Risc de avalanşă la Bâlea Lac. Atenţionări pentru cei care vor să ajungă la munte în minivacanţa de 1 Mai

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salvamontişti
Salvamontişti

Serviciul Public Judeţean Salvamont Sibiu îi atenţionează pe cei care vor să ajungă la munte în următoarele zile - când românii vor avea un weekend prelungit - de riscul producerii unor avalanşe pe care nici specialiştii nu le pot estima. Cu această ocazie, directorul Salvamont Sibiu a prezentat o sinteză a activităţii serviciului în perioada de iarnă.

În perioada ianuarie - aprilie a acestui an în munţii Făgăraşului şi Cindrel de pe teritoriul judeţului Sibiu echipajele serviciului local Salvamont au intervenit în 146 de cazuri, fiind salvate sau asistate 173 de persoane. Datele au fost prezentate de David Adrian, director al Serviciului Public Judeţean Salvamont Sibiu, în cadrul unei conferinţe de presă, miercuri, 25 aprilie.

„S-au efectuat 829 de zile de patrulare preventivă în Munţii Făgăraşului şi Cindrel. În Munţii Făgăraşului am acoperit zona turistică Păltiniş, respetiv pârtia de la Onceşti şi resortul de schi de la Arena Platoş. Activitatea s-a asigurat cu un număr de 15 salvatori angajaţi şi opt voluntari”, a menţionat David Adrian. Tot el a precizat că la Bâlea Lac şi Păltiniş au activat două grupe de lucruri permanente.

Astfel, statistica prezentată de şeful Salvamont Sibiu arată astfel:

- 146 de intervenţii şi 173 de persoane salvate sau asistate;

- cele mai multe intervenţii au avut loc pe pârtiile de schi - 136;

- un caz a avut loc în afara zonei de schi, în Munţii Făgăraşului;

- în Munţii Făgăraşului s-a intervenit la şase cazuri, iar în Munţii Cindrel - 140 de cazuri;

- în 83 de cazuri persoanele au fost transportate şi predate către echipajele de prim-ajutor sau echipaje medicale de urgenţă.

Potrivit Salvamont Sibiu, cele mai multe accidente s-au soldat cu traumatisme la nivelul aparatului locomotor, dar în comparaţie cu anii trecuţi a scăzut numărul de leziuni grave, de fracturi la nivelul membrelor inferioare. În această perioadă s-a înregistrat un singur deces, pe arena Platoş, pe pârtie, însă cauza decesului a fost una medicală - turistul a suferit un stop cardio-respirator şi nu a putut fi salvat.

Copiii, implicaţi în cele mai multe accidente

Ca vârstă, cele mai multe intervenţii au fost în cazul copiilor de 9-15 ani. Majoritatea accidentelor au avut loc pe pârtie - 47 cazuri. Urmează intervenţiile în rândul turiştilor de peste 31 de ani (44 cazuri), cele în cazul turiştilor de 21-30 de ani (29) şi cele în care e vorba de copii sub 8 ani (7).

Salvatorii din judeţul Sibiu au itnervenit în această perioadă într-un caz de avalanşă, când un turist a fost accidentat pe teritoriul judeţului Argeş, imediat după tunelul Bâlea.

Turişti cu experienţă, dar iresponsabili

„S-a făcut o analiză a dotării acestor turişti. Din fericire, numărul turiştilor cu ehipament adecvat e mare. Doar 18 persoane au fost identificate ca fiind echipaţi neadecvat”, a mai spus David Adrian. Şeful de la Salvamont Sibiu a amintit însă despre un caz special, întâmplat în luna aprilie, când Salvamont Braşov a solicitat sprijinul pentru căutarea a trei turişti dispăruţi, chiar dacă aveau experienţă: „Primul apel a venit de la un călugăr, dar familia a spus că nu e necesară căutarea lor, pentru că ei de regulă fac aşa - nu anunţă unde sunt şi ce au făcut. Din păcate, au încălcat o serie de reguli nescrise ale muntelui. Pentru evacuarea acestora a fost nevoie de echipe complexe”.

Recomandări pentru mini-vacanţa de 1 mai: risc de avalanşă la Bâlea Lac

Deoarece în perioada următoare urmează mai multe zile libere, şeful Salvamont Sibiu a ţinut să facă o serie de recomandări celor care vor dori să ajungă la munte. „Înainte de a pleca, să se documenteze asupra traseului, să ia legătura cu echipele şi serviciile Salvamont, să solicite informaţii actualizate în ceea ce priveşte starea zăpezii şi a traseelor, să respecte recomandările pe care le facem. O să vină mulţi turişti cu siguranţă la Bâlea. Zăpada la Bâlea e mare încă, se topeşte destul de rapid. Stradul e îmbibat cu apă. Şi dacă în timpul iernii putem să apreciem într-o oarecare măsură nivelul de risc de avalanşă, în acest moment e aproape imposibil. Din experienţa anilor trecuţi, putem spune că în jurul zilei de 1 mai au fost avalanşe. Din fericire, nu au fost turişti. Dar există un risc pe care nu-l putem anticipa şi estima. Este o zonă în care încă vin turişti să schieze”, a atenţionat David Adrian. Acesta a mai precizat că la Bâlea va activa o echipă de patrulare, iar alta va fi în stand by în Sibiu, gata de intervenţie.

În zona Lacului Bâlea, cei mai mulţi schiază în zona superioară a lacului, înspre creastă, zona de sud, Şaua Doamnei, Şaua Caprei, Paltinul şi la sud de lac, porţiunea cuprinsă în zona fostului gheţar şi Şaua Caprei.

În prezent, accesul pe Transfăgărăşan e deschis până la Bâlea cascadă. Drumul e blocat cu plăci de beton.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite