VIDEO Cei mai buni canari cântători au făcut spectacol la Cisnădioara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei mai buni canari cantatori au facut spectacoln la Cisnadioara - Foto Ramona Găină
Cei mai buni canari cantatori au facut spectacoln la Cisnadioara - Foto Ramona Găină

La fel ca în fiecare an, şi anul acesta peste 100 de canari rolleri şi-au dat întâlnire în localitatea sibiană Cisnădioara, în cadrul unui concurs inedit, unde un juriu extreme de exigent alege cel mai talentat canar-cantăreţ.

Canarii intră în concurs în formaţii de câte patru, şi primesc puncte dacă reuşesc să cânte cât mai frumos timp de jumătate de oră, şi dacă se sincronizează ca un adevărat cvartet. 

Cei patru membri ai unei formaţii trebuie să fie canari tineri iesiţi din ouă în luna martie a anului curent iar până toamna trebuie antrenaţi în condiţii speciale, respectiv semîntuneric, multă practică în cor şi hrană specială. 

“De exemplu eu am 60 de pui anul acesta, 4 din 60 am ales pentru concurs. Aici intră urechea crescătorului, experienţa crescătorului ca să aducă păsările în forma cea mai bună în competiţie. Trebuie formaţi să vină bine pregătiţi în concurs”, explică Ilie Chidu (66 de ani), crescător de canari de patru decenii. 

Anul acesta, la Cisnădioara au venit 30 de crescători, care au înscris în competiţie 120 de canari. 

“Până acum e un concurs strălucit, sunt pentru a patra oara în România iar aici trebuie să spun că sunt canari rolleri foarte buni”, a spus Iozef Czmok, arbitru internaţional venit tocmai din Munchen pentru a juriza canarii la Cisnădioara. 

Specialiştii spun că, în cazul canarilor cântători, importante sunt trilurile iar felul în care arată, într-un astfel de concurs, nu contează. Se poate însă întâmpla ca micile păsări să fie stresate sau deranjate de lumină, şi atunci toată munca de un an a crescătorului se duce pe apa sâmbetei. 

“Există trei rase mari de canar, canarii de cantec roller care sunt crescuţi numai pentru cântec, canarii de culoare care sunt crescuţi pentru frumuseţea penajului şi sunt canarii ornamentali, respectiv semiluna, canarul moţat sau cu dublu moţ. Arbitrarea nu se face pe baza penajului, a culorii, ci numai a cântecului care este format din mai multe fraze muzicale. Arbitrul are în faţa sa o colecţie formată din 4 canari şi are la dispoziţie o jumătate de oră. Dacă un canar nu a cântat, a făcut baie sau a avut o indispoziţie, munca de un an de zile a crescătoruiui s-a dus”, explică Rudof Bota, crescator de canari.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite