Ilie Vonica, cel mai bogat sibian, soţul Ioanei Vonica, arestată în scandalul reţetelor oncologice, s-a sinucis

Ilie Vonica, cel mai bogat sibian, soţul Ioanei Vonica, arestată în scandalul reţetelor oncologice, s-a sinucis

Sibianul Ilie Vonica este doctor de profesie şi în ultimii 20 de ani a dezvoltat grupul de servicii medicale Polisano, averea familiei fiind estimată la 95 de milioane de euro FOTO Adevărul/Forbes România

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, a cărui firmă este implicată în dosarul reţetelor false pentru bolnavii de cancer, s-a sinucis, marţi, aruncându-se de la balconul locuinţei sale din Sibiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse, milionarul era singur acasă, în locuinţa din Sibiu, s-a închis într-una dintre camerele de la etaj şi apoi s-a aruncat de pe balcon în curte. Deşi a fost transportat de urgenţă la Spitalul Polisano, Vonica a murit. Potrivit unor surse, Ilie Vonica ar fi avut şanse minime de supravieţuire încă de când a fost găsit de echipajele de prim-ajutor.

Ioana Vonica, soţia multimilionarului Ilie Vonica, a primit, alături de alţi medici şi farmacişti, mandat de arestare pe 21 mai, în dosarul reţetelor false, în care prejudiciul a fost estimat la 3,5 milioane de euro.

Avere de 95 de milioane de euro

Familia Vonica ocupă locul 35 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, ediţia din toamna anului trecut. Averea lor este estimată la 95 de milioane de euro. Medic de profesie, Ilie Vonica controlează unul dintre cei mai mari jucători din industria privată de sănătate.


Locuinţa omului de afaceri Ilie Vonica, în Sibiu FOTO Mediafax 

Grupul de firme Polipharma Industries, fondat în urmă cu 20 de ani, cuprinde distribuitorul de medicamente Polisano, fabrica Polipharma Industries, reţeaua de clinici Polisano, două centre de fertilizare in vitro şi un spital privat în Sibiu.

Din grupul Polisano face parte şi lanţul de farmacii Reţeta, gestionat de Ioana Vonica, suspectată de implicare în dosarului reţetelor false prin a căror decontare s-ar fi creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. Cifra de afaceri a Polisano a fost în 2012 de 294,7 milioane de euro.

Ilie şi Ioana Vonica au avut şi nouă centre de dializă Dialmed pe care le-au vândut în 2011 unei firme germane, suma tranzacţiei rămânând confidenţială. 


Locuinţa omului de afaceri Ilie Vonica, în Sibiu FOTO Adevărul 

Scandal uriaş cu reţete pentru medicamente oncologice

Nouă persoane, între care trei medici, au fost reţinute de procurorii bucureşteni fiind ulterior arestate preventiv în dosarul reţetelor false prin a căror decontare s-a creat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro. În acest dosar sunt vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false pentru bolnavii de cancer.

Medicii Otilia Georgescu, Emilia Niculescu-Mizil şi Aristica Poenaru, de la Secţia Hematologie a Institutului Clinic Fundeni, se numără printre cei vizaţi în această anchetă. Procurorii şi poliţiştii au făcut în cursul lunii mai 26 de percheziţii în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, inclusiv la Spitalul Fundeni din Capitală.

Percheziţiile au vizat şi la lanţul de farmacii Reţeta, unde au fost verificate peste o mie de reţete decontate, în valoare de aproximativ 7,5 milioane de lei, şi facturi fiscale. Anchetatorii suspectează că prin farmacii din această reţea s-ar fi efectuat achiziţii fictive de la firme fantomă şi fără a avea autorizaţie de distribuţie de la Agenţia Naţională a Medicamentului, fiind vorba despre medicamente în domeniul oncologic şi hematologic.

În referatul în care au cerut arestarea acestora anchetatorii au arătat cum medicii de la Fundeni eliberau reţete pe numele unor persoane decedate. După ce le decontau la Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, membrii grupării rămâneau practic şi cu medicamentele destinate persoanelor decedate, dar şi cu sumele decontate.

Anchetatorii susţin că reţeaua din care aceştia făceau parte a pus în pericol vieţile a sute de bolnavi de cancer, care ar fi putut să nu mai beneficieze de medicamente din cauza lipsei de fonduri. În plus, a cauzat un prejudiciu de 3,5 milioane de euro Casei de Asigurări de Sănătate a Municipiului Bucureşti (CASMB) care a decontat peste 1.100 de reţete false întocmite de medici de la Institutul Clinic Fundeni.

Cazul a ieşit la iveală în noiembrie 2010 în urma unui control al Gărzii Financiare Sibiu la firma care administrează lanţul de farmacii „Reţeta“. Comisarii au descoperit atunci că firma făcea afaceri cu o altă societate care era inactivă, fapt ce i-a făcut să aprofundeze cercetările. Apoi, ei au descoperit reţete pentru medicamente oncologice eliberate pe numele unor persoane decedate. În mod ciudat, două farmacii din Bucureşti aveau relaţii cu firmele-fantomă care distribuiau fictiv medicamente, una de pe Bulevardul Nicolae Titulescu, iar cealaltă pe Bulevardul Mihai Bravu.

Continuarea anchetei a scos la iveală întreaga reţea de medici, farmacişti şi oameni de legătură, dar şi modul lor de operare. Procurorii dau exemplul farmaciei „Reţeta“ din Bulevardul Nicolae Titulescu, acolo unde era diriginte de farmacie Marina Anca Hotinceanu. Aceasta, împreună cu inculpatele Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica (director general, respectiv administrator la firma ce deţinea lanţul de farmacii) au achiziţionat fictiv medicamente de la o firmă-fantomă, inactivă fiscal şi neautorizată să efectueze un astfel de comerţ.

În acelaşi timp, medicii hematologi din cadrul Institutului Clinic Fundeni eliberau în fals reţete pe care Iuliana Ilincea şi Daniela Vonica le-au decontat la Casa de Asigurări Bucureşti, cauzând un prejudiciu de aproape 7 milioane de lei (aproximativ 1,5 milioane de euro). Majoritatea covârşitoare a reţetelor era emisă de medicii Emilia Niculescu - Mizil, Otilia Georgescu şi Aristica Smântână Poenaru. Printre medicamentele prescrise în reţetele false erau Glinea, Mabthera Kytul, Hidreea, Lambris, Neurocormon.

Reţetele erau decontate de către Casa de Asigurări, iar banii ajungeau în conturile firmei ce deţine lanţul de farmacii „Reţeta“. Apoi, banii erau transferaţi firmelor-fantomă, care au vândut fictiv medicamentele către farmaciile Danielei Vonica. De altfel, cel care deţine firmele-fantomă, Bogdan Năstăsie, a recunoscut că nu a vândut niciodată medicamente farmaciilor „Reţeta“.

Procurorii susţin că banii erau apoi scoşi din bancă şi o parte mergeau către un intermediar, cu care Năstăsie avea încheiate contracte de împrumut, încheiate pentru a masca operaţiunile. Zecile de percheziţii făcute de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti au scos la iveală mari sume de bani.
De la domiciliul medicului Emilia Niculescu-Mizil au fost ridicaţi 35.600 de lei, 2.350 de euro şi 470 de dolari, de la Aristica Smântână Poenaru, 30.000 de lei. În casa administratorului lanţului de farmacii „Reţeta“, Daniela Vonica, au fost găsite următoarele sume: 555.630 de lei, 4.205 euro, 4.698 de dolari, 805 lire sterline.

Conform procurorilor, intermediarul dintre firmele-fantomă, medici şi farmacişti, Decebal Oprea avea în maşina sa 81.250 de euro şi 12.600 de lei.

Vă mai recomandăm: 

STENOGRAME Cum funcţiona reţeaua reţetelor false cu medicamente oncologice. Toţi cei nouă acuzaţi din dosarul reţetelor false au fost arestaţi

Nouă persoane cercetate în dosarul reţetelor false au fost arestate, miercuri seară, pentru 30 de zile, fiind acuzate că au falsificat 1.100 de reţete pe numele unor pacienţi decedaţi sau persoane fictive. Casa de Asigurări reclamă un prejudiciu de 3,5 milioane de euro.

Cum funcţiona filiera medicilor care au stors bani din cancerul pacienţilor. Nouă persoane, reţinute în dosarul reţetelor false

Trei medici de la Institutul Fundeni sunt acuzaţi că ar fi emis peste 1.000 de reţete false pentru medicamente oncologice care nu au ajuns niciodată la bolnavi. În buzunarele doctorilor ajungeau însă banii proveniţi din decontarea reţetelor falsificate.

Scandal în lumea medicală. Mai mulţi medici şi farmacişti sunt acuzaţi că făceau trafic cu medicamente oncologice. Spitalul Fundeni, sub lupa procurorilor

Peste 20 de percheziţii au avut loc marţi în Bucureşti, Sibiu, Dolj şi Ilfov, printre care şi la Spitalul Fundeni din Capitală, fiind vizaţi 13 medici şi farmacişti suspectaţi că au emis reţete false. Doar trei dintre suspecţi ar fi eliberat 1.100 de reţete care, după ce au fost decontate, au produs un prejudiciu de aproape 8,3 milioane de lei. În acest caz, prejudiciul total se ridică la 3,5 milioane de euro.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO Adevărul 

Imagini din aceeasi galerie
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO Adevărul 
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO Adevărul   
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO Adevărul    
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO Mediafax 
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis FOTO businessmagazin 
  • Proprietarul grupului Polisano, Ilie Vonica, s-a sinucis
  • Locuința de la etajul căreia s-a aruncat Ilie Vonica FOTO Mediafax 
Distribuie imaginea
citeste totul despre: