UPDATE Cel mai mare luptător pentru reînfiinţarea judeţului Romanaţi s-a stins din viaţă: „Nu va mai fi cineva care să «şteargă lacrima de pe obrazul istoriei»”

UPDATE Cel mai mare luptător pentru reînfiinţarea judeţului Romanaţi s-a stins din viaţă: „Nu va mai fi cineva care să «şteargă lacrima
de pe obrazul istoriei»”

Istoricul Dumitru Botar (centru) s-a stins din viaţă FOTO: afpc.ro

Istoricul Dumitru Botar s-a stins din viaţă, omul de afaceri Ion Doldurea, susţinător al vieţii culturale caracalene, făcând anunţul pe Facebook.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE: Prietenii, cunoscuţii, colaboratorii, foştii elevi şi colegi au postate sute de mesaje pe Facebook.
 
Istoricul Laurenţiu Guţică, directorul Muzeului Judeţean Olt: „Oameni precum profesorul Dumitru Botar sunt de neînlocuit. Municipiul Caracal pierde un magistru integru, un istoric de excepţie, un om al principiilor, cum rar mi-a fost dat să cunosc în Istoria Romanaţiului. Ar fi putut preda istoria la orice catedră universitară din România, însă, a preferat, alchimia locului rădăcinilor sale. A fost un cavaler al spiritului romănăţean în care a crezut cu onestitate şi bună cuviinţă. A fost inima vie a oraşului Caracal, reuşind să adune din colbul uitării oameni, fapte, întâmplări, istoria adevărată, riguroasă şi sinceră, a cetăţii, al cărei soldat credincios se considera. Am colaborat exemplar cu un OM, care prin puterea exemplului personal, mi-a dăruit cărţi şi amintiri pe care timpul nu le va şterge niciodată. Sit tibi terra levis, Magister!„

Prof. Jeana Marica:  „Puţini au fost (şi sunt) cei care au iubit această urbe, aşa cum a divinizat-o Domnul Profesor Botar. Domnia sa ne-a predat cele mai frumoase lecţii de istorie - locală, naţională şi universală. Trist este că nu ne va mai încânta cu prezentările sale originale despre ”fapte, locuri şi întâmplări” din Caracal, nu va mai fi cineva care să ”şteargă lacrima de pe obrazul istoriei”: judeţul Romanaţi! Dumnezeu să-l aşeze lângă EL!.
 
Ştirea iniţială
 
Mesajul lui Ion Doldurea a fost postat cu puţin timp în urmă pe Facebook:
 
„Omagiu prietenului meu, Dumitru Botar
 
Un moment de o tristeţe copleşitoare ne cuprinde astăzi pe toţi cei care l-au cunoscut pe istoricul Dumitru Botar. Cu câteva minute în urmă am aflat de trecerea în nefiinţă a bunului meu prieten, cel care mi-a insuflat dragostea pentru Romanaţi şi pasiunea pentru cultura şi istoria acestor locuri.
Cei care l-au cunoscut ştiu că oraşul nostru a pierdut, astăzi, pe unul din cei mai mari susţinători ai săi.
 
Dumnezeu să te odihnească în pace!“, a scris acesta pe Facebook.
 
Profesor de istorie, un iubitor al istoriei locurilor cu precădere, Dumitru Botar a fost poate cel mai fervent luptător pentru reînfiinţarea judeţului Romanaţi. 
 
   „Există Romanaţiul, e orb cine nu vede„, spunea istoricul Dumitru Botar cu patru ani în urmă, pentru ca un an mai târziu să susţină, mai mult decât oricine, referendumul pentru schimbarea denumirii judeţului în Olt-Romanaţi. 
 
 În urma profesorului Dumitru Botar rămân o seamă de cărţi şi articole publicate, din care iubitorii acestor locuri pot afla ce anume îl făcea pe autor să afirme, de fiecare dată când avea ocazia: „M-am născut în judeţul Romanaţi şi mi-am dorit să mor tot în Romanaţi. Nu se mai poate, atunci  măcar să mor în Olt -Romanaţi“. Nici această dorinţa n-a fost să i se îndeplinească, însă rămân poveştile caselor, poveştile oamenilor, poveştile locurile, scrise de Dumitru Botar.
 
CITIŢI ŞI: 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: