Cum a ajuns consilierul ministrului Petre Daea, care declara că-şi donează salariul, să ia bani de la o firmă de consultanţă contractată de Ministerul Agriculturii

Cum a ajuns consilierul ministrului Petre Daea, care declara că-şi donează salariul, să ia bani de la o firmă de consultanţă contractată de Ministerul Agriculturii

În octombrie 2017, Florin Ciobanu a stat lipit de ministrul Petre Daea la Ziua Recoltei de la Slatina, la scurt timp venind şi anunţul că a foost cooptat în echipă FOTO: Alina Mitran

Florin Ciobanu a ajuns consilierul ministrului Agriculturii Petre Daea după ce a organizat în 2017, la Slatina, Ziua Recoltei, la care ministrul a făcut baie de mulţime. Acum, o firmă în contract cu ministerul l-a angajat, conform www.agrointel.ro, să-i înveţe pe viitorii antreprenori cum să-şi deschidă afaceri la sate. Cooperativa înfiinţată de el în 2007, în schimb, nu mai desfăşoară activitate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Numele lui Florin Ciobanu nu se regăseşte pe site-ul Ministerului Agriculturii în lista de consilieri ai ministrului. Apare, în schimb, la mai toate întâlnirile şi evenimentele oficiale la care ministrul Agriculturii, Petre Daea, participă, iar consilierul postează constant pe Facebook aspecte de la aceste întâlniri.

Îl regăsim însă în lista consilierilor ministrului Agriculturii prezentată ca răspuns în Parlament la interpelarea unui deputat. Ciobanu declara, la scurt timp după ce, în urma acţiunii Ziua Recoltei, organizată în octombrie 2017 la Slatina, i s-a propus postul de consilier al ministrului Petre Daea, că îşi va dona, în fiecare lună, salariul.


Despre Florin Ciobanu, publicaţia de profil Agrointeligenţa a publicat în 7 noiembrie un articol,  „ŞMECHERII pentru TOCAT BANII FERMIERILOR: Al doilea CONSILIER al ministrului PETRE DAEA – PRINS ÎN CARACATIŢA EGIS!“, în care  face publică  relaţia consilierului cu firma de consultanţă Egis România, firmă care a câştigat un contract de 3,5 milioane euro, de la Ministerul Agriculturii, în octombrie anul acesta. Publicaţia dezvăluie, astfel (după o altă investigaţie în care demonstra acelaşi tip de relaţii pe care le are un alt consilier al ministrului, Tiberiu Ştef, cu firma menţionată), cum Florin Ciobanu a ajuns expert grup ţintă la Egis România, în 20 februarie 2018, într-un proiect de 2,9 milioane euro câştigat de la Ministerul Fondurilor Europene, proiect aflat în derulare. În 15 februarie 2018 Ministerul Agriculturii publica, pe de altă parte, anunţul de licitaţie pentru proiectul de 3,5 milioane euro câştigat tot de Egis, jurnaliştii Agrointeligenţa întrebându-se dacă această „sincronizare“ e pură întâmplare.   

„ Ministerul de resort publică anunţul despre licitaţie pe SEAP pe 15 februarie, ceea ce înseamnă că la acest caiet de sarcini se lucra de cel puţin o săptămână. Cum Daea este responsabil în licitaţie, conform anunţului Ministerul Agriculturii, rezultă că dosarul cu anunţul de licitaţie a trecut şi pe la el sau cabinetul său înainte de 20 februarie.

Pe 20 februarie, Egis România anunţă că l-a desemnat expert într-un proiect de consiliere afaceri pe Florin Ciobanu, consilierul personal care are biroul la Cabinetul lui Petre Daea“, scriu jurnaliştii Agrointel.
În contractul câştigat de Egis România de la Ministerul Agriculturii, la licitaţie fiind singurul participant, se prevede că în termen de 41 luni de la semnare firma trebuie să pregătească minimum 10.000 de fermieri care să înfiinţeze 350 de asociaţii, dintre acestea doar 8 fiind asumate prin proiect să funcţioneze pe piaţă conform legislaţiei.

Consilierul Florin Ciobanu a înfiinţat o cooperativă care nu mai are activitate

Iată ce îl recomandă pe Florin Ciobanu (42 ani), angajat expert în proiectul de antreprenoriat câştigat de Egis Romania de la Ministerul Fondurilor Europene, pentru poziţiile pe care le deţine. Conform CV-ului, prezentat ca răspuns la interpelarea deputatului care dorea să ştie cine sunt consilierii ministrului Petre Daea, Ciobanu este absolvent al Liceului Agricol „Carol I“ din Slatina, promoţia 1994. Opt ani mai târziu s-a înscris la cursurile Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Farmacie Veterinară, la filiala din Slatina, în 2007 absolvind şi obţinând diploma de inginer diplomat.

De la acţiunea din 2017, Florin Ciobanu a continuat să-l însoţească pe ministrul Petre Daea la majoritatea vizitelor din ţară, în iunie 2018 revenind la Slatina

În perioada 1996-2006 a lucrat pe postul de casier încasator la Distrigaz Sud Reţele. Din 2009, până în 2014, a fost membru al Comisiei Prezidenţiale pentru Agricultură, fiind „expert în strategii în agricultură“. Urmare a diverselor cursuri absolvite a devenit de asemenea expert şi în marketing-ul produselor agricole, dar şi în comunicare şi relaţii publice, predând în anumite perioade, în cadrul diverselor programe de formare, cursuri de managementul firmei, de lucrător în comerţ etc.
În 2007, Florin Ciobanu a înfiinţat alături de alţi producători cooperativa Legumicola Pleşoiu, una dintre primele cooperative din judeţ, care, însă, în prezent nu mai desfăşoară activitate şi de numele căreia se leagă şi anumite încurcături cu foştii membri ai cooperativei. În 2012 a înfiinţat Asociaţia Tinerilor Fermieri, prin care şi astăzi derulează activităţi diverse, inclusiv consultanţă pentru proiecte europene.
Ciobanu a derulat şi activitate sindicală, în perioada 2008-2011 fiind vicepreşedinte al Asociaţiei Agrostar şi continuând legăturile cu Federaţia şi în prezent. Este, conform datelor din CV, membru fondator şi vicepreşedinte al Confederaţiei Asociaţiilor Ţărăneşti din România (CATAR).

citeste totul despre: