UPDATE Alte şase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, la Sibiu. Trei adulţi şi trei copii au fost duşi de echipajele SMURD  la spital

UPDATE Alte şase cazuri de intoxicaţii cu ciuperci, la Sibiu. Trei adulţi şi trei copii au fost duşi de echipajele SMURD  la spital

După ce în cursul dimineţii de sâmbătă trei persoane au ajuns la spital după ce s-au intoxicat cu ciuperci otrăvitoare, alte şase cazuri de intoxicaţii au fost înregistrate sâmbătă seara, în localităţile Caşolţ, Mălâncrav, Jina şi Aţel.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE ORA 23:05: Alte trei cazuri de intoxicaţii cu ciuperci au fost semnalate în judeţ. Este vorba despre o fetiţă de 5 ani din localitatea Jina, conştientă, preluată de un echipaj SMURD şi transportată la Spitalul de Pedaitrie, şi o familie din Aţel, soţ şi soţie, de 51 respectiv 52 de ani, ambii conştienţi, transportaţi de un echipaj SMURD la Compartimentul de Primiri Urgenţe al Spitalului municipal Mediaş. 


UPDATE ora 20:50: Un echipaj SMURD de la Dumbrăveni a intervenit sâmbătă seara, în localitatea Mălâncrav, de unde a preluat o fetiţă de opt ani, intoxicată cu ciuperci. Fetiţa este conştientă, solicitatea la 112 fiind făcută de unul dintre părinţi. aceasta a fost transportată la Spitalul Municipal Mediaş. 


La Caşolţ, este vorba despre o femeie de 32 de ani şi fiul ei de un an şi jumătate. Potrivit reprezentanţilor ISU Sibiu, mama şi copilul sunt conştienţi, în stare de somnolenţă, au fost preluaţi de un echipaj SMURD şi transportaţi la spital. 

Tot sâmbătă, în cursul dimineţii, la spital au ajuns cinci membri ai unei familii din Caşolţ, părinţii, bunicii şi un copil de 2 ani şi 4 luni, tot după intoxicaţie cu ciuperci halucinogene.

Iniţial, doi dintre adulţi şi micuţul au fost în comă. Ulterior, micuţul şi unul dintre adulţi au ieşit din starea comatoasă, toţi trei fiind în continuare internaţi.

Ciupercile otrăvitoare pot fi fatale

Specialiştii din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare şi Pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu trag un semnal de alarmă şi îi atenţionează pe amatorii de ciuperci culese "după ochi" că acestea pot fi fatale. 

"Atenţionăm populaţia că printre ciuperci există diferite specii toxice, sau care pot fi letale pentru om, chiar şi cele considerate bune pentru consum pot da simptome toxice, (exemplu, hribii sau champignon) şi care dacă sunt culese prea târziu sau dacă sunt atacate de paraziţi, ori au degerat, pot conţine substanţe toxice pentru organismul uman.

Numeroase specii de ciuperci produc toxine rezistente la căldură, pe care nici măcar fierberea foarte îndelungată nu reuşeşte să le distrugă, provocînd astfel otrăviri foarte grave, uneori mortale", explică medicul Ioan Penţea, purtător dee cuvânt al Direcţiei sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu. 
 
Simptome şi recomandări
 
Potrivit sursei citate, simptomele intoxicaţiei cu ciuperci variază în funcţie de tipul de ciuperci, mai exact de tipul de toxină conţinută de acestea şi de durata perioadei de incubaţie şi se manifestă în general prin deranjamente stomacale, vomă, dureri de cap, transpiraţie abundentă sau simptome asmatice destul de grave.
 
Pentru prevenirea accidentelor provocate de consumul de ciuperci de origine necontrolată, spercialiştii de profil din cadrul Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Sibiu recomandă populaţiei să nu consume ciuperci cumpărate la colţ de stradă ori culese din pădure, chiar dacă ştiu să le deosebească pe cele comestibile de cele otrăvitoare; să se aprovizioneze cu sortimente de ciuperci numai din unităţi autorizate (depozite alimentare, magazine de tip hiper şi supermarket, unităţi de alimentaţie publică) unităţi în care se comercializează ciuperci cultivate în ciupercării specializate cu această activitate şi care prezintă o garanţie pentru consumatori şi înlătură riscul de îmbolnăvire.
 
În cazul apariţiei simptomelor de întoxicaţie cu ciuperci se recomandă populaţiei să se prezinte în cel mai scurt timp la Unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau să se adreseze Serviciului de Ambulanţă.
 

Vă mai recomandăm

UPDATE VIDEO FOTO Un TIR s-a răsturnat pe DN 7. Şoferul şi pasagerul, scoşi din cabină de echipajele de descarcerare

FOTO VIDEO Accident grav cu o ambulanţă în misiune, la Sibiu

VIDEO-FOTO Accident pe DN 1 - un om a murit

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările