Copiii din Ucraina îşi încep experienţa în şcolile din Olt. Şeful IŞJ: „Vor face mai mult activităţi extracurriculare“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
O grădiniţă din Slatina are, de săptămâna trecută, un copil din Ucraina care vine şi desfăşoară activităţi FOTo: Theodora Maria Truşcă
O grădiniţă din Slatina are, de săptămâna trecută, un copil din Ucraina care vine şi desfăşoară activităţi FOTo: Theodora Maria Truşcă

Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt a înregistrat primele cinci cereri venite din partea refugiaţilor din Ucraina care vor ca cei mici să participe la cursuri sau activităţi în şcolile româneşti.

Doi copii ucraineni sunt încă de săptămâna trecută (14-20 martie) alături de preşcolarii şi elevii din Olt. Este cazul unui copil de 5 ani, care merge în fiecare zi la o grădiniţă din municipiul Slatina, şi de o elevă aflată în clasa a VII-a, care îi are colegi, tot de săptămâna trecută, pe elevii Şcolii Gimnaziale Vultureşti. Alte trei cereri au fost înregistrate în cursul acestei săptămâni. 

„Avem cinci cereri, două sunt de săptămâna trecută şi deja aceştia se află în unităţile şcolare. De exemplu, avem un copil de 4 ani înscris la Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4 Slatina, la grupa mijlocie, şi avem la Şcoala Gimnazială Vultureşti o elevă în clasa a VII-a. Mai avem în plin proces de desfăşurare trei cereri, pentru un copil de 5 ani, un copil de 8 ani şi unul de 9 ani, urmând a fi distribuiţi către Palatul Copiilor „Adrian Băran“ Slatina, pentru că dumnealor vor activităţi extracurriculare“, a precizat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, Adelin Bărbulete.

Copiii nu ştiu limba engleză, comunicarea realizându-se cu ajutorul aplicaţiilor de pe telefon care realizează traduceri.

„Se va preda mai dificil, de asta dumnealor având şi acest statut de auditor, mai mult vor face activităţi extracurriculare, urmând să copieze copiii de naţionalitate română. Copii fiind, până la o anumită vârstă ei se emită unul pe celălalt“, a mai spus prof. Bărbulete.

La Grădiniţa cu Program Prelungit nr. 4 Slatina, copilul din Ucraina - care are un părinte de origine română, dar nu vorbeşte româneşte - vine în fiecare zi. 

„În instituţia noastră a fost integrat un copil de origine ucraineană, provenind dintr-o familie mixtă româno-ucraineană, în vârstă de 4 ani. Copilul s-a adaptat perfect, chiar a început să înveţe unele cuvinte în limba română. Comunicarea se face printr-o aplicaţie de traducere, iar ceilalţi copii l-au primit în mijlocul lor cu braţele deschise“, a spus directorul grădiniţei, Simona Vlădescu.

În judeţul Olt au fost înregistrate oficial 56 persoane refugiate din Ucraina, dintre acestea 25 fiind copii.

„Aceste persoane sunt cazate pe baza serviciilor oferite de mai multe organizaţii non-guvernamentale sau direct de către cetăţenii care s-au înscris în platforma guvernamentală «Ucraina- împreună ajutăm mai mult»“, a precizat prefectul judeţului Olt, Florin Homorean.

Vă recomandăm să citiţi şi:

În ce condiţii vor putea face şcoală copiii ucraineni refugiaţi

1.300 de copii ucraineni, încadraţi în sistemul educaţional al R. Moldova

Slatina



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite