Bradul de Crăciun cumpărat în rate. Comerciant: „Lasă arvună 5 lei, 8 lei, până la salariu“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Primii brazi de Crăciun au apărut în pieţele din Slatina, însă cumpărătorii nu se înghesuie, oricât de mult i-ar atrage marfa. Comercianţii au început să primească avans, pentru a se asigura că nu rămân cu brazii nevânduţi.

Brazii de anul acesta nu vor fi cu mult mai scumpi decât în anii trecuţi, pentru că cererea aproape că nu există la acest moment. Pe de o parte, clienţii aşteaptă să aibă de unde alege, să compare preţurile, pe de alta, comercianţii avertizează că brazii  „pe alese“ nu sunt mulţi, prin urmare n-ar strica să faci o „rezervare“.

În Piaţa Zahana din Slatina, cea mai mare din municipiu, un comerciant care vinde de ani buni şi-a scos deja marfa şi a fixat preţurile. E drept, sunt mai mult orientative şi se mai poate negocia, află cei care vor cu adevărat să cumpere.

„Brazii sunt aduşi din Normandia, avem un stoc de 100 de bucăţi momentan. După 5 decembrie vom aproviziona municipiul Slatina aşa cum trebuie, să nu rămână nimeni fără un brăduţ în casă, cum e omeneşte şi creştineşte“, a declarat Viorel Nicolae, de fel din Caracal, care vine an de an în Slatina cu marfă de sezon.

Spune că este la jumătate cantitatea faţă de anul trecut, dar nu pentru că nu s-ar vinde (deşi anul trecut vânzătorii au rămas cu brazii pe stoc), ci pentru că e marfă puţină. „Noi am limitat stocul la jumătate, pentru că nu sunt, nu sunt la maturitate. Am făcut ofertă la fiecare brăduţ în parte şi ne-am gândit şi la cei mai necăjiţi, să facem un discount, c-aşa-i normal. Preţurile  pornesc de la 65 de lei - 1,50 m şi vor ajunge la 100 de lei - 2,20 metri.

„În nicio locaţie din Ţara Românească nu vor avea preţurile pe care le vor avea la Piaţa Zahana, în municipiul Slatina. Deja slătinenii au început să vină, au început să-mi lase arvună 5 lei, 8 lei, până la salarii. Şi-l aleg, şi-l pun deoparte, mă cunosc, ştiu ce calitate le-am dat, aşa că eu nu sunt nou-venit“, a mai spus comerciantul, menţionând că speră la un profit bun. Oricum, s-a asigurat că ce nu vinde poate returna.

Imagine indisponibilă

Clienţii trec mai mult „în recunoaştere“. Aşteaptă să fie aprovizionate şi supermarket-urile şi celelalte magazine şi să compare preţurile înainte de a se hotărî. „Mi-ar plăcea, cum să nu, să miroasă a brad în casă, dar avem pensiile mici şi mai sunt şi alte cheltuieli de făcut, nu e numai bradul. Aşa cum sunt acum, sunt scumpi“, a apreciat o doamnă pensionară, care se orientează mai degrabă spre o legătură de crenguţe.

„Avem şi crenguţe, 5 lei legătura, o legătură masivă, că fiecare merge la cimitir, la un mort, la un văr, la un prieten, şi atunci să-i onorăm şi noi măcar cu o crenguţă“, încearcă din nou comerciantul să convingă. A investit 20.000 lei în marfă anul acesta, şi e convins că va obţine şi ceva profit.

„Aştept să fie bine. Sănătate de la Dumnezeu şi oricum va fi, pentru că oamenii fără brăduţ în casă nu vor sta, pentru că nu mai e Crăciun şi nu mai e sărbătoare fără un brad natural, nu ia ei artificial, să miroasă a plastic“, mai spune comerciantul.

Cei care merg pe curentul „eco“ au şi ei de unde alege, brazii artificiali fiind pentru toate gusturile şi buzunarele, de dimensiuni variabile, din materiale de mai bună sau mai slabă calitate, gata împodobiţi cu instalaţii luminoase sau simpli, să-ţi pună talentul de designer la încercare, preţurile variind între 50 şi 1.000 lei.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite