Bărbat ars de viu într-un incendiu de vegetaţie la Grojdibodu-Olt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Victima a murit chiar în timp ce-şi incendia propriul teren pentru "igienizare"... (FOTO: Adevărul)
Victima a murit chiar în timp ce-şi incendia propriul teren pentru "igienizare"... (FOTO: Adevărul)

Mai mulţi cetăţeni din comuna Grojdibodu, judeţul Olt, au găsit, aseară, cadavrul carbonizat al unei persoane despre care au stabilit că le este consătean. Oamenii au sunat la telefonul de urgenţă “112”, care a trimis la faţa locului un echipaj al Serviciului Judeţean de Ambulanţă Olt.  De menţionat că, în zona unde a fost descoperit cadavrul bărbatului, tocmai avusese loc un incendiu în aceeaşi zi.

Sătenii din comuna menţionată au fost şocaţi să afle că cel care a fost găsit carbonizat provenea chiar din localitatea lor. Aceştia au sunat la numărul unic de urgenţă “112” în jurul orelor 20.45. Identitatea victimei a fost atribuită unui bărbat în vârstă de 77 de ani, Haralambie P. Cadavrul său a fost găsit pe un câmp de marginea comunei Grojdibodu, complet carbonizat. Cadrele medicale sosite la locul cu pricina l-au găsit pe bărbat decedat, prezentând arsuri pe întreaga suprafaţă a corpului.

Din primele cercetări, autorităţile au stabilit că bărbatul a fost victima unui incendiu de vegetaţie uscată. Se pare că bătrânul a intenţionat “să igienizeze” terenul cu pricina care îi şi aparţinea, dealtfel. Poliţiştii încearcă acum să determine exact circumstanţele în care s-a produs tragedia.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă “Matei Basarab” Olt ţin să atragă atenţia încă o dată asupra faptului că, în perioada august-octombrie, numărul intervenţiilor pentru stingerea incendiilor de vegetaţie uscată creşte exponenţial. Această creştere este cauzat de superficialitatea cetăţenilor faţă de campanile, acţiunile şi sfaturile pe care Inspecţia de Prevenire a ISU Olt le transmite în fiecare an în teritoriu prin intermediul primăriilor locale.  Oficialii ISU Olt avertizează încă o dată populaţia că arderea miriştilor, a resturilor vegetale, gunoaielor şi deşeurilor se face numai în baza unui “permis de lucru cu foc” după ce a fost informat, în prealabil, Serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, primăria trebuie anunţată de intenţia de ardere.

Amenzi dure penru inconştienţă

„Se pare că unii cetăţeni încă nu vor să înţeleagă faptul că incendierea vegetaţiei uscate este foarte periculoasă. Această operaţiune se poate face, legal, pe timp de zi, doar după obţinerea permisului de lucru cu foc şi după ce a fost anunţat Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din localitatea cu pricina. Permisul de lucru cu focul se eliberează prin grija primarului de către şeful SVSU din localitate sau o altă persoană desemnată în acest sens. Pentru noi este îngrijorator că numărul acestor incendii poate creşte considerabil în perioada următoare din cauza temperaturilor favorabile, care le vor permite cetăţenilor să înceapă curăţarea miriştilor şi terenurilor de vegetaţie uscată”, a afirmat Alin Băsăşteanu, purtător de cuvânt al ISU Olt.

Persoanele depistate că incendiază mirişti, dar nu numai, sunt pasibile de amenzi din partea pompierilor ce variază între 1.000 şi 2.500 lei. La aceste amenzi se adaugă alte sancţiuni punitive aplicate de Garda de Mediu: 3.000-6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv 25.000-60.000 lei pentru persoanele juridice. Anul trecut, pe raza judeţului Olt au avut loc 693 de intervenţii ale pompierilor pentru stingerea incendiilor de mirişti şi vegetaţie uscată. De la începutul acestui an şi până în prezent au fost lichidate în judeţ 122 de incendii de vegetaţie uscată, la acestea adăugându-se alte zeci de intervenţii ale serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă.

Sfaturi pentru prevenirea unor tragedii în caz de incendieri de mirişti

Pentru evitarea unor tragedii pe viitor, reprezentanţii ISU Olt vin cu o serie de sfaturi în cazul incendierii de resturi vegetale sau mirişti: zona de ardere trebuie izolată faţă de drumuri, construcţii, instalaţii, fond forestier, culturi agricole; arderea se execută numai pe timp de zi şi doar în codiţii meteo fără vânt; miriştea se parcelează în suprafeţe de maxim zece hectare prin fâşii arate.

De asemenea, cetăţenii sunt obligaţi să se informeze la primărie despre planificarea zilelor şi locurile special amenajate în care se adună resturile menajere şi vegetaţia uscată din localitate în scopul arderii; arderea resturilor vegetale/ gunoaielor / deşeurilor şi miriştilor trebuie să se facă numai pe baza permisului de lucru cu foc după ce a fost informat în prealabil serviciul privat/voluntar pentru situaţii de urgenţă.

Nu în ultimul rând, foarte important este însă faptul că cetăţenii trebuie obligatoriu să asigure supravegherea permanentă a arderii şi să stingă jarul după încetarea acesteia.

Slatina



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite