FOTO VIDEO Bursa de Cereale de la Corabia, operaţională din toamnă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Una dintre cele mai importante lucrări efectuate până acum în oraşul Corabia, respectiv amenajarea unei Burse de Cereale, a ajuns la final oficial, vineri – 23 mai, după ce reprezentanţii Consiliului Judeţean Olt au anunţat, la Slatina, finalizarea proiectului. În valoare de 5,8 milioane lei, iniţiativa a fost realizată cu fonduri europene. Din toamnă, Bursa va începe să funcţioneze, lucru ce va duce la revigorarea economică a urbei.

Primele semne ale apariţiei în zona oraşului Corabia a Bursei de Cereale se văd deja, mai multe firme ridicând aici, deja, o serie de silozuri indispensabile activităţii agricole viitoare care va cunoaşte un avânt considerabil, sunt sigure autorităţile locale şi judeţene. Derularea proiectului cu pricina s-a făcut pe fonduri europene, în baza Programului Operaţional Regional 2007-2013, Axa Prioritară nr. 4 – "Sprijinirea dezvoltării mediului de afaceri regional şi local". Contractul a avut o valoare totală de 5,8 milioane lei, Consiliul Judeţean Olt participând cu jumătate din sumă. Reprezentanţii CJ Olt în cadrul proiectului au recunoscut că transpunerea în practică a ideii unei Burse de Cereale în judeţ a fost o provocare încă de la început şi aceasta nu doar pentru că C.J. Olt a asigurat jumătate din sumă, ci şi din cauza caracterului special al activităţii ce urma să fie derulată aici ulterior. Grupul ţintă vizat de Bursa de Cereale de la Corabia este reprezentat de producătorii agricoli-persoane fizice sau juridice ce au ca activitate de bază cultura cerealelor şi a plantelor tehnologice, angrosiştii de cereale, depozitarii-proprietari de silozuri şi consumatorii persoane fizice sau juridice.

“Acest proiect derulat cu ajutorul Primăriei oraşului Corabia a fost şi încă mai este o mare provocare pentru noi - Consiliul Judeţean Olt, şi aceasta deoarece noi am ajutat cu jumătate din sumă, ceea ce nu prea s-a mai întâmplat până acum, dar şi din cauza naturii activităţii pe care noi o vom dezvolta aici în urma implementării proiectului, pentru că vorbim despre o activitate pe piaţa bursieră unde noi nu avem expertiză suficientă. În acest sens a trebuit să colaborăm cu mai mulţi parteneri. Acum suntem în faza înregistrării firmei ce va administra Bursa de Cereale de la Corabia, ce va fi o firmă gen Societate cu Răspundere Limitată, creată în baza Legii nr. 31/1990 şi având drept asociaţi Consiliul Judeţean Olt, cu un aport de 25 % din acţiuni, Primăria Corabia - 25 %, şi, respectiv Bursa Română de Mărfuri, cu 50%”, a declarat Daniela Lungu, şefa Serviciului Dezvoltare Regională din cadrul C.J. Olt.

Obiectivul general al creării Bursei de la Corabia, au precizat iniţiatorii proiectului, a fost dat de dezvoltarea economică a oraşului Corabia şi atragerea de investiţii în zonă, fiind cunoscută starea generală de sărăcie a populaţiei din sudul judeţului Olt. De asemenea, apariţia Bursei are în vedere crearea unui cadru organizatoric pentru tranzacţii cu cereale, lucru realizat prin construirea unui sediu administrativ în suprafaţă de 1.019 mp şi dotarea acestuia la standarde europene adecvate specificului activităţii ce va fi derulată aici: echipamente IT şi aplicaţia informatică ERP specifică Bursei, mobilier, echipamente de laborator, centrală termică, rezervor propriu combustibil, hidrofor, chiller, ventilo-convectoare etc. Nu în ultimul rând, tot în cadrul acestui sediu al Bursei de Cereale de la Corabia a fost amenajat şi un laborator unde se vor efectua analize ale cerealelor ce vor fi tranzacţionate aici dotat modern, care, speră autorităţile, va asigura încredere tuturor participanţilor vizavi de calitatea produselor derulării afacerilor cu cereale.

Săptămâna viitoare urmează a fi supus aprobării în Consiliul Judeţean Olt proiectul referitor la firma ce va administra Bursa de Cereale de la Corabia, după care va urma înregistrarea efectivă a acesteia la Registrul Comerţului şi, ulterior, demararea activităţii propriu-zise. Reprezentanţii C.J. Olt au apreciat că primele tranzacţii în cadrul Bursei de Cereale de la Corabia vor avea loc cel mai târziu în această toamnă. Un număr de 13 persoane urmează a fi angajate în cadrul firmei menţionate.

Proiectul este unul extrem de aşteptat deoarece se crede că va duce la revitalizarea oraşului de pe malul Dunării şi va transforma oraşul în cea mai importantă zonă comercială din sudul ţării. Bursa de la Corabia va avea un caracter regional şi va încerca să încorporeze tranzacţii ale producătorilor de cereale din zona Muntenia-Sud, respectiv Teleorman, Giurgiu, Olt, Dolj. BRM a luat legătura şi cu bursele din Sofia (Bulgaria), Budapesta (Ungaria) şi Viena (Austria) în vederea realizării unui proiect comun de investiţii de-a lungul Dunării. Bursa de la Corabia va lucra doar cu silozurile agreate de Comisia Naţională de Gradare a Seminţelor de Consum (CNGSC), însă atragerea producătorilor şi a femierilor va intra în atribuţiile autorităţilor locale. BRM, împreună cu Ministerul Agriculturii şi CNGSC, vor pune la dispoziţie expertiza de tranzacţionare, emiterea cotaţiilor şi a certificatelor de gradare.

Vă mai recomandăm:

Bursa de Cereale de la Corabia şi-ar putea începe activitatea în primăvara 2014

Bursa de Cereale de la Corabia, terminată cu bani din excedentul de bănet din 2012 de la Consiliul Judeţean

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite