faptului că a fost uitată de autorităţi, statuia Ecaterinei Teodoroiu din Slatina continuă să rămână cel mai important monument din oraş.

Monumentul a prins contur la iniţiativa Reginei Maria, care, încă din anul 1920, a dispus formarea unui comitet al cărui unic scop era ridicarea unui monument dedicat Ecaterinei Teodoroiu. Ecaterina Teodoroiu, născută la 16 ianuarie 1894, în comuna Vădeni, judeţul Gorj, a murit pe câmpul de luptă la 22 august / 4septembrie 1917 în timp ce comanda un pluton din Compania a 7-a a Regimentului 43/59 Infanterie din Divizia a XI-a cu garnizoana la Slatina.

ecaterina teodoroiu slatina

Monumentul a fost realizat de către reputatul sculptor Dumitru Măţăoanu, originar din Câmpulung Muscel, în atelierul său din Bucureşti, Calea Griviţei - nr. 22, şi a fost inaugurat pe data de 31 mai 1925, în prezenţa Majestăţii Sale Regina Maria, a ministrului de Război - generalul de divizie Alexandru Lupescu, a unei delegaţii de gorjeni, a părinţilor şi, desigur, a unui numeros public slătinean. Măţăuanu, spun istoricii, începuse lucrul la statuie – primul monument din ţară ridicat în memoria eroinei – încă din anul 1921.

Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt, spune că festivitatea de inaugurare a monumentului a început la ora 9,30 cu o ceremonie religioasă, prezentă fiind şi mama Ecaterinei Teodoroiu. Ulterior, au urmat discursuri ale reprezentanţilor clerului, Regimentului 43 Infanterie, Corpului 1 Armată, Primăriei, Societăţii Femeilor Române, Societăţii Veteranilor etc.

”Momentul inaugurării statuii de la Slatina a Ecaterinei Teodoroiu a rămas în istoria locală. Mobilizarea populaţiei a fost exemplară pentru acest eveniment. Astfel, oraşul a fost împodobit cu ghirlande de flori, steaguri tricolore şi ramuri verzi. Pe străzile oraşului au fost prezente numeroase trupe militare, dar şi elevii şcolilor şi o mulţime de oameni, femei îmbrăcate în costume naţionale sau rochii negre şi bărbaţi îmbrăcaţi în frac, mănuşi albe şi decoraţii. Impresiile asupra solemnităţii ce avusese loc la Slatina aveau să fie consemnate în presa locală în cuvinte elogioase. Ziarul <Naţionalul Oltului> consemna prezenţa Reginei Maria la ceremonia dezvelirii monumentului Ecaterinei Teodoroiu şi faptul că, <mic, mare, tânăr, bătrân - din toate straturile sociale - locuitorii din întreg cuprinsul judeţului Olt - cel mai oropsit dinte judeţele ţării -, uitând pentru o clipă durerile şi amărăciunile, au ieşit şi au salutat, plini de însufleţire şi entuziasm> evenimentul”, afirmă Laurenţiu Guţică (foto medalion).

gutica laurentiu

Monumentul din Slatina dedicat eroinei Ecaterina Teodoroiu cuprinde o statuie din bronz în mărime naturală, aceasta fiind surprinsă într-o atitudine dinamică, cu arma în cumpănire şi o cască ostăşească în mâna dreaptă. Statuia, fabricată integral din bronz, este aşezată pe un piedestal din beton în trei trepte, acesta fiind realizat în stil baroc, cu colţurile în forma unor coloane adosate. Faţada vestică a piedestalului este ornată la bază cu un drapel, frunze de stejar şi o cască militară încadrată de frunze de laur, toate turnate şi ele în bronz. Pe piedestal mai apar şi stemele provinciilor istorice româneşti, iar pe celelalte faţade sunt dăltuite în marmură numele eroilor Regimentului 43 Infanterie căzuţi pe front în campania 1916-1918.

După inaugurarea monumentului în 1925 au fost aduse de la Depozitul de Armament din Târgovişte şi două tunuri de oţel - pradă de război de la inamic. Din păcate, acestea au fost îndepărtate la scurt timp de către comunişti. Costul monumentului de la Slatina a fost achitat din subscripţii publice şi dintr-o mare serată organizată în oraşul ce urma să îl găzduiască, localitatea contribuind cu suma de 81.115,50 lei. Motivul pentru care a fost ales oraşul Slatina pentru amplasarea statuii Ecaterinei Teodoroiu constă în faptul că eroinei ia fost încredinţată comanda unui pluton din Compania a 7-a a Regimentului 43/59 Infanterie din Divizia a XI-a, regiment ce avea garnizoana la Slatina.

ecaterina teodoroiu slatina

În prezent, monumentul de la Slatina dedicat Ecaterinei Teodoroiu nu mai este ”băgat în seamă” de autorităţile locale şi judeţene. Practic, de-a lungul ultimilor 25 de ani, acţiunile oficiale derulate la statuia menţionată pot fi numărate pe degetele unei mâini. Întâmplarea face ca, abia zilele trecute, la împlinirea a 90 de ani de la inaugurarea statuii, primarul interimar al urbei, Mihaela Stana, să depună simbolic un buchet de flori la picioarele statuii. Până la acest gest, doar animalele localnicilor din imediata vecinătate s-au mai apropiat de statuia cea mai importantă şi mai veche din oraş, uitată în mod inexplicabil ani la rândul de toţi oficialii ce s-au perindat fie la primărie, fie la Prefectură. Trăsăturile fizionomiei eroinei sunt acum greu de descifrat acum pe monument după ce acesta nu a mai fost curăţat de zeci de ani. De asemenea, ansamblul arhitectural adiacent se degradează şi el pe zi ce trece. De menţionat că locul unde se află amplasată acum statuia eroinei de la Jiu nu este cel original din 1925. De-a lungul ultimilor 90 de ani, monumentul a fost mutat mult mai departe de oraş, în prezent acesta fiind situat pe bulevardul Constantin Brâncoveanu, adică la marginea oraşului, în apropierea podului istoric de peste râul Olt ridicat între 1888-1891.

Ecaterina Teodoroiu, pe numele ei adevărat Cătălina Vasile Todoroiu, s-a născut la 16 ianuarie 1894 în comuna Vădeni, judeţul Gorj. După intrarea ţării noastre în război - în august 1916, ea s-a întors acasă, unde activează ca infirmieră la Spitalul din Târgu-Jiu şi cercetaşă în Legiunea ”Domnul Tudor”. La 14 octombrie 1916, împreună cu alţi cercetaşi şi populaţia civilă a oraşului, a participat la luptele de la Podul de peste Jiu, unde s-a reuşit stoparea ofensivei Diviziei a XI-a Bavareză şi regruparea Diviziei a IX-a română, fapt ce a dus la ”victoria de la Jiu”. La 1 noiembrie 1916, Ecaterina Teodoroiu a cerut să fie înrolată ca voluntară, fiind încorporată în batalionul II al Companiei a 8-a a Regimentului 18 Infanterie. A fost avansată ”sublocotenent onorific” şi i-a fost încredinţată comanda unui pluton din Compania a 7-a a Regimentului 43/59 Infanterie din Divizia a XI-a cu garnizoana la Slatina.  A murit pe câmpul de luptă la 22 august/4septembrie 1917, la Mărăşeşti.

Vă mai recomandăm:

Cât de aproape a fost  judeţul Olt să aibă capitala la Turnu Măgurele, nu la Slatina

De unde provine numele municipiului Slatina. Lucruri neştiute despre originea denumirii ”capitalei” Oltului 

FOTO  Primarii neştiuţi ai Slatinei care au ridicat oraşul din colbul istoriei

Secretele primului pod de fier peste un râu din România, ridicat pe un loc blestemat: tot ce se construia peste Olt se dărâma

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite