FOTO Căluşul de la Cezieni s-a jucat la Praga. Mii de spectatori, vrăjiţi de talentul meşterilor şi cântecul oltenesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spectatorii au înfruntat ploaia să-i vadă pe olteni FOTO: Valeru Ciurea
Spectatorii au înfruntat ploaia să-i vadă pe olteni FOTO: Valeru Ciurea

Căluşarii de la Cezieni au ţinut weekendul trecut sute de spectatori în ploaie, la Praga, rămaşi din dorinţa de a revedea jocul unic în lume. Ia de Cezieni, ceramica de Oboga, ouăle încondeiate de la Balş, cântecul oltenesc, frumuseţea tradiţiilor, văzută prin ochii artistului fotograf, toate s-au îmbinat armonios la prima ediţie a Festivalului Tradiţiilor Româneşti din capitala Cehiei.

Praghezii, şi nu doar ei, ci şi miile de turişti care au trecut în 28 şi 29 mai prin Praga, i-au putut admira, în piaţa turnului cu ceas, dar şi pe străzile oraşului, pe dansatorii Ansamblului „Ghoicelul“ de la Cezieni, pe meşterii populari Alexandrina Filip,  Daniela Voicu şi Ştefan Truşcă, pe rapsozii populari Ion Creţeanu şi Costin Ghican.

Prezenţa oltenilor în cadrul a două manifestări deosebite, Festivalului Internaţional „Praga - inima naţiunilor“, ediţia a III-a, manifestare desfăşurată în perioada 26-29 mai 2016 şi dedicată prezentării tradiţiilor grupurilor etnice din întreaga lume şi Festivalului Tradiţiilor Româneşti din Republica Cehă, eveniment aflat la prima ediţie şi organizat de Institutul Cultural Român din Praga şi Asociaţia Românilor din Republica Cehă sub patronajul Ambasadei României în Republica Cehă, a fost întregită de fotografiile artistului fotograf Valeru Ciurea, imagini înfăţişând lumea satului, vechiul şi noul, tradiţia şi meşteşugurile păstrate până astăzi.

calus la praga  - foto valeru ciurea

Căluşul s-a jucat şi pe scenă, dar şi în stradă FOTO: Valeru Ciurea

Ansamblul „Ghiocelul“, la el acasă în marile capitale

Căluşarii de la Cezieni, ansamblul de copii care de zeci de ani stârneşte ropote de aplauze în marile oraşe ale lumii, a uimit din nou. Într-una din serile festivalului, relatează consilierul din cadrul Centrului Judeţean de Conservarea şi Provomavare a Culturii Tradişionale, Valeru Ciurea, aproximativ 300 de turişti au înfruntat ploaia pentru a-i revedea pe căluşari pe scena montată în centrul capitalei cehe la finalul unui spectacol în care au evoluat 24 de ansambluri din diferite ţări. Ansamblul de la Cezieni are, de altfel, o tradiţie importantă în spate, în 1974 câştigând premiul Televiziunii Engleze la un festival de gen, în 2006 urcând pe scene din Paris şi Bruxelles, anul următor în Italia, iar din 2010, constant, reprezentând România la un mare festival în Croaţia.

calus la praga  - foto valeru ciurea

Iile de la Cezieni le-au încântat în special pe doamne FOTO: Valeru Ciurea

Tot de la Cezieni, meşterul popular Alexandrina Filip a uimit  iubitorii tradiţiilor cu iile sale renumite în toată lumea. Olarul Ştefan Truşcă, de la Româna,  a avut demonstraţii de olărit, Daniela Voicu a încondeiat ouă şi a cântat olteneşte alături de Rodica Stegărescu, rapsozii Ion Creţeanu şi Costin Ghican.

calus la praga  - foto valeru ciurea

Expoziţia de fotografie le-a înfăţişat privitorilor obiceiuri din toată România FOTO: Valeru Ciurea

Festivalul Tradiţiilor Româneşti s-a desfăşurat în 29 mai, la Muzeul Etnografic din Grădinile Kinsky, unde românii din Cehia, dar nu numai ei, i-au putut vedea din nou la treabă pe meşterii populari amintiţi şi la joc pe membrii Ansamblului „Ghiocelul“ şi i-au ascultat pe soliştii din Olt. În spectacol a fost de asemenea invitat Ansamblul Folcloric Kodrjanka, din Praga. Manifestarea, întinsă de-a lungul întregii zile, a fost întregită de expoziţia foto  „OLT. Oameni, Locuri, Tradiţii” semnată de artistul fotograf Valeru Ciurea şi de standul în care s-au prezentat albume monografice şi de tradiţii şi obiceiuri,  cărţi şi pliante reprezentative pentru Slatina şi judeţul Olt.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite